Portrettbilde
Andre navn
Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
24 november 1864
Dødsdato
9 september 1901

Galleri

 • På Salpêtrière-sykehuset i Paris blir det i dag innlagt en jente på fjorten år som heter Jeanne Beaudon. Hun skal komme til å bli her på sykehuset i atten måneder. Årsaken til innleggelsen er sammensatt, hun er datter av en ugift, dekadent italiensk adelsmann som i sin tid rømte fra sin katolske familie for å leve det glade liv i Paris, og som brukte opp formuen sin på forsøket, og en brutal mor som har slått henne gjennom oppveksten.

 • Vincent van Gogh flytter inn hos sin bror Theo på Montmartre. Han blir kjent med malerne Emile Bernard og Henri de Toulouse-Lautrec.

  Broren Theo og den originale kunsthandleren Père Tanguy presenterer ham dessuten for flere andre toneangivende kunstnere.

 • I Paris åpner denne høsten forlystelsestedet Moulin Rouge (den røde mølle) på Monmartre, som er kjent som byens kunstnerkvarter. Det blir raskt maleren Toulouse-Lautrecs stamsted. Han får i oppgave å lage plakater for stedet, og det løser han blant annet ved å skape det som skal komme til å bli verdenskjente portretter av danseren Jane Avril.

  Jane er kjent for sin helt spesielle dansestil, preget av at hun lider av det som kalles sanktveitsdans (Sydenhams chorea), en nevrologisk lidelse som blant annet skaper rykkende, ukontrollerte bevegelser.

 • I Paris åpner cabaretteatret Moulin Rouge i Jardin de Paris, ved foten av Montmartre. Målet for grunnleggerne er å skape et sted der de rike kan komme og forlyste seg i det som tradisjonelt har vært kunstnerkvarteret i byen, men stedet blir raskt populært også blant mange ulike befolkningsgrupper i Paris; arbeidere, kunstenere, forretningmenn, elegant kledte kvinner fra middelklassen, og turister på gjennomreise.

  Amalie Skram skal komme til å være en av dem.

 • Vincent van Gogh stiller ut malerier i Brüssel. Maleren Toulouse-Lautrec utfordrer en maler som kritiserer Vincents bilder, til duell. På denne tiden får Vincent sin første begeistrede kritkk i "Mercure de France". Han syns ikke han fortjener rosen, men skriver til Theo at han aldri har følt seg roligere.

  Den 31. januar blir Theos sønn født. Han blir oppkalt etter sin onkel og gudfar: Vincent Willem.

 • Vincent van Gogh besøker broren Theo i Paris, hvor han også treffer Toulouse-Lautrec. Men han reiser snart tilbake til Auvers, fordi Theo har yrkesmessige problemer og fordi nevøen er syk.

  Han maler flere bilder i stort format med marker under en uværshimmel. Den 23. juli skriver han sitt siste brev til broren.

 • Auguste Rodin presenterer sin endelige versjon av statuen av dikteren Balzac for den franske salongen. Den blir ikke godt mottatt av kritikerne.

  Mange misliker det groteske ved måten han er fremstilt på, og noen påpeker at den har sterke likhetstrekk med en annen kunstners verk; den italienske impresjonisten Medardo Rosso. Rodin tar seg svært nær av kritikken. Det hele ender med at oppdragsgiverne nekter å motta statuen. En rekke kunstnerkolleger av Rodin, blant dem Cezanne, Toulouse-Lautrec og Claude Monet, gir sin støtte til kunstneren.