Dato
1888

Edvard Munch stiller ut på Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København sammen med blant annet Eduard Manet og Claude Monet. Han er 25 år gammel nå, og turen til København er den første utenlandsturen hans på tre år.

I den danske hovedstaden blir han grundig oppdatert på svensk, finsk og dansk kunst, og han blir kjent med danske malere, som står utenfor de stadige rivningene mellom «gammelt» og «nytt» som foregår i Norge.

Sommeren tilbringer han på Hankø og i Åsgårdstrand, i Vrengen på Tjøme, og på en stormfull seiltur med Nils Hansteen, og der han blir liggende i sin tredje og siste giktfeber.

Ellers bor han sammen med familien på Schous plass i Kristiania og maler bildet Vår. Det viser en døende ung kvinne som sitter foran vinduet, slik hans søster Sophie satt før hun døde. Modellen for den døende er en tjenestejente, ved siden av henne sitter tante Karen.

Hans maleri «Syk pike» er blitt refusert.

Et av de utstilte bildene  på utstillingen heter På hybelen. Motivet er et interiør befolket med bohêmer. Dette bildet skal siden forsvinne.

Edvards søster Laura, som nå er 21 år gammel, utgjør en stadig større bekymring for familien. Det blir mer og mer tydelig at hun har psykiske problemer. Hun lider under fikse ideer og innbilte sykdommer, og ikke minst har hun arvet farens overspente samvittighetsfullhet, som drives til det groteske: hun har forlangt å få og opp til middelskoleeksamen på Ragna Nielsens skole flere ganger, fordi hun innbiller seg at de gode karakterene hun har fått, må skyldes fusk

Bilder
Image
Edvard Munch: Vår (1889)
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Gierløff, C. (1946). Litt fra Skrubben og Ekely. Edvard Munch. Mennesket og kunstneren. Oslo, Kunst og kulturs serie. Gyldendal s. 72

og

Buchhart, D., et al. (2009). Edvard Munch and Denmark: essays. Ostfildern, Hatje Cantz Verlag. s. 7

og Næss, A., et al. (2004). Munch: en biografi. Oslo, Gyldendal. s. 80