Portrettbilde
Kjønn
Mann
Fødselsdato
23 desember 1859
Fødselssted
Dødsdato
14 april 1930

Galleri

 • I dag er Henrik Ibsen på utflukt til utfartsstedet Sarabråten ved Nøklevann sammen med Suzannah og sønnen Sigurd. Her blir de fotografert sammen med mange andre gjester.

  Thomas Heftye kjøpte stedet i fra sin fars firma for å bruke det som landsted. Fra 1856 begynte han bygging på stedet. På Nøklevann kan Heftyes gjester forlyste seg med den hånddrevne hjulbåten «Sara», og robåtene «Marie» og «Dragen».

 • Henrik Ibsen flytter med familien fra Dresden til München for at sønnen Sigurd, som nå er 16 år gammel, skal få en bedre skolegang.

 • Henrik Ibsens sønn Sigurd er i Kristiania for å få godkjent sin tyske utdannelse i Norge. Det lykkes ikke. Sigurd, som nå er 21 år gammel, kommer til å ende med å ta sin doktorgrad i Roma til stor bravour.

  Henrik og Suzannah er uhyre ambisiøse å Sigurds vegne. Kun det beste er godt nok for den begavete gutten.

 • Henrik Ibsen med familie flytter tilbake til Roma.

 • Sigurd Ibsen har avlagt sin doktorgrad i Roma. Faren har lovet ham en tur til Paris - han skal stifte bekjentskap med en annen kultur enn den tyske, norske og italienske. Det er første gang Sigurd er ute på egenhånd. HAn ser 25-30 teaterforestillinger på de to og en halv månedene han er i Paris. Han ser også mye malekunst, og utviser stort skjønn i brvene til faren. Ibsen er begynt å samle på malerier. Han kjøper et av Frits Thalulow, som Sigurd blir kjent med i Paris. Men stort sett holder han seg på avstand.

 • Sigurd Ibsen tar den juridiske doktorgrad ved universitetet i Roma

 • Henrik Ibsen reiser til Gossensass, der han arbeider på Vildanden, som han påbegynte i april, men som han har tenkt på helt siden vinteren 1882-83. Han er urolig for hvordan mottakelsen vil bli av et så intimt og personlig stykke under de rådende poltiske omstendigheter i Norge, der man kun er opptatt av debatten om parlamentarismen. I Gossensass treffer han en 13 år gammel jente, Martha Kopf (født 1870), datter av billedhuggeren Joseph von Kopf, som er bosatt i Roma.

 • Sigurd Ibsen, som nå er 26 år gammel, begynner sin tjeneste som ulønnet norsk attaché i utenrikstjenesten. Han merker seg fort den store ubalansen det er i unionen mellom Norge og Sverige. Det var den som ble dannet etter Napoleonskrigene ved fredsslutningen i Wien i 1815.

 • Sigurd Ibsen tiltrer stillingen som attaché i det svenske utenriksdepartementet i Stockholm. Om et års tid skal han komme til å bli flyttet til Washington. Så til Wien.

 • Henrik Ibsen kommer med Suzannah til Norge og overværer sammen med Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson debatten i Stortinget om Alexander Kielland skal bevilges diktergansje. Den blir innvilget med et knepent flertall.

  Det er elleve år siden Suzannah og Henrik var i Norge sist. Fra Kristiania drar de videre til Molde,  hvor deres sønn Sigurd kommer til fra Stockholm. Han tilbringer lang tid sammen med foreldrene før de skilles. Så reiser Sigurd tilbake til Stockholm, mens Henrik og Suzannah reiser til Bergen, for så å ende i Kristiania igjen.

 • Sigurd Ibsen går ut av diplomatiet og slår seg ned som skribent i Kristiania i det unionsradikale miljøet rundt Bjørnstjerne Bjørnson og Ernst Sars

 • Sigurd Ibsen forlater diplomatiet etter at han har fått vite etter et år som attaché i Wien at han ikke vil få fornyet sitt attachéstipend. Han far Henrik er meget skuffet over avgjørelsen. I en serie aritkler i Dagbladet forklarer Sigurd hvorfor han har tatt beslutningen. I Sverige blir artiklene lest som kritikk av det felles diplomatiet. Etter hvert blir Sigurd talsmann for et nytt forhold i unionen mellom Norge og Sverige. Han argumenterer for Norges rett til å opprette sitt eget utenriksstyre. I Norge blir hans synspunkter lest og respektert.

