Portrettbilde
Andre navn
Henriette Rosalie Steen
Arbeid
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
30 mai 1941
Fødselssted
Dødsdato
23 januar 1894
Dødssted

Galleri

 • Henriette Steen tar lærerinneeksamen. Etter dette reiser hun til Als, hvor hun underviser danske familiers barn frem til 1871. Hun er 26 år gammel og har hatt et kjærlighetsforhold til Viggo Hørup i fem år.

 • Henriette Steen er tilbake i København fra Als, hvor hun har vært lærerinne i fire år. Hun får lærerinnejobb i en kommunal skole i København. Hun er varmt engasjert i forholdene til arbeiderbarna. Hun er 30 år gammel.

 • Viggo Hørup innleder et forhold til hans og konen Emmas felles kusine, Henriette Steen. Paret skal komme til å få et barn sammen. Viggo skal imidlertid komme til å fortsette å være gift med Emma.

  Henriette skal komme til å bli en av de som reiser til Bjørnstjerne Bjørnsons store fest på Aulestad i 1883, hvor hun blant annet vil komme til å treffe Amalie Skram.

 • Holger Drachmann utgir romanen En Overkomplet i Danmark. I den skildrer han barndomsmiljøet, og sin kusine Henriette Steen, fetteren Viggo Hørups elskerinne, i skikkelsen Harriet.

 • Henriette Steen tar sammen med Erna Juel-Hansen initiativ til en fest for Camilla Collett for å feire hennes bok Fra de stummes leir.

 • Amalie Müller våkner i sengen på Aulestad, der hun er på flere dagers dikterfest for Bjørnstjerne Bjørnson, og vet at det er Erik Skram hun vil ha. Hun har bare kjent ham noen dager, men hun føler det som det står i Bibelen: Hun er født på ny i løpet av et øyeblikk. Slik skal hun siden komme til å beskrive det i et brev til Erik.

  Men hun liker ikke seg selv lenger, og hun er fortvilet ved tanken på at han i morgen kommer til å være borte.

 • Dansk Kvindesamfund gjør denne våren et fremstøt for å kreve bedre økonomiske og sosiale kår for kvinner. Henriette Steen blir medlem av foreningen, og skal komme til å tilhøre det radikale mindretallet.

 • Henriette Steen er en av de som engasjerer seg i Dansk Kvindesamfunds debatt om formålsparagrafen, og hvorvidt ordet "likestilling" skal med i den. Kvistleiligheten hennes i Østersøgaded her i København har i flere år vært samlingsstedet for en kvinnelig diskusjonsklubb, hvor slike spørsmål debatteres. Henriette er en kvinne som gjør sterkt inntrykk på sine omgivelser,  kjent for sin skarpe replikk og sitt dype engasjement. Det er noe fornemt ved henne; hun både engasjerer og gjør at det er naturlig å holde en viss avstand.

 • Henriette Steen, Viggo Hørups trofaste elskerinne gjennom mange år og med i Amalie Skrams bekjentskapskrets, er en av de radikale kvinnene i København som deltar i den store sedelighetsfeiden som på denne tiden raser mellom grundtvigianerne og de radikale. Hun skriver i Politiken et skarpt angrep på Elisabeth Grundtvig og Dansk Kvindesamfund. Sammen med 20 andre stiller hun mistillitsvotum til styret i foreningen.

 • Amalie Skram leser høyt for Kvindevalgretsforeningen i København. Opplesninger pleier sjelden å gå bra for henne; hun har for lav og dårlig stemme foran forsamlinger, syns hun. Hun har dessuten gitt tydelig uttrykk for at hun ikke vil delta i konkret politisk feministisk arbeid, selv om hun sympatiserer med kvinnerettsforkjempernes sak, og hun har undertegnet et opprop sammen med blant annet Emma Hørup, Erna Juel-Hansen og Henriette Steen for danske kvinners stemmerett. For tiden strever hun med å finne en forlegger til romanen Lucie.

 • Amalie Skram leser høyt for Kvindevalgretsforeningen i København. Opplesninger pleier sjelden å gå bra for henne; hun har for lav og dårlig stemme foran forsamlinger, syns hun. Hun har dessuten gitt tydelig uttrykk for at hun ikke vil delta i konkret politisk feministisk arbeid, selv om hun sympatiserer med kvinnerettsforkjempernes sak, og hun har undertegnet et opprop sammen med blant annet Emma Hørup, Erna Juel-Hansen og Henriette Steen for danske kvinners stemmerett. For tiden strever hun med å finne en forlegger til romanen Lucie.

 • Henriette Steen er blant initiativtakerne til opprettelsen av Kvindelig Valgretsforening i Danmark.

 • Viggo Hørup står i cellen i fengselet og åpner og lukker vinduet for å hilse til sin elskede Henriette Steen, som står i toppen av Frelserkirkens tårn og vinker med lommetørklet og kikker på hans vindu med sin teaterkikkert. Hun føles av sin venninne Erna Juel-Hansen. Henriette blir forkjølet, senere får hun influensa, venninnen Birgitte Møller må flytte inn tilhenne fo rå passe på henne, mens Erna holder Viggo informet om hvordan det går.

 • Holger Drachmanns roman Forskrevet kommer ut i København. Den undersøker hans egen brennende kjærlighet til syngepiken Edith, men også fetteren Viggo Hørups kjærlighetsforhold til Henriette Steen. I romanen er Henriette og Viggo modellene for Jaguaren og redaktør Bendtzen.

 • Viggo Hørup sitter ved sykeleiet til Henriette Steen, som bor sammen med Birgitte Møller. Henriette  har lungebetennelse som er forverret av en kraftig influensa.

  Viggo kommer på besøk hver kveld i skumringen, sammen med Birgitte.

 • Viggo Hørup får beskjed fra Birgitte Møller om at hans elskede Henriette Steen er død om formiddagen. Han blir svært lenge inne hos den døde, og etterpå blir han sittende lenge hos hennes fortrolige venninnge Birgitte. Hun gir ham tilbake et treskrin, det har hun lovet Henriette. I det ligger alle hans brev til henne. Han sier han føler det som om han har fått et slag for pannen. Så går han tilbake til sitt kontor i Politiken og skriver hennes nekrolog.

 • Holmenkollbanen åpnes i Kristiania.