Image
Frits Thaulow ca 1882
Dato
25 desember 1886

Frits Thaulow skriver et indignert brev til Erik Skram der han tydelig gir uttrykk for at han misliker at Amalie Skram har brukt ham som modell i novellen Knud Tandberg.

Novellen handler om et ektepar i Kristianias finere og liberale kretser der mannen, som er musiker, er utro mot sin kone med en langt yngre kvinne. Ekteskapet deres går mot oppløsning. Det er tydelig at det har kommet til en disputt mellom Frits, Amalie og Erik om denne saken i en sosial setting, og at Erik har beskyldt Frits for å være plump i konfrontasjonen.

Frits innrømmer at han nok har vært litt plump i øyeblikkets frustrerte hete, og ber om unnskyldning for dette til Erik og Amalie. Men det betyr ikke at han ikke føler seg portrettert i novellen, skriver han. Punkt for punkt viser han hvordan han og hans ekskone Ingeborg, som er Amalies gode venninne, nå gift med Edvard Brandes, og Paul Gauguins svigerinne, er lett gjenkjennelige. Alle deres venner har gjenkjent dem, påpeker han, og de har fått mange ubehageligheter i sakens anledning.

Frits understerker også at han vet at hverken Erik eller Amalie vil han eller Ingeborg noe vondt, men han føler seg likevel dypt krenket og såret over novellen. Det er tydelig at den har truffet en nerve.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Brev fra Frits Thaulow til Eriik Skram, Erik Skrams brevsamling 4500, 4, Det kongelige bibliotek, København