-
I London er kloakksystemet endelig fullført. Dette betyr en betydelig forbedring for de hygieniske forholdene i millionbyen.
-
Else Sofie Birkedalen og sønnen hun har med Henrik Ibsen, Hans Jacob, er i folketellingen for dette året oppført under Møglestu (løpenr. 393c) i Vestre Moland. De bor som losjerende i bryggerhuset. Begge er oppført som ugifte.
Else Sofie blir underholdt ved almisser. Hans Jacob er smed og felemaker. Han er 29 år gammel nå.
Else Sofie er ti år eldre enn Ibsen, og barnebarn av Kristiani Lofthus. Da hun ble gravid med Ibsen var hun pike i Reimans apotek i Grimstad, der Ibsen arbeidet i midten av 1840-årene.
-
Victoria Benedictsson sender sin tekst Sirénen til redaktør Herslow på Sydsvenska Dagbladet
-
Vincent van Gogh overflyttes til kunsthandlerkontoret i Paris. Han begynner å tvile på om han egner seg som kunsthandler, og trekker seg tilbake fra verden for å studere Bibelen. Han er 22 år gammel.
-
Siri von Essen treffer August Strindberg på Drottninggatan i Stockholm. Hun er 25 år gammel og gift med en baron; Carl Gustav Wrangel, og har en datter.
August er 26. Det er en felles venninne som introduserer dem. De to forelsker seg intenst.
-
Helena Petrovna Blavatsky, som er kjent som Madame Blavatsky, blir skaffet en leilighet og er med på opprettelsen av Teosofisk Samfunn i New York. Ordet teosofi betyr guddommelig visdom eller kunnskap om det guddommelige.
Madame Blavatsky blir det nye selskapets sekretær, mens Olcott blir president.
-
Kitty Kielland flytter til München, hvor hun skal komme til å oppholde seg frem til 1878. I München deler hun leilighet med Hariet Backer. Hun har ingen fast lærer, men blir korrigert av den franskpåvirkede realisten, dyre- og landskapsmaleren H. Baisch.
Imidlertid blir den unge og begavede Eilif Peterssen hennes viktigste lærer i München-årene. Av ham lærer hun en friere penselføring, som hun skal videreutvikle under innflytelse fra fransk maleri.
-
Henrik Ibsens far Knud sender brev til sin sønn, en siste utstrakt hånd med ønske om kontakt.
Knud er nå 83 år gammel. Henrik er 47. Han har et svært anspent forhold til sin far, som han ikke har sett siden han forlot Skien som ung mann.
-
Gerhard Armauer Hansen gifter seg for andre gang, denne gang med Hanne Gran Tidemand, enke etter skibsingeniør Adolph Tidemand.
Hun har barna Adolph (1871) og Conny (1873) fra første ekteskap. Ekteskapet skal vise seg å bli tidvis svært ulykkelig. Gerhard kommer blant annet til å klage sin nød til Bjørnstjerne Bjørnson over sin andre kones urimelighet.
-
Hans Jæger tar examen artium, og begynner som stortingsreferent i Kristiania. Han er 21 år gammel nå.
-
Edvard Munch flytter med familien til Thorvald Meyersgate 48 på Grünerløkka i Christiania. Hver morgen og ettermiddag passerer en hærskare av arbeidere på vei til Christiania Seildugsfabrik i Fossveien. Edvard ser dem fra vinduet. Han er 12 år gammel nå.
-
Carl Fredrik Hills søster Anna dør. Det er et stort sjokk for ham, men han arbeider intenst med å få ferdig et bilde til Salongen. Bildet blir antatt, og mottar rosende omtale.
-
Christian Krohg kommer hjem til Kristiania denne våren. Han avtjener verneplikten sin som soldat på Gardermoen
-
Claude Monet drar til Paris, der han møter malerkollegaen Camille Pisarro.
-
På gården Aulestad i Gausdal er familien Bjørnson nå vendt tilbake fra sine år i Roma. Bjørnstjerne Bjørnson er en selvskrevne herre og konge på gården. Sønnen Bjørn er nå blit femten år gammel.
I 1932, når han selv er blitt en gammel mann, kommer Bjørn til å skrive dette om regimet, det religiøse livet og familieforholdene på Aulestad:
-
I København opprettes 6. avdeling ved Københavns kommunehospital. Det er en sinnssykeavdeling. Det er her Amalie Skram skal komme til å bli innlagt i 1894.
