Dato
24 juni 1905

Edvard Munch er blit  42 år gammel, og er inne i en mørk periode av livet. Han er tilbake i Åsgårdstrand nå, etter et opphold i Tyskland. Sammen med vennene Ludvig Karsten, som er 29 år gammel og står modell for min malervenn, og Amalie Skrams sønn Ludvig Müller, som er 37 og skuespiller og dramatiker, drikker og fester han i huset i Åsgårdstrand.

Munch maler Karsten i hvit sommerdress med bredbremmet hatt, ventre hånd i lommen og pipen i den høyre.

Det er anpent politiske tider; svenskene har ennå ikke offisielt reagert på Norges frigjøringsmanøver, og ingen vet om de kommer til å bruke makt for å holde dene norsk-svenske unionen sammen. Sveirge kan mobilire 170 000 mann mot Norges 76 00, så det ser ikke så lyst ut dersom det skulle komme til en væpnet konflikt. De tre mennene diskuterer situasjonen. Marinen partuljerer Kristianiafjorden, man kan se det fra der hvor de sitter i Munchs hus, og de vernepliktige fra vårens øvelser er holdt tilbake for å bemanne grensefestningene.

Etter hvert begynner de å krangle om hva som er den rette nasjonale holdningen for menn som dem i denene situasjonen. Karsten får inntrykk av at Munch ikke er kampberedt nok, at han er rett og slett ikke er klar til å forsvare fedrelandet sitt med sitt eget liv. Dette er en absurd krangel, for Munch har vært erklært uegenet for militærtjeneste i i over 20 år, men han oppfatter påstanden som nok et angrep fra nordmenn som alle har behandlet ham så dårlig og angrepet ham på alle måter, og fornærmelsen flyter sammen med alle andre virkelige og innbilte fornærmelser i denne retning.

Ludvig forsøker å megle, men lykkes ikke. Så bryter det ut en hefitg slåsskamp mellom Munch og Karsten. Den rasende Munch får et slags overtak, de tumler ut av døren og ut på den bratte trappen som leder ned i hagen som strekker seg ned mot fjorden. De havner etter hvert langt nede i hagen med svære, skarpe steiner, Munch med knust håndledd og Karsten med blodstenket hvit dress.

Munch vakler etter hvert tilbake til huset og truer sine to venner med hagle. Munch skal siden ofte komme til å vende tilbake til denne hendelsen i ord og bilder, og han skal komme til å forære Ludvig Müller en skisse han har laget av deres felles venninne Ingse Vibe, som "anerkjendelse for Batalier med Karsten hin St. Hans Nat 1905, da jeg sluttet en defensiv Alliance med Dem.».

Ludvig og Ingse flørter heftig på dene tiden. Ingse er søster til Lolly, som har vært gift med Amalies bror Ludvig Alver, og er altså Ludvig Müllers avdøde onkels svigerinne.

Korrekturlest?
Nei