Dato
10 juli 1879

Alexander Kielland skriver et hjertelig brev til Georg Brandes, som han nettopp har fått brev fra. Han er blitt oppfordret av høvdingen til å skrive en roman, og svarer med å skriver at det er blitt tent en brann i hans hjerte.

Han vil svært gjerne treffe Brandes i København, hos Georgs bror Edvard,   som han allerede er blitt god venn med.

Kielland beskriver ei brevet seg seg selv og sin stilling slik:

Gift er jeg siden 7 Aar - jeg er 30 Aar gammel - med en klog, munter og modig Dame. Vi har tre Børn, lever i en fin Smaabyfamilie, der er temmeligt rig og som har aristokratiske Opstød. Paa Kant med alle i Henseende til Meninger klarer jeg mig ved altid at være glad og glat som en nymalet Væg, dertil er jeg stor og stærk, af en eventyrlig Sundhed og et godt Ydre.

Min Forretning har jeg netop skildret for Deres Broder; hvis jeg kunde tjene tilstrækkeligt ved den, har jeg Intet mod den - tværtimod den passer for mig: megen Motion og lidet Arbeide og ingen Fusk.

Jeg har læst temmeligt flittigt siden jeg blev voxen - det er: siden jeg blev gift. Det har kogt indeni mig i flere Aar; men først ifjor gjorde jeg endelig det lille Hop og reiste halvt i Fortvivelse til Paris. Den Befrielse fra det store Tryk af mine Omgivelser, jeg søgte, fandt jeg tildels; men nu siger min Kone, at jeg er paa Vei til at blive en kjærring igjen - (jeg skal nok være lidt feig - siges der).

Korrekturlest?
Nei