-
I København etablerer Dansk Kvindesamfund en tegneskole for kvinner. De arbeider også for å få i gang en søndagsskole for arbeiderkvinner, og med å skaffe kvinner innpass innenfor nye sektorer innenfor samfunnslivet.
-
I Paris er magnetisør Carl Hansen fra Odense dette året i kontakt med Salpêtrière-sykehuset.
I år publiserer også legen Richet, som arbeider på sykehuset, en artikkel om «somnabulisme» (søvngjengeri), som er den tilstanden som hypnotiserte personer kommer i, der de kan instrueres til å gjøre de merkeligste ting. Denne artikkelen inspirerer nevrologen Jean-Martin Charcot til å undersøke fenomenet hypnose videre. Charcot regnes som en betydelig fagmann på sitt felt.
-
I Danmark utkommer Gustave Flauberts roman Madame Bovary som føljetong i Morgenbladet. Den vekker enorm oppsikt. Særlig pikant er det at det er en kvinne som er den seksuelt aktive i handlingen.
-
Bjørnstjerne Bjørnson utgir skuespillene En Falitt og Redaktøren, som er en slags tvillingdramaer, og aktuell samfunnsdiktning i en moderne, realistisk stil. Med En fallit skal det nye norske dramaet komme til å få sitt gjennombrudd på teatrene i utlandet. Her skildrer Bjørnson borgerklassens intriger og hykleri, med en svermerisk grosserer og en ondsinner redaktør, som på hver sin kant bedriver dårlig kapitalisme og dårlig journalistikk.
-
Frits Thaulow tilbringer dette året hjemme i Kristiania. Han er 27 år gammel nå, og samler et stort miljø av norske malere rundt seg. Familien etablerer seg på eiendommen Solhoug.
Om sommeren møtes de ute på familielandstedet Volvat, som hans far apotekeren, Harald Thauow, har fått bygget utenfor byen. Her kommer blant annet Eilif Pettersen og Christian Krohg.
Frits' mor Nina er en nær venninne av Bjørnstjerne Bjørnson, og faren en svært aktiv samfunnsdebattant og kunstmesen.
-
Friedrich Nietzsche og hans søster Elisabeth flytter sammen. Elisabeths plan er å bo to steder; hos moren i Naumburg og i Basel, hvor Friedrich nå har bodd i ti år, men hvor han nå på grunn av store helseplager, blant annet migrene og mageproblemer, er blitt løst fra sin stilling ved universitetet. De to søsknene diskuterer stadig mulige ekteskapskandidater for ham, til tross for at Elisabeths nærvær i husholdets hans nok minsker hans sjanser på ekteskapsmarkedet. Hun tar stor plass i livet hans, og arrangerer husholdet deres med stor energi og entusiasme.
-
Den franske nasjonalforsamlingen blir oppløst etter at det med en stemmes overvekt (353 mot 352) har godkjent en republikansk forfatning. Den kommer til å bli kalt Den tredje republikk.
Nasjonalforsamlingen får etter dette to lovgivende kamre, senatet og deputerkammeret.
-
I Bergen regner det. To plussgrader. Dette er typisk vintervær i denne byen.
-
Berthe Nielsdatter Mjelde, Amalie Müllers mormor, dør i Bergen, 84 år gammel, som fattig kone på Wallemkjelleren, som ligger i Fattighussmauet på hjørnet av Nøstegaten og Skottesalsmauet. Det kommer tilå brenne ned under Nøstebrannen i 1930.
Wallemkjelleren ble i 1825 aldershjem – “Wallems hvile”. Her er det plass til fire menn og 18 kvinner. -
Wilhelm Alver, Amalie Müllers eldste bror, er nettopp blitt konstituert sogneprest i Risør og Søndeled. Han er 30 år gammel nå, og gift med Risørs rike skipsrederdatter Regine.
Paret har en sønn, Jacob, på to år.
Denne dagen dør Regine i forbindelse med at hun føder en datter.
Etter dette blir Wilhelm liggende alvorlig syk. Han får også etter hvert alvorlige problemer med sin gudstro, og skal komme til å forlate Risør og legge ut på en reise til Det hellige land.
Det er Wilhelm Amalie kommer til å flytte sammen med i Kristiania fra 1881.
