Ragna Nielsen er i København på vei til en stor reise til Frankrike og Italia sammen med to unge venner som hun skal være guide og selskapsdame for. Ragna er sliten etter alt skolearbeidet og ekstratimene hjemme i Christiania som har vært nødvendig for at reisen skulle bli mulig, men hun gleder seg stort over endelig å ha kommet av sted.
I München besøker hun sin venninne Harriet Backer, som studerer kunst her. Harriet er henrykt over å se Ragna, men litt oppgitt over reisefølget hennes, som hverken behersker tysk eller er særlig mye for seg, de virker ikke særlig dannet når de er kommet utenfor sin egen krets, synes hun, de blir for eksempel pinlig berørt over nakenheten på maleriene i kunstgalleriet; de syns modellene burde hatt mer klær på seg.
Etter besøket reiser de videre, besøker mange italienske byer, og blir lenge i Roma, der en stor gruppe skandinaviske kunstnere og dannelsesborgere oppholder seg. Henrik Ibsen er en av dem.
En dag han ser Ragna på gaten, gir han henne et ubestemmelig, borende blikk. De to kjenner hverandre ikke, men vet om hverandre fra Christiania. Det er jo Ragnas onkel Bernhard Dunker som i sin hjalp Ibsen med reisestipend så han kunne kommer seg avgårde hit til Italia i sin tid. Ragna er svært opptatt av stykkene hans. Keiser og gallilæer, som kom for to år siden, har gjort voldsomt inntrykk på henne.
Lorenz, A. (2014). Fra de frimodiges leir : Ragna Nielsen, født Ullmann : skolearkitekt og kvinnereformator. Oslo, Aschehoug.