Dato
1872

Amalie Müller, som nå er tilbake i Bergen etter lange sjøreiser, kommer sammen med sin mann August Müller inn i den radikale kretsen rundt avisen Bergens Tidende. Søsknene Ludvig og Amalies gamle kamerater Olav Lofthus og Lars Holst blir avisens redaktører.

Lofthus skal siden komme til å bli en av stifterne av Bergens Venstreforening, mens Holst kommer til å bli redaktør av Dagbladet. Og Amalies mann August Müller skal bli en markert Vestrepolitiker, og ordfører på Askøy i en kort periode.

Dette året kommer ferge fra Bergen til Florvåg på Askøy i drift. August og Amalie holder et gjesfritt hus ute på Ask hvor de har slått seg ned, og der August har begynt med mølledrift.

De inviterer ofte gjester fra Bergen utover til Ask. Og ikke minst tar de begge båten inn til Bergen for å feste og spille teater.

Augusts familie i Bergen er innflytelsesrik. Men ikke alle Amalies svigerinner er like begeistet for henne. En av dem, Hildur Müller mener Amalie tar altfor stor plass når hun ankommer selskaper ved å ankomme en halv ti etter de andre gjestene. Det har svigerinnen løst ved å alltid passe på å invitere henne en halv time etter de andre.

Hildur mener også at Amalie alltid overdriver og fantaserer når hun forteller, og at hun har for vane å avbryte den som snakker. Hun lar aldri sin mann August snakke ferdig, mener Hildur; hun avbryter ham hele tiden. August har lært Malla språk, men Hildur hun raskt er blitt mye flinkere enn ham.da hun var til sjøs, kommanderte hun både kapteinen og skuten, mener Hildur. Hun kan også fortelle at August undrer seg over at Amalie alltid interesserte seg for det som var rått og brutalt når de var i land i de årene de var til sjøs sammen.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Tiberg, A. (1907). Dagbog, Nasjonalbiblioteket. Brevsamling 692 og

http://snl.no/Olav_Lofthus

og

Køltzow, L. (1992). Den unge Amalie Skram. Et portrett fra det nittende århundre. Oslo, Gyldendal. s.163

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2007110600026