Portrettbilde
Arbeid
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
21 januar 1845
Fødselssted
Dødsdato
25 mars 1932
Dødssted

Galleri

  • Johan Sebastian Welhaven, en prestesønn fra bergen som for tiden er student i Christiania, skriver brev hjem til sin søster Maren, som han kaller Marylli, med streng instruks om at hun må lære seg bedre rettskriving når hun skriver til ham.

    Maren er seksten år gammel, altså to år eldre enn Camilla Wergeland. Men hun er altså ikke helt stø i rettskriving, og dette plager hennes bror. Den som ikke vil tilhøre pøbelen, må kunne ordlegge seg korrekt, mener han. Sammenhengen og tankene i brevene hun skriver til ham, er han imidlertid svært fornøyd med.

  • Harriet Backer blir født i Holmestrand, i et velstående, men nøysomt hjem. Moren kommer fra en rik reder- og kjøpmannsfamilie i Grimstad. Farfaren Christen Backer driver en omfattende virksomhet som reder og kjøpmann, med sønnen Nils som kompanjong. Faren er meget religiøs, men av en frilynt retning som også skal komme til å prege datteren.

  • Harriet Backer flytter med sine foreldre og tre søstre til Christiania. De fire begavede døtrene får anledning til å dyrke sin leselyst og ikke minst sin musikkinteresse. Det usedvanlige musikktalentet til den yngre søsteren Agathe blir snart oppdaget,

  • Harriet Backer blir konfirmert, og får etter eget ønske begynne i dameklassen på J. F. Eckerbergs malerskole.

  • Harriet Backer fullfører ettårig guvernantekurs på Hartvig Nissens skole, og hun får dermed den høyeste formelle utdannelse som er tilgjengelig for kvinner. I de følgende årene er hun tidvis engasjert som lærerinne ved Autenrieths og Hartvig Nissens pikeskoler.

  • Harriet Backer er fra nå av og frem til 1872 på hyppige reiser sammen med søsteren Agathe. De besøker bl.a. Berlin, Weimar, Köln, Leipzig, København, Firenze, Roma og Napoli. Mens søsteren får musikkundervisning, studerer Harriet Backer kunstsamlingene, hvor hun også utfører noen kopier etter eldre mestere. I Berlin kopierer hun i Kaiser Friedrich Museum under veiledning av Alphons Holländer.

  • Harriet Backer er fra nå og frem til 1874 regelmessig elev i dameklassen ved Bergsliens malerskole i Christiania. Det er nå ønsket om å utdanne seg til profesjonell malerinne begynner å ta form i henne.

    Med maleriet Lille Rødhette markerer hun seg som Bergsliens dyktigste kvinnelige elev. Den realistiske fremstillingen av en eldre kvinne og en liten pike viser at hun tar sikte på portrettmaleriet.

  • Harriet Backer studerer maleri i München (frem til 1878). Kvinner har ikke adgang til kunstakademiet i München, og er derfor avhengige av private lærere. Hun er blant annet sammen med Eilif Pettersen, Skredsvig, Werenskiold og Kitty Kielland.

    Kitty skal hun komme til å bo sammen med store deler av livet. Siden skal disse malerne utgjøre den berømte Fleskumkolonien, som skal komme til å blomstre sommeren 1886.

  • Kitty Kielland flytter til München, hvor hun skal komme til å oppholde seg frem til 1878. I München deler hun leilighet med Hariet Backer. Hun har ingen fast lærer, men blir korrigert av den franskpåvirkede realisten, dyre- og landskapsmaleren H. Baisch.

    Imidlertid blir den unge og begavede Eilif Peterssen hennes viktigste lærer i München-årene. Av ham lærer hun en friere penselføring, som hun skal videreutvikle under innflytelse fra fransk maleri.

  • Ragna Nielsen er i København på vei til en stor reise til Frankrike og Italia sammen med to unge venner som hun skal være guide og selskapsdame for. Ragna er sliten etter alt skolearbeidet og ekstratimene hjemme i Christiania som har vært nødvendig for at reisen skulle bli mulig, men hun gleder seg stort over endelig å ha kommet av sted.

  • Harriet Backer flytter til Paris, hvor hun ble boende til 1888, størstedelen av tiden sammen med Kitty L. Kielland. En tid er hun elev av L. Bonnat og J. L. Gerôme ved madame Trélat de Lavignes atelier. Hun har stor fremgang som maler.

