Dato
2 mai 1884

Knut Hamsun taler ved venstrekvinnenes basar i Minneapolis. Basarene er viktige sosiale hendelser, her foregår det mange kulturelle aktiviteter.

Kristoffer Janson er ansvarlig for å stadig finne på nye begivenheter som kan trekke folk og skaffe intekter, og Knut er en populær mann.

Kristoffer skriver små komedier og scener, og skaper levende tablåer, og finner på uskyldige skøyerstreker. De levende tablåene gjør særlig lykke.

Kristoffer forteller norske eventyr, så ruller teppet opp, og der står Askeladden og prinsessen lys levende og snakker sammen. Stor jubel. «Gjete kongens harer» vekker også stort bifall, Drude og Kristoffers sønner og døtre som er skuespillerne.

En av dem er Ingenborg, som kommer til å bli en viktig person for Amalie Skram mot slutten av hennes liv. Kristofer iscenesetter også et tablå over fortellingen om Prillar-Guri. De får tak i ekte høyskottedrakter og får fatt i ti ekte skotter som kan blåse sekkepipe.

Det er Drude som får æren av å være Lady Sinklar. Når teppet går opp, står Prillar-Guri på fjelltoppen til venstre på scenen, mens bøndene ligger skjult bak store steiner i forgrunnen. Prillar-Guri blåser første signal på bukkehornet sitt. Langt borte fra svares det med Sinklarmarsjen. Så blåser hun igjen, og marsjen høres nærmere. Og så kommer hele skottetoget.

De har arrangert en bro i bakgrunnen, så publikum kan få se hele toget med alle de sekkepipeblåsende skottene komme marsjerende tvers over scenen. Der kommer de tilbake igjen mot forgrunnen. Guri gir et nytt signal, og frem styrter bøndene med brøl og skudd. Teppet faller for første tablå. Jubel.

Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Janson, K. (1913). Hvad jeg har oplevet Livserindringer. Kristiania, Gyldendal.

http://www.nb.no/nbsok/nb/d689f7350ec9d0b1cdd3c7c7c0f97805.nbdigital?lang=no#0