Image
Paul Rée, Lou Salomé og Friedrich Nietzsche
Dato
26 april 1882

Friedrich Nietzsche møter opp hos Malwida von Meysenburg i Roma for å treffe sin venn Paul Reé og Lou Salomé, som han nå har store forventninger til. De er ikke hjemme, men han får beskjed om at Lou og Paul er i Peterskirken. Her finner han dem: Paul har slått seg ned i en skriftestol der det faller et vakkert lys for å arbeide med sine notater og utkast. Lou leser en medbrakt bok.

Når Nietzsche får øye på henne, stråler øynene hans på en særegen måte, og det første han kommer på å si til henne, er: Fra hvilke stjerner er vi falt ned til hverandre? Han forelsker seg umidddelbart i henne, og han har har dessverre ikke fått med seg at Paul allerede har fridd til henne og fått avslag, så han betror seg til sin venn og ber ham overbringe Lou et ekteskapstilbud. Han får avslag, men tar det ganske rolig, og når han får høre om planene om et bror-søster-forhold som Paul og Lou har, blir han glad og oppstemt: Det erotisk-seksuelle i ekteskapet ligger jo likevel ikke helt for ham, det er det erotiske i den intense samtalen og den intimiteten som bare kan oppstå under vandringer som griper ham. Ordningen synes med andre ord svært lovende for hans del.

Det skal imidlertid vise seg å bli et problem at Paul derimot gjerne vil utveksle mer enn bare tanker med Lou, og dermed lett blir sjalu når hun og Nietzsche kommer for godt ut av det med hverandre. Og etter hvert skal det også vise seg at Nietzsche selv trekkes i samme retning; han ønsker visst likevel mer enn bare åndelig samvær, og dermed kommer han i et anstrengende motsetningsforhold til sin venn.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Thielst, P. and Ø. Sjaastad (1998). Jeg er intet menneske - jeg er dynamitt! : historien om Friedrich Nietzsche. Oslo, Gyldendal. s. 181 http://www.nb.no/nbsok/nb/a399d7042808aced28dbaa0292c367b3.nbdigital?lang=no

og

Nietzsche: a philosophical biography. Cambridge, Cambridge University Press.s.565