-
Rudolf Steiner, som nå er 28 år gammel, leser Friedrich Nietzsches Hinsides god og ondt. Dette er det første han leser av denne filosofen. Boken gjør uttslettelig inntrykk.
-
Henriette Steen er blant initiativtakerne til opprettelsen av Kvindelig Valgretsforening i Danmark.
-
Carl Gustav Jung, som er fjorten år gammel, blir på grunn av helseproblemer sendt til et hotell-sanatorium i Entlebuch, hvor han møter en vitenskapsmann, en kjemiker, som han blir svært opptatt av, for han tror kanskje denne mannen er en som virkelig kan noe om steiner.
-
Harald Høffding, som er en dansk filosof, deltar denne høsten i en omfattende polemikk mot Georg Brandes i tidsskriftet Tilskueren. Feiden dreier seg om Nietzsches teorier om overmennesket, og forskjellen på det store menneske og den store hopen av vanlige folk.
Mot Brandes artikkel Aristokratisk radikalisme skriver Høffding artikkelen Demokratisk radikalisme. Polemikken raser i lang tid, og kommer innom mange filosofiske emner.
-
Vincent van Gogh skriver til broren Theo fra sykehuset der han er innlagt at han er bedre, og tilføyer også n oen vennlige ord til Gauguin. Han maler to selvportretter med forbundet øre.
-
Siri von Essen opptrer med hovedrollen i sin mann August Strindbergs Frøken Julie i København.
-
P.S. Krøyer gifter seg med Marie Triepcke i København.
-
Ny skolelov utvider skoletiden og lærestoffet over hele Norge.
-
Knut Hamsun skriver brev til Erik Skram der har forklarer seg om sitt forhold og kjærlighet til Solen, som innebærer at han henger sammen med "Alskabningen."
Et par år senere skal han henvise til dette brevet i sin foredragsturé om den nye litteraturen.
-
Knut Hamsuns novelle Hazard blir publisert i Verdens Gang. Den likner svært på Dostojevskijs Spilleren, og dette skal komme til å skape problemer for Hamsun.
-
Hilma af Klint tildeles sammen med fem andre kunstnere et atelier på Hamngatan 5 i Stockholm. Hun maler portretter og landskaper i naturalsitisk stil.
Kungsträdgården er tidens kunstnerkvarter, og på samme adresse som atelieret ligger også Blanchs kunstsalong, som Munchs skal ha en mye omdiskutert utstilling i i 1894
-
Fjodor Dostojevskijs roman Spilleren kommer på norsk. Amalie Skram er ikke den eneste norske forfatteren som er svært opptatt av de russiske dikterne, og spesielt Dostojevskij. Han leses med stor interesse.
Knut Hamsun skal blant annet komme til å bli beskyldt for plagiat av denne romanen i sin novelle Hazard.
-
Amalies fortelling "Bobler" utgis i det nystartede tidsskiftet Ny Jord i København. Det er et fragment av det som skal bli en roman.
Fortellingen handler om en ung mann som lever et halvbohemisk liv i Kristiania, og forsøker å frigjøre seg fra farens og familiens forventinger -- uten å lykkes særlig bra. Han forelsker seg i en ung kvinne under hans egen stand, og utvikler seg i løpet av forelskelsen fra en nokså ubehøvlet ung mann til en mann med høye idealer om forelskelse og kjærlighet.
-
Det teosofiske samfunnets svenske losje dannes i Viktor Rydbergs hjem i Stockholm. Hilma af Klint er med. Man leser Rydbergs roman Singoalla, som inneholder tanker som deles av teosofien.
-
Claude Monet stiller ut maleriene sine sammen med Auguste Rodin i Paris. Han har begynt å eksperimentere med mer systematiske serier av bilder nå. Motivet forblir nøyaktig det samme under alle lysforhold.
Han maler for eksempel katedralen i Rouen på denne måten; ett nytt bilde for hver lille skiftning i lyset.
-
Camille Claudel ser noen grafiske arbeider av den japanske kunstneren Hokusai på verdensutstillingen i Paris. Hun blir svært inspirert. Hun lager skulpturen Bølgen, inspirert av Hokusias bilde Den store bølgen ved Kanagawa fra 1829-32. Hun deler fascinasjonen for Hokusai med sin venn komponisten Claude Debussy. Det er noe helt nytt, dette janpanske formspråket. Flere kunstere er i ferd med å oppdage det.
-
Stanislaw Przbyszewski er 21 år gammel og ankommer Berlin for å studere arkitektur. Han kommer fra en nokså fattig familie i den prøyssiske delen av Polen, og han er tosråklig: tysk og polsk.
Men egentlig er han mer interessert i sinnets struktur, enn i byens arkitektur.
Det er hans mor som har lært ham å spille piano, han regnes som et stort talent. Han tjener etter hvert til livets opphold ved å gi pianotimer til unge kvinner, som han også er kjent for å ha innledet forhold til.
