Dato
28 februar 1880

I Wien publiserer legen Rudolf Heidenhein en artikkel om hypnotiske fenomener som afasi (språkforstyrrelse eller svekkelse av evnen til å snakke) og fargeblindhet i et legetidsskrift.

Selv om den unge wienerinnen Bertha Pappenheim. som skal bli kjent som hysterikeren «Anna O.» i Sigmund Freud og Joseph Breuers studie i hysteri, aldri selv har vært til stede på den danske hypnotisøren Carl Hansens hypnoseforestillinger, er det usannsynlig at hun ikke har fått med seg debatten om fenomenet i media, og som samtaleemne blant Wiens borgere.

Det samme gjelder for legen Joseph Breuer, som er Freuds venn, og som neppe har latt anledningen gå fra seg til å sette seg inn i hva hans kollega Heidenhein har å si i forelesningen om den dyriske magnetismen den 19. januar, eller i artiklene han nå publiserer om fenomenet.

Bertha Pappenheim er Breuers pasient, og mot slutten av året kommer hun til å utvikle symptomer som en etter en likner de som Carl Hansen har fremkalt hos sine hypnotiserte forsøkskaniner i forestillingen han reiser rundt med.

De samme symptomene kommer til å vise seg hos de hysteriske pasientene på Salpêtrière-sykehuset i Paris.

Hansen har utviklet «scenetriksene» sine i England mellom 1870 og 1875.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Borch-Jacobsen, M. (1996). Remembering Anna O.: a century of mystification. New York, Routledge. s. 67