Galleri
-
I Sverige har det vært nytt statskupp, og kong Gustav Adolf er blitt sendt til utlandet etter å ha mistet Finnland til Russland. Siden kommer historikere til å slå fast at hans bror hertug Karl ikke har hatt noe medansvar for dette kuppet. Men Karl takker straks ja når han nå blir tilkalt som riksforstander, og den 5. juni 1809 kommer han til å bli valgt til Sveriges konge.
Men allerede i november kommer Karl til å bli rammet av et slag som på det nærmeste kommer til å gjøre ham arbeidsudyktig resten av livet.
-
Prins Christian Frederik, Norges stattholder, besøker skipsreder, korn- og trelasthandler og Niels Aall på gården Søndre Brekke i Gjerpen. Gården ligger vakkert til, med utsikt over Skien sentrum og Skienselva. Men Skienskanalen fins foreløpig ikke: arbeidene kommer ikke til å bli startet før om mange år; i 1854, og helt ferdig kommer den ikke til å være før i 1892.
Aall skal snart komme til å delta som en av de ledende på møtene som prinsen sammenkaller i Christiania i desember dette året og og i januar 1814 for å diskutere opprettelsen av en norsk bank.
-
En avtale mellom Sverige og Danmark-Norge som går ut på at Danmark, som har gått tapende ut av Napoleonskrigene, skal overgi Norge til kongen av Sverige.
Til gjengjeld skal danskene få de svenske områdene i Pommern. Men avtalen trer aldri i kraft. Preussen tar Pommern, og Norge erklærer sin uavhengighet og tar prins Christian Frederik som konge.
I ettertid kommer denne hendelsen til å bli kalt Kielfreden.
-
Det kommer ilbud til Christian Frederik om Kielfreden. De norske festningene skal straks overgis til svenskene, og Christian Frederik skal reise hjem til Danmark. Men Christian Fredrik vil ikke overgi Norge uten motstand. Han reiser rundt i landet for å lodde stemningen og for å bygge seg opp en posisjon som leder for nordmennene. Og nordmennene er rasende over behandling i Kiel - å bli gitt bort som en flokk dyr, uten en gang å bli spurt eller orientert om saken.
-
Christian Frederik møter de fremste menn på Østlandet hos Carsten Anker på Eidsvoll for å høre hva de mener om hans plan om å bli leder for nordmennene. Professor Georg Sverdrup står fram og sier at når den danske kongen har gitt fra seg sine rettigheter, har heller ikke prinsen noen rett. Nå ligger retten til å bestemme hos det norske folk. Etter stormannsmøtet er det klart at prins Christian Frederik må overta styret i Norge - som regent - inntil representanter for hele det norske folk kan komme sammen og vedta en ny grunnlov.
-
I dag blir den norske grunnloven blir undertegnet på Eidsvold. Det har oppstått en uventet politisk situasjon og et maktvakuum, og det har de norske utsendingene fra mange kanter av landet benyttet godt.
-
Nicolai Wergeland er på Eidsvold, blant de som skal undertegne den norske grunnloven. Uforberedt blir han hentet inn til et stormøte hvor han må forsvare seg mot anklager om at han han fornærmet forsamlingen i en av sin taler, og derfor bør bortvises. Han er kjent som en selvhøytidelig bergenser som liker å høre sin egen stemme. Han er kommet svært godt forberedt til Eidsvold, med et eget utkast til grunnlov i bagasjen, men han blir utsatt for spydigheter og bakvaskelser.
-
Stormaktskommissærene gir Christian Frederik ultimatum og krever at han skal legge sin makt i Stortingets hender og gå inn for union med Sverige. Festningene ved grensen skal besettes av svenske tropper.
-
Mossekonvensjonen blir undertegnet. Norge er i union med Sverige. Men unionen er annerledes enn den var mellom Norge og Danmark. Svenskene godtar 17. mai-grunnloven, med de endringer som unionen gjør nødvendig. Christian Frederik legger sin makt i Stortingets hender, samt innkaller et ekstraordinært storting for å forhandle om unionen med Sverige. Den svenske kongen Karl XIII blir Norges nye konge, men han blir aldri kronet i Norge; han er for syk til å foreta reisen.
-
Christian Krogh holder sin forsvarstale for boken han har skrevet om den prostituerte Albertine og hennes triste skjebne i Høiesteret i Kristiania. Boken har vakt anstøt for sine usedelige skildringer.