-
Henrik Wergeland kommer opp i klammeri i en vaktstue etter å ha vært på besøk hos en tysk maler. Der røyk prestestillingen han hadde håpet på. Hans elskede spaserer med ham på isen i Bjørvika og spør hvorfor han er så trist. Og han må fortelle det hele. Antakelig kommer han aldri til å få noe prestekall. Hun gråter. Og han peker på skyene som farges røde av solnedgangen, og forteller henne at der, der, er det deres prestekall skal være. Og samme kveld dikter han det vakreste, vakreste dikt om disse skyene til henne.
-
Camilla Wergeland tilbringer et års tid i København, mens hennes forlovede Jonas Collett er på dannelsesreise i Europa. Det er fremdeles et par år til de to skal komme til å gifte seg. Det skal skje etter at Jonas blir utnevnt til lektor i lovkyndighet ved universitetet i Christiania.
-
Daniel Cornelius Danielsen, som er en 24 år gammel bergenser, sønn av en fattig urmaker i byen, og halt etter en hoftesykdom han fikk for fem år siden, har vendt tilbake til Bergen etter endt medisinerutdannelse og virke som kirurg for jegerkorpset på Gardemoen og disktrikslege i Stavanger. Etter hvert skal han komme til å gjøre omfattende vitenskapelige undersøkelser ved spedalskhetshospitalet St. Jørgens hospital, i Bergen, som han blir ansatt ved fra 1841.
-
Christian Winther har utgitt dikt og fortellinger med en langt mørkere og dystrere tone enn tidligere, og publikum liker det ikke. Det er også slutt på pengene, og han strever med å finne arbeid. Men så vinner han en stor gevinst i lotteriet, og omtrent samtidig får han jobbe som huslærer for kronpirns FredChristian Winther har utgitt dikt og fortellinger med en langt mørkere og dystrere tone enn tidligere, og publikum liker det ikke. Det er også slutt på pengene, og han strever med å finne arbeid.
-
Fotografering blir gjort tilgjengelig for det allmenne europeiske publikum.
-
Johan Christian Gustav Schram, som skal bli Erik Skrams far, utgir en dansk grammatikk på fransk.
-
Næringsprivilegiene oppheves, og handels- og håndverksnæringene begynner å vokse kraftig i Norge.
-
Charlotte Brontë er en ung kvinne på 24 år som i et par år jobber som guvernante for familier i Yorkshire. Hun har blant annet enn svært uoppdragen elev som en gang kaster en bibel på henne -- slik det skal komme til å skje i åpningsscenen i romanen Jane Eyre.
-
Johan Ludvig Heiberg en mann på 48 år som skriver om sitt første møte med filosofen Hegel i 1824. I utgangspunktet hadde det han hadde hørt fra universitetslærerne i Kiel om denne filosofen avskrekket ham fra å gjøre seg nærmere bekjent med Hegels tanker. Kun en av lærerne snakket den gangen om Hegel som en utmerket mann som hadde brakt filosofien til et høyere standpunkt, men som det krevdes stor og alvorlig vilje og anstrengelse til å forstå.
-
I Norge blir i de kommende årene den sterke motsetningen mellom kongemakten og Stortinget mindre skarp. Landet går inn i en liberal reformperiode som fjerner mye av arven fra eneveldet fra tida før 1814. Nyordningen legger rammene for en rask økonomisk vekst med lavere skatter og et mindre krevende militærvesen enn i dansketida. Jordbruksproduksjonen øker sterkt, og enda større vekst er det i utenriksnæringene. Særlig skipsfarten blir nå en verdensomspennende hovednæring. Folkeveksten er større enn noensinne, og for mange er det dermed vanskelig å finne et godt utkomme.
-
Det Norske Vitenskabs-Akademi utlyser en essaykonkurranse med følgene ambisiøse oppgavetekst: "Kan Menneskets Frihed udledes af dets Selvbevidsthed?"
Vinneren blir filosofen Arthur Schopenhauer. Svaret hans er et rungende nei. Han får selskapets store gullmedalje, og vinner dermed sin første store anerkjennelse. Det er en stor oppmuntring.
-
Skolemannen Maurits Hansen, som holder til med sin familie på Kongsberg, kunne gjerne tenke seg lektorstillingen i fliosofi ved Universitetet i Christiania. Men stillingen går til Johan Sebastian Welhaven, og Hansen må fortsette som skolebestyrer i fjellbyen om tre år, som 48-åring.
-
Det franske vitenskapsakademi offentliggjør oppfinnelsen av fotografiet. Nyheten sprer seg som ild i tørt gress. Franskmannen Louis J. N. Daguerre var den første som greide å fiksere bilder, de optiske fenomenene Aristoteles hadde beskrevet mer enn 2000 år i forveien.
Det hadde gått nesten 350 år fra tegneapparatet «Camera obscura» kom i bruk på 1500-tallet til bildene av mennesker nå så å si skapte seg selv, kunne fikseres og i 1839 få evig liv. Dermed var en gammel drøm om å bevare, og bli bevart og husket til evig tid oppfylt.
-
Paul Cezanne blir født inn i en velstående familie i Aix-en-Provence i Frankrike. Faren er bankmann, og skal komme til å etterlate seg en betydelig formue. Dette vil gjøre det mulig for Paul å arbeide uten å bekymre seg for penger.
-
Camilla Wergeland er med sin far Nicolai på ball hos kong Carl Johan i den nye frimurerlosjen i Christiania. Blant ballinspektørene er hennes fetter Nicolai Storm Wergeland.