Image
Dagny Juel i Zakopane juli 1899
Dato
30 mai 1896

Dagny Juel har nå vært hjemme på Rolighed på Kongsvinger i tre måneder, mens hennes mann tanislaw Przybyszewski er i Berlin. Der er ikke bare Zenon som holder henne der, men også foreldrehjemmet. Hun skriver til Edvard Munch, som er i Paris, at Stach er i Berlin, og hun trygler Munch om å skrive til ham. Det vil gjøre ham glad, skriver hun. Men Munch må gjøre det med det samme, for  allerede på lørdag, den 30. mai, reiser Stanislaw til København.

Parisreisen deres ble aldri noe av, skriver hun. Nå har hun bodde hjemme på Rolighed i tre måneder, men på søndag skal hun treffe Stach i København. De to tenker å bli hele sommeren i Danmark, antakelig på Møen. Der skal det være så vakkert. Og i vinter skal de bo i Praha.

Stach har mange litterære venner der, forteller hun. Hun syns det ville vært morsomt å få i stand en utstilling av Munchs bilder der. Hun tror det er den rette plassen for ham.

Det går ganske bra for dem nå, skriver hun. Det skrives en hel del om Stach, det setter de enormt pris på, men det ser ikke ut til å komme inn noen penger. I hvert fall ikke regelmessig.

Dagnys lille sønn har allerede lært å si mamma, og det er uten tvil det morsomste som har hendt meg i Norge, skriver hun. I blant river han av henne nesten alt hår hun har på hodet.

Så forlater Dagny Zenon hos sine foreldre og reiser for å møte Stach i København.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Kossak, E. K. (1978). Irrande stjärna : berättelsen om den legendariska Dagny Juel. Stockholm: Bonniers. s. 143.