Image
Hulda og Tuften Garborg ca 1889
Dato
1 juni – 30 juli 1892

Hulda Garborg og sønnen Tuften har tatt inn hos svogeren Jon Garborg og hans kone Kristine på Madla ved Stavanger mens ektemannen Arne Garborg har reist lenger inn på Jæren for å få være i fred og gjøre ferdig romanen Fred. Familien er kommet tilbake fra et opphold i Roma, og Hulda skulle ha vært der lenger -- men Arne ville hjem. Hennes svigermor Ane Oline bor ikke langt unna.

I utgangspunktet har Hulda bedt sin svoger Jon, som er hagebruksutdannet, om å sette av utearbeid til henne når hun kommer. Hun og Arne planlegger nemlig å gjøre stedet deres på Kolbotn om til gård en gang, og da vil det bli nødvendig å kunne stelle en hage, har hun erklært. Men det viser seg at hun til syvende og sist er mer interessert i å få skrevet ferdig romanen som hun har begynt på, og som Arne har hjulpet henne med og oppmuntret henne til å få ferdig. Han har sendt manuset anonymt til den norske forleggeren sin, Mons Litleré. Og forleggeren har svart at dette vil han utgi til høsten, om han får vite hvem forfatteren er.

Hulda har også noe oversetterarbeid som hun har påtatt seg, av den tyske forfatteren Gerhart Hauptmann. Problemet er bare at hver gang hun skal sette seg ned for å skrive, blir hun avbrutt av svigerinne Kristine. Kristine liker ikke at Hulda skriver, betror Hulda Arne i brev. Enten syr de hele dagen, eller de har storvask. Hulda syns det er en prøvelse å skulle være sammen med Kristine hele dagen. Og været er en prøvelse. Aldri har hun sett slikt vær som her: "Kulde, vind og regn hee Tiden. Det blæser og tuder hver eneste Dag saa man ikke kan beholde Hat eller Haar på Hode naar man gaar ud" skriver hun i et brev.

Men hun får ferdig romanen mens hun er her på Sandal. Og september skal den utgis.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Skre, A. (2011). Hulda Garborg : nasjonal strateg. Oslo: Samlaget. s. 194