Dato
februar 1858

Bjørnstjerne Bjørnson er kommet til Bergen og setter byen på hodet ved å arrangere maskeradeball i teatret. Temaet er et norsk bondebryllup, formålet å skaffe penger til teatret, og oppslutningen er stor og entusiastisk blant mange. Men arrangementet blir også mottatt med skepsis av enkelte av byens borgere. Man er ikke vant til at det foregår slikt i teatret. Dessuten er stemningen i byen generelt laber på grunn av de dårlige økonomiske tidene som rammer mange. Maskeradebondebryllupet regnes likevel som så vellykket at det skal komme til å bli gjentatt i flere kommende sesonger.

August Müller, som skal komme til å gifte seg med Amalie, er i en kort periode skuespiller under Bjørnson. Kristofer Janson, som siden skal komme til å bli Bjørnsons gode venn og slå seg ned som nærmeste nabo til Aulestad, skal i sine erindringer komme til å skrive dette om Bjørnsons år i Bergen:

«Det første minde, jeg har fra Bjørnson , var, da jeg saa ham spanke om i Bergens gater, mens jeg endnu var skolegut. Han var blit Ibsens efterfølger som insrruktør ved Bergens teater. Men dengang turde jeg ikke nærme mig storheten. Jeg maatte nøies med at følge og beundre hans bedrifter paa avstand. () Nu hørte jeg bare om, hvorledes han tumlet med skuespillerne der ved Bergens teater og knadde dem som deig, saa de endog begynd te at tale med hans akcent og dialekt paa scenen. De tarveligste kræfter presset han ut noget. () Jeg hørte Bjørnson tale paa Engen, de gamle Jonsvolde, en I7de Mai. De lyriske bergensere blev ellevilde av be­ geistring og ropte hurra for Bjørnstjerne Bjørnson istedet for dagen. Senere huserte han i politikken, skrev den hidsende, men rammende sang : «Har du hørt, hvad svensken siger, unge norske mand?» Sangen blev en brandfakkel, som delte byen i leire. Han blandet sig ogsaa i dagens praktiske politik. Bergens 4 stortingsmænd var den gang konservative høiremænd. Bjørnson fik kastet dem alle sammen. Han holdt møte i haand verkerforeningen, lot navnene paa de gamle syndere opskrive paa den sorte væggeravle og opfordret forsamlingen til at nævne de gode gjerninger, der berettiget dem til den ære at være stortingsmænd. Og de faldt med glans.

Alle byens unge damer sværmet naturligvis i flok og følge for den nye viking, der rusker saaledes op i alle morkne forhold. Og de gamle spidsborgere rystet sine parykker og utstøtte et lettelsens suk, da Bjørnson endelig forlot Bergen, kaldet til med redaktør i «Aftenbladet» i Kristiania.»

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Blanc, T. (1884). Norges første nationale Scene (Bergen 1850-1863) : et Bidrag til den norske dramatiske Kunsts Historie. Kristiania, Cammermeyer.

http://www.nb.no/nbsok/nb/786980a876644bcaf68e10baf2dd639d.nbdigital?lang=no#247

og

Janson, K. (1913). Hvad jeg har oplevet: livserindringer. Kristiania, Gyldendal.

http://www.nb.no/nbsok/nb/d689f7350ec9d0b1cdd3c7c7c0f97805.nbdigital?lang=no#0