Image
Henrik Ibsen ca 1880
Dato
16 mars 1882

Henrik Ibsen er frustrert etter de mange angrepene og kritiske bemerkningene som har kommet i forbindelse med utgivelsen av Gengangere. Men han føler seg trygg på at han, i motsetning til kritikerne, har fremtiden foran seg.

I litterære kretser i København mener man nå at det er på tide at Ibsen selv toner flagg med hensyn til hvor han står i forhold til temaet som Gengangere tar opp. Selv hans forlegger Hegel oppfordrer ham varsomt til å tone flagg. Men det vil han ikke. I brevet han skriver til Hegel fra Roma i dag legger han ikke skjul på at han irriterer seg over kritikken. Men det er han selv som kan se fremtiden lyst i møte, mener han. Hans bok har fremtiden for seg. De som har brølt om den, har ikke engang et forhold til sin egen samtid. Han har gjort mange studier og observasjoner under debatten, kan han forsikre, og disse kommer han nok til å vite å benytte i fremtidens arbeider.

Han har dårlig råd for tiden, og ber om et lån på 1000 kroner. Han vil betale tilbake med renter, understreker han. Han regner jo med at det kommer nye penger inn om få måneder. Han er nemlig i full gang med forberedelsene til et stykke som blir fredsommelig, og som vi kunne leses av både statsråder og grosserere og deres damer, mener han. Det kommer til å bli lett å skrive, og det blir nok klart en gang tidlig på høsten.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Aarseth, A. (2017). Innledning til En folkefiende. Henrik Ibsens skrifter. https://www.ibsen.uio.no/DRINNL_Fo%7Cintro_creation.xhtml

og

https://www.ibsen.uio.no/BREV_1880-1889ht%7CB18820316FH.xhtml