Image
Sigurd Ibsen ca 1905
Dato
juni 1892

Sigurd Ibsen besøker sin kampfelle Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad. Bergljot Bjørnson er nettopp kommet hjem som nyutdannet sangerinne fra Paris. Hun har måttet avbryte et oppdrag på Opéra Comique, hvor hun skulle synge hovedrollen i Mignon, en opera basert på Goethes Wilhelm Meisters læreår, på grunn av blindtarmbetennelse.

Bergljot har drømt at hun skal bli forlovet med Sigurd, og er så dum at hun forteller om drømmen til søskenene. De erter henne sånn at hun ikke våger å vise seg når Sigurd ankommer gården, men holder seg gjemt bak en gardin. De første dagene av besøket er Sigurd mest opptatt med hennes far. Han er meget alvorlig, og hun liker ham ikke helt. Men så smiler han, og da blir hun forelsket.

Etter hvert blir de to unge forlovet, og det går nettopp slik deres to mødre Karoline og Suzannah så for seg, den gangen de var unge jenter og bestevenninner i Bergen.

I forlovelsesgave får Bergljot et trekkspill av Sigurd. Det ønsker hun seg nemlig mer enn en ring. Hun sitter i blomsterengen og spiller "Høyt på en gren en krage sat". Han er lykkelig. Han har aldri opplevd slike familieforhold som her på Aulestad.

Sigurd er sterkt påvirket av den amerikanske likhetsfilosofien, og han skal etter hvert komme til å bli mer nordmann enn europeer. Han skriver også om uenighetene i den norsk-svenske legasjonen, og blir unionsmotstander.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Bille, J. (2014). Villa Ibsen: min mormors hus : en familiekrønike. [København], Gyldendal.