-
Wilhelm Alver (Amalie Müllers eldste bror)s kone Regine blir begravet i Risør. Også deres nyfødte datter kommer til å dø. Paret har fra før sønnen Jacob.
Etter detter er Wilhelm, som er sogneprest i byen, svært nedbrutt.
Jacob vokser opp hos sine besteforeldre på morssiden. Wilhelm legger ut på en reise til Det hellige land. Han strever med sin gudstro. Han kommer aldri til å fortsette som prest, men etter hvert starte en gutteskole i Kristiania. Der kommer han og Jacob til å bosette seg sammen med Wilhelms søster Amalie Müller og hennes to sønner Jakob og Ludvig.
-
Henrik Ibsen skriver til sin far Knud for første gang på 25 år, etter at han har fått brev fra ham. Faren er 83 år gammel nå, og Henrik har ikke sett ham siden han forlot Skien som unggutt.
-
Henrik Ibsen skriver til Gerhard Armauer Hansen, som han har truffet tidligere, og ber om hans støtte til forslaget om at han skal få økonomisk støtte fra Stortinget. Han understreker hvor dyrt det er å være dikter, og hvor nødvendige det er å oppholde seg i utlandet. På grunn av økonomien blir han nødt til å ta med seg familien sin og bosette seg i München, fra Dresden, hvor de nå bor. Den kommende tiden kommer han til å beskjeftige seg med forarbeidene til et drama med historisk innhold. Ingen aner hvor mye arbeid som ligger i slikt, understreker han.
-
Henrik Ibsens far Knud skriver brev til sin sønn i München. Han har mottatt et brev fra Henrik, og det gjorde inntryk, da han ikke har hørt fra ham på 25 år. Men han kan fortelle at han kjenner til noe av det sønnen har skrevet: Brand, Peer Gynt, Kjærlighetens komedie, De unges forbund, som alle er blitt gitt til ham. Han har også lest Keiser og gallilæer. Nå er han en gammel mann. Han forteller litt sladder fra Skien, om en barndomsvenn av Henrik som er blitt gift med en kvinne han ikke ville ha; en tjenestejente.
-
Ragna Nielsen er i København på vei til en stor reise til Frankrike og Italia sammen med to unge venner som hun skal være guide og selskapsdame for. Ragna er sliten etter alt skolearbeidet og ekstratimene hjemme i Christiania som har vært nødvendig for at reisen skulle bli mulig, men hun gleder seg stort over endelig å ha kommet av sted.
-
Henrik Ibsen flytter med familien fra Dresden til München for at sønnen Sigurd, som nå er 16 år gammel, skal få en bedre skolegang.
-
Arne Garborg skriver i brev til en venn at han har planer om å gjøre en lang fottur i slutten av juni, gjennom Telemark til Stavanger.
-
Wilhelms Alver (Amalie Müllers eldste bror) datter Regine dør som spedbarn i Risør, ti uker gammel.
-
I Preussen har rikskansler Otto von Bismarck, gjennom det som skal komme til å bli kalt mai-lovene, avskaffet religiøse ordner.
For en måned siden publiserte Bismarck en artikkel med tittelen "Er krig i sikte?" i avisen Berlin Post. Artikkelen har skapt krigsfrykt i Frankrike.
-
Urolighetene på Balkan har nå spredd seg til Bulgaria. Det fører til osmanske (tyrkiske) massakrer på den bulgarske befolkningen denne vårmåneden.
I dag krever Tyskland og Russland at stridene i Bulgaria skal opphøre, og at politiske og religiøse reformer skal gjeninnføres under stormaktenes kontroll.
Om noen uker, i slutten av juni, kommer Serbia til å erklære Det osmanske riket krig, og noen uker senere kommer Montenegro til å gjøre det samme.
-
Norge innfører metrisk mål og vekt. Kroner og øre kommer i bruk som valuta, og kroneverdien festes til internasjonal gullstandard.
-
Erik Skram skriver en rosende artikkel om Auguste Bournvilles to nye balletter på Det kongelige Theater og får straks et takkebrev fra den aldrende ballettmesteren, som vanligvis er frustrert og fornærmet over at Københavns anmeldere ikke ser ut til å påskjønne hans kunst mer.