  • Alexander Kielland har fått brev fra søsteren Kitty, som bor i München, om at hun skal flytte til Paris, og at hun har fått invitasjon om stille ut to bilder på Salongen til våren. Dette gleder ham stort.

    Hennes gode venninne Harriet Backer bor allerede i Paris. Det gleder ham også, men han må fortelle henne at hun ikke kommer til å treffe ham i den franske hovedstaden; han er på vei hjem til jul. Det går dårlig nemlig med økonomien, han har ikke råd til å bo der lenger.

    Om møtet med Camilla Collett i Paris forteller han:

  • Kitty Kielland skriver til Eilif Pettersen om hvordan er å kjøre rundt i Paris på toppen av en omnibuss. Det er sen høstkveld, hun har vært på besøk hos Harriet Backers søster Inger og hennes mann presten Herman Lunde. De har fortalt spøkelseshistorier mens skyggene ble lange.

  • I Paris er nesten hvert kvartal på høyre bredd av Seinen rundt Boulevard Clichy og Rochechouart gjort om til kunstnerkvarterer med atelierer nå. Om morgenen mellom klokken syv og åtte kommer alle kunststudentene med sine malerbokser og pensler på vei til kunstklassene sine. Det skapes kunst overalt. Og aldri før har idealisme vært mindre sentimental enn den er nå.

  • Harriet Backer, som nå er 35 år gammel, debuterer som maler på Salongen i Paris med maleriet Solitude. For det får hun en utmerkelse.

    Harriet er utdannet i Munchen, men har bodd i Paris de siste par årene. Hun er elev av Léon Bonnat ved madame Trélat de Lavignes atelier og bor sammen med Kitty Kielland, Alexander Kiellands søster.

  • Kitty Kielland flytter denne våren sammen med Harriet Backer på deres felles atelier i Paris, i Rue de l'’Université 19. De har tidligere bodd sammen i Munchen. De er begge nøysomme og klarer seg med liten plass. Kitty får sendt tre kasser med utstyr fra farens hus ved Bredevannet i Stavanger. Bak forheng i atelieret stiller de hver sin seng, så de nesten ikke synes. De får duk på bordet og grønne planter. Det lukter maling, men det er hjemlig og hyggelig. Her bor de, her arbeider de, og herfra tar de sine korte utflukter til Bolougneskoen, til kafeer og til venner på andre kanter av byen.

  • Harriet Backer oppholder seg i Bretagne i den lille middelalderbyen Rochefort-en-Terre sammen med Kitty Kielland og hennes lærer L. Pelouse.

  • Eilif Peterssen bosetter seg i Kristiania igjen etter mange år i Roma, og begynner å bygge seg et stort atelier på Hegdehougen, hvor han har vokst opp. Han er en respektert maler i begge kretser i den pågående og heftige kunstnerstriden som herjer i byen, og brukes ofte som mellommann når stridighetene blir for intense og det er behov for diplomati.

  • Harriet Backer maler bildet Blått interiør i Paris. Senere samme år har hun det med på Høstutstillingen i Kristiania

  • I Kristiania arrangeres for tredje år på rad kunstnernes høstutstilling. Rundt 70 kunstnere er represenert, med til sammen 174 bilder. En av dem er Paul Gauguin, som er Frits Thaulows svoger. Han bidrar med et bilde av sin kone Mette i selskapsdrakt, med gule hansker, og med et bilde med blomstermotiv. De gjør inntrykk på den unge Edvard Munch.

  • Harriet Backer er på Jæren sammen med Kitty Kielland, og maler sine første landskapsmalerier

  • Harriet Backer er i Risør og maler sammen med Kitty Kielland

  • Harriet Backer blir tildelt Statens kunstnerstipend og oppholder seg i Paris frem til 1888. Hun tilhører kunstnerkretsen rundt Jonas og Thomasine Lie. Om sommeren er hun i Norge.

  • Harriet Backer, Erik Werenskiold, Gerhard Munthe, Kitty Kielland og Christian Skredsvig er blant kunstnerne som kommer sammen på gården Fleskum i Bærum for å male denne sommeren.

  • Kitty Kielland skriver til Asta Lie om hvordan hun har vært til stede på et møte på Sagathun folkehøyskole på Hamar og hørt Viggo Ullmanns rolige og overbevisende stemme snakke om kvinnesaken.

