Image
Camilla Collett ca 1861
Dato
1842

Camilla Collett, som nå er blitt 29 år gammel, er nygift go bor i Christiania, ikke så langt unna sin bror Henrik. Men hun er ikke ofte på besøk hos ham i Grotten. Hun og ektemannen Jonas omgås heller de mer toneangivende personene i byen. Jonas og Henrik har helt forskjellig innstilling til hvordan forholdet mellom det norske og det danske skal være i norsk kulturliv.

Camilla selv er for øvrig heller ikke særlig populær i hovedstadens borgerlige kretser; mange syns hun er for fordringsfull og selvstendig. Hun er ofte nedtrykt, og hun kommer aldri riktig over de vonde hendelsene som preget hennes ungdom på 30-tallet, den gangen da striden rundt hennes elskede Johan Sebastian Welhaven, hennes far Nicolai og broren Henrik raste som verst.

Dette året utgir hun essayet Strikketøisbetragtninger, som blir publisert anonymt. Boken inneholder en tydelig kritikk av  utdannede unge menn som ikke tar ansvar for det hun kaller Fellesforpliktelsens lov. Med dette sikter hun til en gjensidig utveksling av kunnskap og dannelse mellom kvinner og menn. Det er slik det bør være mellom kjønnene, mener hun.

Sted
Korrekturlest?
Nei