-
Per Sivle er en ung gutt på atten år som blir omvendt på et bedehus i Sandnes. Heretter skal han komme til å være en nådeløs pietist med strenge regler for hva man kan tillate seg å tenke. Viljen og samvittigheten blir utfordret til duell.
-
I Danmark avløser Ministeriet Estrup ministeriet Fonnesbech. Estrup skal komme til å bli sittende frem til 1894, og blir dermed Danmarks lengst sittende regjeringsleder.
Det er hos Estrup på hans gods at Mette Gad, som siden giftet seg med Paul Gauguin, som ung pike var guvernante og barnepike. Hun ble etter hvert som en slags betrodd datter og samtalepartner på Estrups gods, både for ham og has kone. Men nå er det åtte år siden Mette reiste til Paris, hvor hun traff og giftet seg med Paul.
-
Bjørnstjerne Bjørnson har bestemt seg for å flytte fra Kristiania til gården Aulestad i Gausdal sammen med familien sin. Han vil forsøke å legge den stormfulle tiden som årene i Kristiania har brakt ham, bak seg.
Det er på denne gården at Amalie skal treffe Erik Skram første gang.
Bjørnson kjøpt den mens resten av familien hans har vært i Italia. De har vært borte i nesten to år, og de fire barna har vent seg til det italienske livet.
-
Hulda Gaborg (Bergesen)s søster Martha gifter seg, og Hulda og moren flytter til Kristiania, der moren forsøker å livnære seg med søm. Her blir moren gravid. Hun føder etter hvert en sønn, som siden blir satt bort.
Hulda er nå tretten år gammel.
-
Det kommer til opprør mot det osmanske (tyrkiske) regimet i Bosnia og Hercegovina. Opprørerne får hjelp av Serbia, som ser en mulighet til å underlegge seg de to provinsene.
-
Carl Fredrik Hills far dør mens sønnen er hjemme i Lund på ferie fra sine kunststudier i Paris. Sønnen skal dermed aldri få anledning til å vise faren at han er blitt en anerkjent kunstner. Etter dette klager Carl stadig over sine mange sykdommer. Han slipper kun få venner inn til seg i Paris. De som får lov å komme, må angi et bestemt signal for å slippe inn. Han nekter å snakke svensk, og tillater seg kun å snakke fransk.
-
H.C. Andersen sitter på altanen utenfor rommet sitt på eiendommen Rolighed, som eies av den rike familien Melchior.
Fru Melchior har bygget et telt av tepper omkring ham så han ikke skal fryse. Han har utsikt over den vakre hagen, og bakgrunnen ser han Øresund. Han har ikke mange uker igjen å leve nå.
I nabohuset Rosendal har Erik Skram vokst opp fra han var skolegutt til han ble student.
-
Edvard Grieg har i hele år strevd med å få ferdig musikken til Henrik Ibsens stykke Peer Gynt fra 1867.
-
Carl Gustav Jung blir født som det fjerde, men eneste overlevende barn av en fattig pastor og hans kone i Kesswil i Sveits. Han skal siden komme til å få en søster. Moren kommer fra en rik og lærd familie, er mye deprimert, og har en eksentrisk personlighet. Hun holder seg for det meste på soverommet, hvor hun hevder at ånder besøker henne hver kveld. Forholdet mellom foreldrene er anspent.
-
Knut Hamsuns onkel Hans, som han har bodd og arbeidet hos en periode på to år, skriver et anbefalelsesbrev for sin nevø. Av det fremgår at han gir Knut det beste skussmål. Han beskrives som påpasselig og oppriktig, kvikk og rask i sine forretninger, og dessuten med meget gode evner.
-
Sigmund Freud har hjertesorg etter å ha mottatt nyheten om at hans store ungdomsforelskelse Gisela har forlovet seg med en annen. Han skriver et bittert dikt hvor han ønsker henne et langt og ulykkelig ekteskap. Ikke lenge etter bestemmer han seg for å vie seg til en naturvitenskapelig karriere. Han er nitten år gammel.
-
Edvard Munch er elleve og et halvt år gammel, og på sommerferie hos Anton og Ingeborg Thingstad på gården Engelaug østre i Løten sammen med broren sin, Andreas, som er ti. I dag skriver han brev hjem til faren i Kristiania. han skriver med litt usikker ortografi, men nydelig håndskrift. I brevet forteller han om de siste dagenes opplevelser.