Dato
august 1888

Amalie er i Hornbæk og renskriver stykket Fjældmennesker, som hun har hatt alle ideene til, men som Erik har hjulpet henne med å forme.

 

Handlingen i stykket finner sted i Norge om sommeren, dels på Grefsen og dels på et landsted ved Kragerø. Det er en slags romantisk komedie med innviklede intriger blant en gruppe mennesker på ferie, som synes å ikke ha noe alvorligere å ta seg til enn å flørte med hverandre.

 

Planen er at stykket skal spilles til våren i det radikale Studentersamfundet i København, hvor Erik er aktivt medlem. Amalie vil gjerne spille en liten i stykket rolle selv, og forsøker å overtale sine venner til å ta de andre rollene. Men det blir ingenting av planen. Stykket blir refusert av andre danske teatre, også av Christiania Theater.

 

Det skal komme til å bli bok i 1889, og først i 1892 skal de få se det oppført på scenen. Det trykte stykket får lite oppmerksomhet i dansk presse. Norske aviser er mer oppmerksomme, men mindre positive. De skal komme til å mene at stykket er mislykket og ytterst simpelt, intetsigende og fullt av innholdsløst pjatt. Tynt og umodent.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Garton, J. (2011). Amalie: et forfatterliv. [Oslo], Gyldendal. s. 110

og

Skram, A., & Skram, E. (1889). Fjældmennesker : Lystspil i fire Akter. København: Schubothes Boghandel.

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2011051112001