-
Bjørnstjerne Bjørnson utgir romanen Paa Guds Veje, som dreier seg om ungdom og oppdragelse, om religiøse motsetninger og toleranse. Dette året utkommer også komedien Geografi og kærlighet, som fra første stund blir en scenesuksess.
-
Anna Munch, en 33 år gammel kvinne i Kristiania som i ettertid skal komme til å vær emest kjent for sin ekstreme opptatthet av Knut Hamsun, utgir romanen Kvinder. Et stykke udviklingshistorie. Forfatteren lever en moderne, usikker kunstnertilværelse, og strever med å få endene til å møtes.
Boken undersøker det trange og konvensjonelle i det tradisjonelle samfunnet, og det som skjer når de møter de nye normene og det nye og usikre relasjonene mellom kjønnene.
-
Hulda og Arne Garborg oppholder seg i Tyskland sammen med sønnen Tuften, som er halvannet år gammel nå. De bor lenge i München, der det fins mange skandinaver, blant annet Henrik Ibsen, og den svensk-finske forfatteren Adolf Paul, som de gjerne rangler med. Forfatteren Gabriel Finne bor også her.
-
I Paris, på Salpêtriêre-sykehuset, gjør den kjente professor Charcot og hans medarbeidere mange erfaringer med de hysteriske pasientenes enorme følsomhet dette året. Noen ganger er pasientene deres så følsomme at det må kalles overnaturlig, og nærmer seg den farlige grensen for den okkulte. Charcot er erklært religionsfiendtlig, og dessuten svært tilbakeholden med å kategorisere noe som overnaturlig. Men eksperimentene som utføres på sykehuset hans dette året peker definitivt i den retningen.
-
Sigmund Freud reiser denne sommeren til Frankrike for å studere hypnose i noen uker under legen Hippolyte Bernheim i Nancy. Han skriver en rekke brev hjem til sin svigerinne Minna Bernays om hvordan han kjeder seg, og om hvor ensom han føler seg. Men han forteller ikke mye om sitt faglige virke på reisen.
-
I Paris åpner denne høsten forlystelsestedet Moulin Rouge (den røde mølle) på Monmartre, som er kjent som byens kunstnerkvarter. Det blir raskt maleren Toulouse-Lautrecs stamsted. Han får i oppgave å lage plakater for stedet, og det løser han blant annet ved å skape det som skal komme til å bli verdenskjente portretter av danseren Jane Avril.
Jane er kjent for sin helt spesielle dansestil, preget av at hun lider av det som kalles sanktveitsdans (Sydenhams chorea), en nevrologisk lidelse som blant annet skaper rykkende, ukontrollerte bevegelser.
-
Magnetisøren Carl Hansen gir dette året et intervju i det danske Tidsskrift for Magnetisme der det går frem at han i 1875 var i Paris og hadde kontakt med Salpêtrière-sykehuset, der Jean-Martin Charcot har holdt sine berømte demonstrasjoner av hypnosen som fenomen og metode for å behandle og forstå hysterikere.
-
Dagny Juell tilbringer denne høsten mye tid i Kristiania, hvor hun besøker tanten Randi Blehr, som bor i Oscarsgate. Morens søster Maria Blehr er bestyrerinne for en skole for unge kvinner i det fasjonable Victoria Terrasse. I brevene hjem kan Dagny fortelle at det er mye mennesker på gaten her i hovedstaden, og mye munterhet blant folk hun møter. Hun er 22 år gammel nå, og i strålende humør. Hun har blant annet vært og hørt pianisten Gruf spille Grieg. Det syntes hun var makeløst.
-
Jean-Martin Charcot er den medisinske fremtidens mann i dette verdensutstillingsåret i Paris. Han er en høyt respektert lege, den første som har fått tittelen nevrolog. Det betyr at han er ekspert på nervesykdommer. Han har vært lege her på sykehuset La Salpêtrière i nesten tretti år, sykehuset har fire og et halv tusen sengeplasser som er reservert for sinnslidende og epileptikere. Det er en slags by i byen, en by for de gale og miserable.
-
Frits Thaulow bor i Lervik på Stord og skriver noen artikler for Stavanger Avis, som Alexander Kielland er redaktør for. Thaulow sender bilder til Verdensutstillingen i Paris, som åpner i juni, og drar selv dit.
Han er medlem av juryen sammen med Christian Skredsvig, arbeidet varer i tre uker. Han knytter vennskap med franske kunstnere, og kjøpes inn til det som skal bli til Musée d'Orsay.
-
Gustav Vigeland flytter til København. Denne høsten får han antatt sin første skulptur på Statens kunstutstilling: Hagar og Ismael. Det er en mor- og barn-gruppe i senklassisistisk stil som bærer preg av hans tidlige beundring for den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.
Han lager dette året også relieffet En gjenganger, med et skjelett som skritter over en grav. Det er preget av romantisk uhyggestemning.
-
Kitty Kielland deltar på verdensutstillingen i Paris, hvor hun også var representert for ti år siden. Hun deltar ivrig i forberedelsene til utstillingen. For ti år siden hadde Norge med 38 malerier, nå skal de ha 125. Danskene har Søren Krøyer til å montere sine bilder, og Kitty forsøker å overtale Eilif Peterssen til å ta ansvaret for monteringen av den norske delen.
