Galleri

  • Søren Krøyer vinner en gullmedalje ved Charlottenborg-utstillingen, samt et stipend. Om våren reiser han til Hornbæk sammen med bl.a.vennene Frantz Henningsen, Viggo Johansen og Kristian Zahrtmann.

  • Amalie og Erik Skram er i folketellingen for København denne året oppført med bopel i Østerfarimagsgade 51, femte etasje. Erik er oppført med yrke stenograf i Rigsdagen, mens Amalie er oppført som husmor.

    De har en tjenestejente boende: Anne J. Jensen på 26. Hun er ugift og kommer fra Nørre Sundby.

    Amalie skriver på stykket Gjæld, som hun jobber lenge og iherdig med å få stykket utgitt, uten å lykkes.

  • Amalie Skram tilbringer et par sommeruker i Hornbæk sammen med sønnen Jakob. Hun forsøker å skrive et skuespill. Og hun skriver et langt og fortrolig brev til sin venn Arne Garborg, som har bedt henne om råd og hjelp til å forstå den kvinnelige seksualiteten. De to har et kollegialt samarbeid om disse spørsmålene som betyr mye for dem begge. Det er noe her som de begge forsøker å finne ut av.

    Amalie skriver:

  • Amalie er i Hornbæk og renskriver stykket Fjældmennesker, som hun har hatt alle ideene til, men som Erik har hjulpet henne med å forme.

     

    Handlingen i stykket finner sted i Norge om sommeren, dels på Grefsen og dels på et landsted ved Kragerø. Det er en slags romantisk komedie med innviklede intriger blant en gruppe mennesker på ferie, som synes å ikke ha noe alvorligere å ta seg til enn å flørte med hverandre.

     

  • Amalie vet ikke sin arme råd. Hun lurer på om hun blir nødt til å ta livet av seg.

     

    Hun er i Hornbæk, opprevet og grublende, hun har kranglet med Erik, det har kommet til voldsomme scener mellom dem, han har kaldt henne en skitten madam og bedt henne reise. Årsaken til konflikten er at hun er martret av sjalusi.

  • Amalie skriver et langt brev til Erik fra Hornbæk der hun forsøker å forklare ham hvordan det oppleves å aldri klare å slippe denne nagende uroen om at han har andre kvinner enn henne. Hun trenger å tenke tingene gjennom og finne ut hva hun skal gjøre. Hun forsøker å forklare ham hvordan det er å være henne. Hun skriver: «Kjære Erik Skram! Jeg har ikke pen og blæk og jeg gider ikke skaffe mig det; så får det gå med blyant. Du vil nok kunne læse det.

  • I Hornbæk er været dårlig, og Amalie har det fremdeles ikke godt. Hun vil hjem. Hun skriver hjem til Erik: «Jeg tror ikke jeg blir her ugen ud. Idag ser det ud som det har slåt sig til styggevejr igjen og er det så - det er endnu tvilsomt hvad der vil sejre - så rejser jeg herfra imorgen alt. Her er altfor fælt når det øsregner og stormer og når knagingen og bragingen i vinduer og vægge vækker mig om natten, så er jeg så rasende bange. Lynet og tordnet har det også, så jeg har nok gåt en del igjennem.

  • Amalie skriver seg inn i gjesteboken på kroen i Hornbæk.

  • Amalie er nesten ferdig med romanen S.G. Myhre, som er det tredje bindet i serien om Hellemyrsfolket. Hun har vært hjemme en stund og lest korrektur, så reiser hun og Småen til Hornbæk og tar inn hos vennene Georg og Ane Cathrine Achen i Sandgaarden.

    Hun er sliten av nattevåk og barnepass, og forsøker å skrive. Vennene tar godt vare på henne, og Erik følger snart etter. Georg Achen er maler, han har studert på Søren Krøyers malerskole og stiller regelmessig ut på Charlottenborg og senere på Den frie utstilling. Mest kjent er han for sine portretter.

  • Amalies fødselsdag blir feiret med stor festivitas hos Achens på Sandgaarden i Hornbæk. Hun er 44 år gammel. Hun har håpet at dagen skal gå ubemerket forbi, for hun liker ikke å bli feiret. Men denne gangen må hun bare gi seg over og la seg feire. Det kommer folk hele dagen for å gratulere, og om kvelden må de kle seg til karneval og møte opp på kroen. Erik får et broket teppe og en rød slengkåpe over skuldrene, Amalie en turban, Ane Cathrine en stor blomsterhatt. Axel Henriques kommer i sin kjæreste nattskjorte og en nattlue.

  • Amalies fødselsdag blir feiret med stor festivitas hos Achens på Sandgaarden i Hornbæk. Hun er 44 år gammel. Hun har håpet at dagen skal gå ubemerket forbi, for hun liker ikke å bli feiret. Men denne gangen må hun bare gi seg over og la seg feire. Det kommer folk hele dagen for å gratulere, og om kvelden må de kle seg til karneval og møte opp på kroen. Erik får et broket teppe og en rød slengkåpe over skuldrene, Amalie en turban, Ane Cathrine en stor blomsterhatt. Axel Henriques kommer i sin kjæreste nattskjorte og en nattlue.

  • Amalie Skram skriver brev med detaljert beretning fra gårsdagens feiring til en venninne som har sendt henne blomster og druer til fødselsdagen:

  • Søren Krøyer og hans kone i Marie har vært i Augsburg, der Maries far nylig er død. Marie tar moren med seg til Danmark, og sammen med henne tilbringer ekteparet noen uker i Hornbæk.

  • Amalie Skram er i Hornbæk sammen med datteren Johanne og skriver på sitt skuespill, mens hennes mann Erik bor på hotell i København og ansetter enda en ny pike. Leiligheten deres i Klassensgade 11 pusses opp. Her skal de komme til å bo sammen frem til 1899, Amalie enda lenger, etter at Erik etter hvert flytter ut og de to skilles.

    I løpet av dette året tjener fire piker hos dem: Magdalene, Kristine, Marie og Karen.

  • I Hornbæk er det sterk varme. Amalie Skram skriver hjem til sin mann Erik i København:

    "Hvad siger Du til denne overhændige sommer? Det vilde være absolut dejligt, hvis man ikke altid herude gik med denne uhyrlige stank i sin næse.

  • August Strindberg er på bryllupsreise med sin Harriet til det danske badestedet Hornbæk. De er svært lykkelige nå.

  • Amalie har blitt flyttet til et sanatorium i Hornbæk. Det er først og fremst et halsonde som plager henne.

  • Amalie er i Hornbæk. Hun har forstuet høyre håndledd, så det er smertefullt å skrive. Hun trygler Irminger om at han må komme ut og besøke henne. Han kan overnatte på kroen, foreslår hun.

  • Søren Krøyer blir om våren innlagt på Einar Brünniches private klinikk i Hornbæk. Men senere på året deltar han på en norsk utstilling på Charlottenborg.