Dato
1889

I Paris åpner denne høsten forlystelsestedet Moulin Rouge (den røde mølle) på Monmartre, som er kjent som byens kunstnerkvarter. Det blir raskt maleren Toulouse-Lautrecs stamsted. Han får i oppgave å lage plakater for stedet, og det løser han blant annet ved å skape det som skal komme til å bli verdenskjente portretter av danseren Jane Avril.

Jane er kjent for sin helt spesielle dansestil, preget av at hun lider av det som kalles sanktveitsdans (Sydenhams chorea), en nevrologisk lidelse som blant annet skaper rykkende, ukontrollerte bevegelser.

Jane Avril er kunstnernavnet hennes. Egentlig heter hun Jeanne Baudoun. Det var ingen som kunne gjette at hun skulle ende opp som cabaretdanser den gangen hun ble innlagt på Salpêtriêre-sykehuset den for syv år siden. Den gangen var hun fjorten, og sykehusets berømte nevrolog, professor Charcot, hadde organisert sykehuset slik at hun ble innlagt på samme avdeling som hysterikerne.

I sine memoarer skal Jane Avril komme til å skrive at det var på sykehusets årlige karneval, der pasienter og ansatte kler seg ut og fester sammen, at hun fikk smaken for dans for første gang. Plutselig var det som om hun fant et sted å danse og en måte å danse på som gjorde det mulig for henne å skape den nevrologiske lidelsen sin om til et kunstnerisk uttrykk.

Jane Avril føler at dette er hennes sted i samme øyeblikk som hun kommer inn på området til Moulin Rouge. Bygningsarbeidene er ennå ikke helt ferdige når hun har sitt første oppdrag her. Man har blant annet hentet en enorm, hul elefant som tidligere har stått på området til den store verdensutstillingen, når publikum klatrer inn i den, møter de det hun beskriver som en fortryllende dansehall, med et eget orkester. Andre skal komme til å beskrive stedet mer nøkternt; den store hagen er som et tivoli, hvor Montmartres innbyggere, utkledt som maurere, rister på magene og dingler med brystene.

En av de mest populære underholdningsartistene er Pètoman - en flatulist, altså en prompekunstner, som begeistrer eller bestyrter gjestene, alt etter hvor følsom man er for slikt.

Amalie Skram skal komme til å besøke Moulin Rouge sammen med Hulda og Arne Garborg når hun kommer hit om noen år, etter sin egen innleggelse på sinnsykehus. Hun kommer til å bli frastjålet lommeboken sin her.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Robins, N. I. a. A. G., Ed. (2011). Toulouse-Lautrec and Jane Avril Beyond the Moulin Rouge. London, The Courtauld gallery

og

Hustvedt, A. (2011). Medical muses. London, Bloomsbury.