Dato
20 september 1845

Laura Bjølstad, som er åtte år gammel i år, skriver i dag et brev til Marie Breggrav, som faren snart kommer til å gifte seg med i sitt andre ekteskap. Marie er nitten år gammel, Lauras far er 38.

Det er bare ett år og fire måneder siden Lauras egen mor Inger Marie døde i barselseng etter å ha født i åttende barn. I familien blir det sagt at hun var angrepet av tuberkulose. Da var hun 45 år gammel, og hennes nyfødte sønn, Hans, ble døpt over kisten hennes. Familien mistet også lille Antonette for fire år siden. Hun ble bare tre måneder gammel.

Inger Marie har etterlatt seg barna Laura, Karen på seks, storesøster Hansine på elleve, og altså nyfødte Hans.

Laura skriver i brevet til sin kommende stemor om at det er kommet noen sangerinner til byen. De går på gaten og spiller og synger, skriver hun, slik musikk er sjelden å høre her i Fredrikstad.

Det er tydelig at brevet er svar på et brev hun har fått fra Inger Marie, der hun har fått beskjed om at hun ikke må spise for mye frukt. Men Laura kan fortelle at i år er ikke avlingen med frukt så stor hos dem, siden det har blåst så mye, slik at mange epler har falt av trærne. Men Laura har gjemt mange epler til Marie, forsikrer hun. Så har hun ikke mer å fortelle. Men hun skal hilse fra Karen og lille Hans.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Stokkan, T., & Næss, A. (2013). Tante Karen : kvinnen bak Edvard Munch. Oslo: Orfeus. s. 17.