Fra dato

Til dato

  • Gustav Vigeland er på besøk hos Hulda og Arne Garborg i deres hjem på Hvalstad i Asker. Hulda noterer i dagboken sin at Vigeland er livlig og snakker mye. Han arbeider med en portrettbyste av Arne. Det er den tungsindige grubleren han merker seg ved og skulpturer frem.

    Musklene i pannen på bysten viser en indre anspenthet, og Vigeland beskriver Garborg, som nå er litt over 50 år gammel, som en mann på åtti. Han tusser i vei, full av sår i ansiktet, det er som om kjøttet er i ferd med å falle av ham, syns Vigeland.

  • Knut Hamsun utgir reiseskidringen I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien.

    Her benytter han seg i stor grad av fragmenter (markert med tre prikker i teksten), frittstående avsnitt som ikke henger sammen med resten av teksten, og nærmest endeløse rekker med assosiasjoner.

    Boka kan leses som en dagbok, men også som en utkvittering av et reisestipend på 1500 kroner som han mottok i 1899. Han reiste sammen med sin kone Bergljot, som han var nygift med.

  • Edvard Grieg spiller inn sine pianosonater i Paris.

  • Edvard Grieg spiller inn sine pianosonater i Paris.

  • Edvard Munch møter Eva Mudocci i Paris. Han maler portrettet Brosjen.

  • De engelske sufffragettene organiserer seg med Emmeline Pankhurst som leder.

  • Auguste Renoir er rammet av leddgikt. Han slår seg ned på den franske rivieraen, og hans malerstil forandrer seg; koloritten blir lysere, konturene mer oppløst. Motivene enda mer solfylte enn tidligere.

  • Brødrene Wright starter prøveflyvninger med motordrevne fly.

  • Arbeiderpartiet får valgt inn sin første representant på Stortinget, Alfred Eriksen fra Troms.

  • Albert Einstein får stilling som patentbehandler innen elektromekanikk ved Det sveitsiske patentbyrået i Bern. Han blir i stillingen i syv år. På fritiden puslet han med teoretisk fysikk og fortsetter å skrive artikler. Han danner en lærd diskusjonsforening, og studerer særlig Ernst Mach og David Hume, som han er inspirert av.

  • Marie Curie blir tildelt doktorgraden ved Sorbonne for sin doktoravhandling Undersøkelse av radioaktive stoffer. Rett etter kommer meldingen fra Stockholm om at Becquerel og ekteparet Curie har blitt tildelt Nobelprisen i fysikk.Becquerel får halvparten av prisen for å ha oppdaget spontan radioaktivitet, og ekteparet deler den andre halvparten for sine studier av denne radioaktiviteten.

  • Marie Curie blir tildelt doktorgraden ved Sorbonne for sin doktoravhandling Undersøkelse av radioaktive stoffer. Rett etter kommer meldingen fra Stockholm om at Becquerel og ekteparet Curie har blitt tildelt Nobelprisen i fysikk.Becquerel får halvparten av prisen for å ha oppdaget spontan radioaktivitet, og ekteparet deler den andre halvparten for sine studier av denne radioaktiviteten.

  • Oda Krohg er representert på Salon des artistes independants i Paris.

  • I Kristiania markeres hundreårsjubileet for Camillas Collets fødsel. Ragna Nielsen skriver en minneartikkel om henne. Hele Ragnas familie har hatt nær kontakt med familien Collett: Hennes mor Vilhelmine er bare noe år yngre enn Camilla, og traff henne ofte på konserter og i selskapslivet før i tiden, blant annet hos sin onkel Hansteen i Observatoriet.

    På Malmøya i Kristianiafjorden var Camilla ofte gjest hos Vilhelmines bror Bernhard Dunker. Hennes yngste sønn, Alf, kjøpte seg sommerhus nær Skinnerbugten, og der kom hun ofte på besøk.

  • Oda Krohg er representert på Salon des artistes independants i Paris. Hun og Christian Krohg er i ferd med å gli fra hverandre. Krohg, som så langt har vært dypt lojal mot alle Oda er sammen med, begynner nå å rette bitre angrep på Heiberg i forbindelse med kampen om Gustav Vigelands kunst.

  • Edvard Munchs maleri Moren/Arv, som forestiller en fortvilet mor med et døende, syfilittisk barn på fanget blir stilt ut på Salon des Indépendents i Paris og betegnet som utstillingens clou. Bildet henger i et rom for seg selv, og de fleste som der det, begynner å le.

    De syns det er merkelig, rått umoralsk og avskyelig, og malt helt uten talent. Men når Munchs gallerist Bruno Cassirer og han kone ser bildet, tar begge til tårene.

  • Otto Weiningers bok Geschlecht und Character begynner å utkomme i Wien. Den skal etter hvert komme til å blir trykket i 27 store opplag, også som folkeutgave, frem til 1927. En slags Weininger-feber skal komme til å rase i Europa - på norsk kommer boken til å utkomme om to år.

    I mellomtiden kommer Hulda Garborg, som leser den på tysk, til å utgitt sin Kvinden skabt af Manden, som kommer til å være en kommentar til Weiningers bok.

  • Bjørnstjerne Bjørnson Bjørnson får Nobels litteraturpris i 1903. Mange mener at han også burde fått Nobels fredspris.

  • Bjørnstjerne Bjørnson Bjørnson får Nobels litteraturpris i 1903. Mange mener at han også burde fått Nobels fredspris.

  • Søren Krøyer reiser med familien tilbake til København fra Skagen. Marie drar snart tilbake til Skagen, og så utpå våren til Italia for å treffe Alfvén igjen. Krøyer arbeider i København, reiser til Belrin i april, og er tilbake i Skagen om sommeren.

  • Sigurd Ibsen blir norsk statsminister i Stockholm i Francis Hagerups samlingsregjering. I Sverige er han respektert for sin intelligens på en måte han ikke opplever i Norge. Til tross for at han mener at unionen må briste, vil han at det skal skje fredelig og i enighet mellom de to land.

  • Amalie utskrives fra klinikken i Wilhelmsensgade.

  • Frits Thaulow skriver til sin venn Auguste Rodin og forteller hvordan han gleder seg til at Rodin skal komme på besøk og treffe Christian Krohg førstkommende onsgda.

  • Amalie er i Hornbæk. Hun har forstuet høyre håndledd, så det er smertefullt å skrive. Hun trygler Irminger om at han må komme ut og besøke henne. Han kan overnatte på kroen, foreslår hun.

  • Arne Garborg har bursdag i dag. Han fyller 51 år. Hulda har over lang tid minnet ham på det, og på at hun har invitert Kitty Kielland og Harriet Backer på bursdagsselskap, og at han dermed må være så snilll å komme ned når gjestene kommer. Det er det nemlig ikke alltid han gjør. Og han kommer da også stigende ned fra sitt arbeidsrom når de ankommer. Han trykker deres hender hjertelig og sier: Gratulerer! De takker selvsgat begge. Hulda rapporterer om dette i dagboken sin.