-
Henrik Ibsen bor sammen med Suzannah øverst i Bogstadveien i Christiania. Han holder fremdeles på en del med maleri. Dennne sommeren har han et landskapsbilde stående på staffeliet i leiligheten sin, der han får besøk av bergenseren Lorents Dietrichson, som han har for vane å se pantomimeteater sammen med.
Etter dette skal det komme en vanskelig tid for Ibsen; han har motgang i teatret, drikker for mye, og ser ikke ut til å lykkes med noen av sine ambisjoner.
-
Aasmund Olavsson Vinje utgir boken Ferdaminni frå Sumaren 1860. Det er en samling reiseskildringer fra turen han tok fra Christiania til Trondheim og tilbake, i forbindelse med kroningen av kong Karl 15. i fjor sommer. Nordover gikk han gjennom Østerdalen, sørover gikk han via Kristiansund og Romsdalen før han dro over Dovre og ned Gudbrandsdalen, og tekstene er små artikler om jordbruk, seterbruk, folkeliv og levesett som han har observert på turen.
-
Borgerkrigen mellom sørstatene og nordstatene i USA bryter ut. Den skal komme til å vare til 1865.
-
August Strindberg sykelige mor Eleonora får en lungeblødning og blir sengeliggende. Emilie Pettersson flytter inn for å ta vare på barna, og henne får Augusts far et godt øye til. De to skal komme til å gifte seg året etter Eleonora er død.
Augusts bror Oscar reiser til Paris for å studere.
-
Friedrich Nitezsche lider av en fryktelig hodepine som skal komme til å vare i flere måneder. Han er nå sytten år gammel.
-
Fjodor Dostojevskij utgir første kapittel av De fornedrede og krenkede i første nummer av månedstidsskriftet Vremja, som redigeres av hans bror Mikhail.
-
Hans Christian Andersen møter og blir venn med Bjørnson under sitt fjerde Roma-opphold.
-
I Bergen overdras Greves pigeskole til skolemannen Ole Elias Holck. Heretter skal den komme til å hete Holcks pigeskole. Det er denne skolen Amalie Alver går på. Hun er nå femten år gammel.
-
Jonas Lie overtar Illustreret Nyhedsblad, som han driver til våren 1864. Lie selv skriver politiske artikler der, bl.a. om den norsk-svenske strid om stattholdersaken og om den dansk-tyske konflikt og skandinavismen. Flere av hans artikler om Norges politiske stilling i Norden vekker oppmerksomhet i utlandet, og han får henvendelser om å skrive artikler i utenlandske aviser om norsk politikk. Johan Sverdrup råder - i brev til Bjørnson - Jonas Lie til å bli politiker, bl.a. på grunn av hans forbindelser innen forretningslivet.
-
Paul Cezanne er en ung mann på 22 år som går mot sin fars vilje, bryter opp fra Aix og reiser til Paris for å bli maler. Vennen Zola har allerede bodd i Paris en tid. Etter en tid treffer han maleren Pisarro, som skal komme til å bli hans læremester.
-
Peder Severin Krøyer er en gutt på ti år som bor hos sine fosterforeldre i København og begynner på Teknisk Institut. Her skal han komme til å gå frem til 1864.
-
I Bergen har Ole Irgens, Amalie Alvers høyt elskede lærer, blitt byens første skoleinspektør. Han sørger for å få allmueskolen utbygget, slik at den oppfyller kravene fra skoleloven fra 1848. Han lager og gjennomfører også en ny undervisningsplan med historiske, geografiske og andre verdslige emner, til fortrengsel av det tidligere overveiende religiøse innhold -- til tross for protester fra flere prester. Han går også inn for flere kvinnelige lærere. Dette har også en økonomisk side: Kvinner er billigere å lønne, siden de kan bo hjemme hos foreldrene til de gifter seg.
-
Magdalene Thoresen flytter til København med sine fire barn for å forsøke å få fart på sin forfatterkarriere. Hun får størst leserkrets for sine reiseskildringer, men skriver også bondefortellinger og realistiske samtidsdramaer.
Men som dramatiker skal hun komme til å få skarp konkurranse fra både svigersønnen Ibsen og sin elskede Bjørnstjerne Bjørnson. Og når Ibsen skriver sitt Et dukkehjem om atten år, i 1879, skal hun komme til å resginere overfor sin egen mulighet til å få suksess som dramatiker.
-
Amalie Alver, som nå er femten år gammel, flytter med familien til et hus øverst i Cort Piilsmuget på Klosteret fra en liten leilighet i Strandgaten som de har bodd i etter farens konkurs. De slår seg til i andre etasje i huset øverst i det bratte smuget.
Om mange år, på en reise til Danmark, skal Amalies halvannet år yngre bror Ludvig komme til å skrive dette om sine minner fra barnekammeret i dette huset:
-
Camilla Collett, som nå er 47 år gammel og har bodd vekselvis i København og i Christiania siden mannen Peter Jonas Collett døde for ti år siden, får utgitt en samling fortellinger. De er essayistiske og preget av et sterkt, selvbiografisk jeg som ser seg rundt i verden, og både gleder seg, forundres og irriterer seg over det hun ser.