-
Leis Schjelderup stiller ut og får medalje på Verdensutstillingen i Paris dette året.
-
Auguste Rodin slager skulpturen Eternelle Idole. Den viser et nakent par, en mann og en kvinne, der mannen ligger på kne og kysser kvinnen under brystene, mens hun ser nokså uengasjert og melankolsk ut i luften.
-
Camilla Collett oppsøker Henrik Wergelands tidligere kone, Amalie Sofie, som nå er enke for annen gang, i Kristiania. Camilla får henne til å fortelle om ekteskapet med Henrik, og spør henne ut om de seiglivede påstandene om at Henrik skulle ha vært en "sviregast".
Konfrontert med denne beskyldningen blir Amalie heftig og avbryter henne, skal Camilla siden komme til å skrive i Morgenbladet. Hun avviser bestemt beskyldningen, og Camilla gjengir hennes reaksjon slik:
"Det kan jeg bevidne, da jeg har levet samfulde 6 år sammen med ham, at den Beskyldning er usand".
-
I København er denne sommeren uvanlig varm. Mange opplever mange økonomiske nedgangstider etter omsetningsfesten som har pågått foregående år. En rekke konkurser og eierskifter foregår i det københavnske forlystelseslivet.
Verst går det ut over de som har lånt penger til spekulasjon.
Det raser også en influensaepidemi i byen. Den skal komme til å vare i over et halvt år, og den kommer også til å blusse opp i 1891.
-
Friedrich Nietzsche har denne morgenen et psykisk sammenbrudd i Torino som skal komme til å invalidisere ham for resten av livet. Det er dagen før datoen da hans bror Joseph døde som toåring, den gangen han selv var fem år gammel.
-
Henrik Ibsen skriver til Erik og Amalie Skrams svenske venn, forfatteren Gustaf af Geijerstam, som er en av den unge, litterære Sveriges stemmer. Han takker for de to romanene som Gustaf har sendt ham. Den første er forsynt med et motto fra annen akt av Peer Gynt, der Dovregubben forteller Peer at trollene, i motsetning til menneskene, er bedre enn sitt rykte. Den siste handler om Ernst Hallin student, senere prest.
-
Knut Hamsun skriver til Erik Skram og inviterer ham med ut på tur. Han mener de begge trenger til avkopling og kroppslig utfoldelse. Erik holder på med en stor artikkel om nordisk litteratur.
Det er tydelig av tonen i brevet at de to er gode kamerater.
-
Jacob Worm-Müller, en av Amalies svogre i første ekteskap, og altså onkel til de to sønnene hennes, dør i Kristiania av lungebetennelse, 55 år gammel. Worm-Müller er professor i fysiologi ved Universitetet her i byen. Han er en mann med tett, mørk blondt skjegg, høy panne, høye viker, og en kraftig, bestemt nese. Amalies sønn Jacob, som er oppkalt etter ham, er slående lik ham i utseende.
-
Knut Hamsun er i København og skriver om August Strindberg, som han er svært opptatt av. Han har ikke truffet ham; han var invitert i et selskap der Strindberg også var invitert, men så gikk han ikke likevel. Han er nemlig litt stolt, på sin måte. Store menn vil han ikke trenge seg inn på, han vil vente til han blir lukket inn hos dem.
Men nå har han sendt Strindberg er artikkel har har skrevet om ham for et amerikansk tidsskrift. Han er nervøs for hva den lett tirrelige svensken vil synes om den, og ser ikke bort fra at han kan komme til å bli utskjelt.
-
Vincent van Gogh skriver til sin bror Theo fra det gule huset i Arles, hvor han er tilbake etter sykdommen og sykehusoppholdet. Han syns det er ille at Gauguin har reist, og han er lei seg for de vanskelighetene han har skapt for ham, skriver han. Men samtidig hadde han hele tiden mens han var der en følelse av at Gauguin arbeidet med delt hjerte, skriver han: han ønsket både å reise til Paris, og å leve her i Arles på samme tid. Og det gikk jo ikke.
-
Den danske maleren Christian Mourier-Petersen skriver til sin venn Vincent van Gogh. Han er tilbake i Danmark etter å ha bodd hos Vincents bror Theo i Paris. Han forteller Vincent om de skandinaviske malerne som forsøker å få til noe av det samme som de franske impresjonistene, men som motarbeides av det han mener er den idiotiske og konservative juryen. Malerne han skriver om er antakelig Oda og Christian Krohg, Theodor Philipsen, Erik Werenskiold og Viggo Johansen.
-
Vincent van Gogh skriver til sin bror Theo fra Arles om hvordan det går med helsen og med arbeidet. Han visste fra før at man kunne brekke armer og ben og bli bra igjen, men han visste ikke at man kunne brekke hjernen og at den også ville bli bra igjen, skriver han. Han har fortsatt en viss følelse av hva som er hensikten med å bli frisk -- tidligere har han ikke håpet på en slik tilfriskning.