    De har sittet rundt peisen på foklehøyskolen, den er drevet i gundtvigansk kristen ånd, men ikledt norsk nasjonal drakt. Den kombinerer troen med åpenhet og søken etter å orientere seg i den nye tiden. Viggo Ullmann er Vilhelmine Ullmanns sønn, Ragna Nielsens bror, og Venstre-mann på Stortinget.

  • Kitty Kielland, som er Alexander Kiellands søster, får nyheten om at hennes gode venn Arne Garborg har giftet seg med Hulda Bergersen. Hulda er gravid allerede før bryllupet, og det tar seg ikke godt ut.

    Det gjør vondt at Arne nå er en gift mann, for Kitty har nok hatt forhåpninger til at hennes gode kamerat med tiden skulle kunne bli noe mer enn en kamerat. Men hun gjør gode miner til slett spill.

  • Harriet Backer reiser fra Paris og slår seg ned for noen år i Sandvika. Hun maler blant annet bildene Altergang i Tanum kirke og Barnedåp i Tanum kirke. Hun utdyper blant annet sitt vennskap med Arne Garborg

  • Kitty Kielland deltar på verdensutstillingen i Paris, hvor hun også var representert for ti år siden. Hun deltar ivrig i forberedelsene til utstillingen. For ti år siden hadde Norge med 38 malerier, nå skal de ha 125. Danskene har Søren Krøyer til å montere sine bilder, og Kitty forsøker å overtale Eilif Peterssen til å ta ansvaret for monteringen av den norske delen.

  • Arne Garborg er på Kolbotten og skriver til Kitty Kielland og ber henne be Harriet Backer om å male et bilde til ham fra en eller annen mystisk krok i Tanum kirke, helst alterpariet. Han kan betale inntil 80 kroner, dersom han kan få betale i to omganger.

    Og så krangler han litt med Kitty om hennes irritasjon på at mannfolk svermer for kvinnen. Det syns han at mannfolk må få lov til å gjøre.Det er jo ikke dermed sagt at kvinnens eneste verdi er at hun får mannen til å sverme. Hun kan jo sverme for hva hun vil. Selv skriver han på en bok om bohemens omvendelse, kan han fortelle.

  • Christian Krohg underviser på Harriet Backers malerskole. Det skal han komme til å fortsette med i t par års tid.

  • Harriet Backer starter malerskole i Kristiania, hvor de fleste betydelige kunstnere av neste generasjon studerer for lengre eller kortere tid.

    Hennes korrektur får stor betydning som bindeledd mellom den franske akademiske tradisjonen som hun selv er en del av, og den nye fremgangsmåten som yngre malere senere skal komme til å møte hos Matisse i Paris.

    Hun skal komme til å drive malerskolen frem til 1910.

  • Norsk kvinnesaksforening arranger fest for å hylle Ibsen i Kristiania. Den foregår i rokokkosalen på Grand hotell, og blir en stor suksess, selv om foreningen skal komme til å slitermed et stort underskudd etterpå.

    For ikke lenge siden har også den danske kvinnelige leseforeningen i København holdt fest for dikteren. Her på den norske festen kan dikteren oppleve opptrinn av landets fremste kvinnelige kunstnere.

  • Arne Garborg har bursdag i dag. Han fyller 51 år. Hulda har over lang tid minnet ham på det, og på at hun har invitert Kitty Kielland og Harriet Backer på bursdagsselskap, og at han dermed må være så snilll å komme ned når gjestene kommer. Det er det nemlig ikke alltid han gjør. Og han kommer da også stigende ned fra sitt arbeidsrom når de ankommer. Han trykker deres hender hjertelig og sier: Gratulerer! De takker selvsgat begge. Hulda rapporterer om dette i dagboken sin.

  • Kitty Kielland har flyttet inn ene leilighet i Hansteens gate 2, fjerde etasje, i Kristiania. Vegg i vegg bor Harriet Backer. Kitty liker leiligheten sin godt, den har to rom, ett til atelier og stue og ett til soverom, og dessuten elektrisk lys og telefon, og egen entré med et lite kjøkken. Det er fullt der, men ganske elegant, syns hun, og den ligger sentralt, ikke langt fra Droningparken, mange venner og kolleger komme innom på besøk. Hun har mye kontakt med kunstmesenen Olaf Schou. Han er selv syk, de to er gode kamerater for hverandre og skriver hverandre en rekke brev.