Dato
1890

Amalies roman S.G. Myhre, som er tredje bind i Hellemyrsfolket, kommer ut i København. Det er en roman som undersøker hva som skjer med en ung mann som har mange trekk fra Amalies far Mons, som havner i et ulykkelig ekteskap og forsøker å arbeide seg opp fra innflyttet bondesønn og stril til kjøpmann i Bergen.

Romanen undersøker også forholdet mellom generasjonene, mellom kjønnene og mellom de sosiale lagene i Bergen rundt 1850.

Anmelderne er ganske positive, de fleste innrømmer at romanen er dyktig skrevet. Amalie dveler riktignok fortsatt ved det stygge og heslige påpeker de, men hennes maleriske evne er ubestridelig.

I norske aviser skriver både Herman Bang og Arne Garborg rosende om boken. Amalie takker Garborg for anmeldelsen, men skjenner på ham for at han har skrevet at hun skriver som en mann, med en manns mot. Det syns hun er høyresludder som han bør holde seg for god for. Han av alle burde vite at en forfatter bare forteller om det hun har sett og hvordan hun har oppfattet tingene, skriver hun.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Garton, J. (2011). Amalie: et forfatterliv. [Oslo], Gyldendal. s. 160

og

S.G. Myre. Roman. Schubothe, København 1890.

http://www.bokselskap.no/boker/sgmyre/i