Galleri

 • Ibsen reiser til Gossensass og gjenser Edvard Grieg og treffer John Paulsen for første gang

 • Edvard Grieg og John Paulsen reiser sammen til Bayreuth for å overvære Wagnerforestillingene og besøke Ibsen i Gossensasz.

 • Det har vært en regntung måned i Gossensass i Tyrol, der Henrik i dag Ibsen sender den femte og siste akten av En folkefiende til sin forlegger Hegel i København. Store oversvømmelser har lagt store deler av jernbanelinjene i Italia under vann, og foreløpig er det ingen utsikt til å komme seg tilbake til Roma. For sønnen Sigurds del er det for så vidt ingen hast; han har disputert, og er ferdig på universitetet.

 • Henrik Ibsen, som for tiden sitter i Gossensass og skriver på det som skal bli stykket Vildanden, skriver til sin forlegger Hegel i København om Gengangere, som nå er satt opp i byen i regi av den svenske teatermannen August Lindberg.

 • Henrik Ibsen reiser til Gossensass, der han arbeider på Vildanden, som han påbegynte i april, men som han har tenkt på helt siden vinteren 1882-83. Han er urolig for hvordan mottakelsen vil bli av et så intimt og personlig stykke under de rådende poltiske omstendigheter i Norge, der man kun er opptatt av debatten om parlamentarismen.

 • Henrik Ibsen skriver brev fra Gossensass til Sigurd i Kristiania, som han har reist til etter at Svredrup ble statsminister, i håp om å bli norsk attaché. Ibsen oppfordrer sin sønn på det sterkeste om å treffe alle viktige politiske bekjetnskaper, og også spise godt av den norske maten, så han ser velfødd ut.

 • Henrik Ibsen er i Gossensass. Mens han spiser middag på hotellet, kommer det et forferdelig hagelvær. Haglene er store som hønseegg og klare som glass. De kommer med stor kraft at de slår rund hull i vinduene uten å knuse dem. Uværet varer hele natten. Kirkeklokkene ringer uopphørlig, og de fleste er oppe hele natten. Uværet forårsaker sotre skader, blant annet på jernbanen.

 • Henrik Ibsen skriver til sin kone Suzannah at han er ferdig med Vildanden. Han er meget tilfreds med det hele; han syns han har fått alt frem slik som han ville, skriver han. Nå skal han bruke et par dager på å lese det gjennom, og så skal han sende det til sin forlegger Hegel i København.

 • Henrik Ibsen er ankommet Gossensass i Tyrol sammen med Suzannah og tar inn på Hotel Gröbner. Hver dag spaserer han ned til Eisach-elven og står lenge på broen og ser grublende ned i vannet. Barna i området kaller ham Der Wassermann.Her blant hotellgjestene treffer han de unge kvinnene Emilie Bardach og Helene Raff. En kveld på hotellet når foreldrene hennes er ute, kommer en ung kvinne på seksten år, Carlotta Spinn, og setter seg ved Ibsens bord i spisesalen.

 • I Gossensass er det i dag et forferdelig tordenvær med haglstorm. Uværet fortsetter gjennom natten. Henrik Ibsen tegner av haglene, som er store som knyttnever, og begynner på et brev som han siden kommer til å sende til Emilie Bardach. Han skriver: «15 juli aften og nat til 16. samt om morgenen frygteligt torden vejr, begyndt med haggelslag. Haggel i naturlig størrelse, afridsede i salen.» Men han kommer ikke til å sende brevet før i slutten av oktober.

 • I Gossessass arrangerer Hotel Gröbner en stor fest til ære for sin berømte gjest Henrik Ibsen. Med dikteren i spissen marsjerer deltakerne til musikk opp til skogsplassen som nå er blitt oppkalt etter ham: Ibsenplatz. En tale blir fremført, og det blir tatt gruppebilde. Ibsen holder takketalen, og holder takketale, og om kvelden er det «musikalsk-deklamatoriske Foredrag» i hotellet der bla et par skuespillerinner fra Burg-Theater i Wien deltar. Det er på denne tiden at Ibsen treffer Emilie Bardach, en 27 år gammel østeriksk kjøpmannsdatter fra Wien.

 • Henrik Ibsen treffer maleren, forfatteren og sagasamleren Helene Raff i Gossensass. Hun er 24 år gammel. Helene observerer Ibsen og Emilie Bardach, og noterer i dagboken sin at Emilie ser ut til å være helt vill etter Ibsen.

 • Henrik Ibsen skriver dette på baksiden av et fotografi av seg selv som han gir til Emilie Bardach: «An die Maisonne eines Sep-temberlebens - in Tirol.» (Til maisolen i et septemberliv).

 • Henrik Ibsen sender en kryptisk og ladet beskjed til Emilie Bardach, som han har truffet på sommerferie i Tyrol

 • Helene Raff, en ung tysk kvinne i München som er blitt kjent med Henrik Ibsen på ferie i Gossensass, der også den unge Emilie Bardach har vært, skriver i dag i dagboken sin som en samtale med Ibsen der hun spurte hva han egentlig så i henne:

  Slik noterer hun ned Ibens svar: «De er ungdommen, barn, den personifiserte ungdom – og det trenger jeg – det henger sammen med min produksjon, med min diktning.»