 • Ludvig Müller, som nå er i Bergen, har hatt besøk noen dager fra København, fra en venn, Jacob Jacobsen, som nylig har vært forlovet med Bergljot Bjørnson. Nå har det imidlertid stått i avisen at Bergljot er forlovet med Sigurd Ibsen. Jacobsen kunne fortelle at han syns Ludvig nå ser bedre ut enn han gjorde da han var i København. Erik, kan Erik fortelle i brev til Amalie, som nå er i Esrom sammen med Småen.

 • Sigurd Ibsen gifter seg med Bergljot Bjørnson.

 • Bjørnstjerne Bjørnson skriver et rasende brev til sin datter Bergljot om hvor ond Henrik Ibsen har vært mot ham bestandig. Han er dypt fornærmet over at Ibsen unngår familien hans i forbindelse med forlovelsen mellom Bergljot og Sigurd.

  Bjørnson Han syns dessuten at Ibsen alltid har hatt dårlige venner. For eksempel Hans Jæger. Den dårlige stemningen mellom de to fedrene til brud og brdugom gjør det vanskelig for de nyforlovede.

 • Sigurd Ibsen er blitt norsk attaché i Washington, med attachéstipend, besøker sin kampfelle Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad. Bergljot Bjørnson er nettopp kommet hjem som nyutdannet sangerinne fra Paris. Hun har måttet avbryte et oppdrag på Opéra Comique, hvor hun skulle synge hovedrollen i Mignon, en opera basert på Goethes Wilhelm Meisters læreår, på grunn av blindtarmbetennelse. Bergljot har drømt at hun skal bli forlovet med Sigurd, og er så dum at hun forteller om drømmen til søskenene.

 • Bjørnstjerne Bjørnson inviterer Henrik og Suzannah Ibsen til Bergljot og Sigurds bryllup på Aulestad. Ibsen takker nei; han er blitt syk.

  Men Suzannah kommer med sin bror Herman Thoresen. Han er høyesterettsassessor.

 • Henrik Ibsen tilbringer julaften sammen med svigerdatteren Bergljot og barnebarnet Tancred mens sønnen Sigurd følger Suzannah til Monsummano, hvor hun skal ha badeopphold på grunn av gikten.

  Iben er livredd for at juletreet skal begynne å brenne, og benytter første anledning til å blåse ut alle juletrelysene.

  Han har oppdaget at det masse mus der i leiligheten i Kristiania. Hver kveld setter han melk og kavringer i et annet rom for rå holde dem unna seg selv. Svigerdatteren Bergljot forærer ham en stor badesvamp i julepresang. Den setter Ibsen pris på.

 • Bjørnstjerne Bjørnson er i Munchen og har lest to artikler som nylig er trykt av mystikeren og filosofen Karl du Prel. Flere artikler har blitt trykket av ham, blant annet en artikkelserie om tankelesning i et tidsskrift i Kristiania, .

 • Sigurd Ibsen blir ekspedisjonssjef i det norske Indredepartementet for å bygge opp et utenrikskontor: Nu har Norge endelig fått sitt utenriksdepartement i orden," skriver han til sin kone Bergliot. For Sigurd har konsulatsaken alltid vært en bisak i forhold til spørsmålet om eget utenriksdepartement, men han følter seg forpliktet til å behandle saken.

 • Sigurd Ibsen blir statsråd i Otto Blehrs regjering, men spiller ingen fremtredende rolle. Derimot oppstår det mellom Sigrud Ibsen og forsvarsminister Georg Stang en ren prinsippkonflikt, som fører til at regjeringen sprekker.

 • Sigurd Ibsen blir norsk statsminister i Stockholm i Francis Hagerups samlingsregjering. I Sverige er han respektert for sin intelligens på en måte han ikke opplever i Norge. Til tross for at han mener at unionen må briste, vil han at det skal skje fredelig og i enighet mellom de to land.

 • Siri von Essen dør i Hesingfors. Hun er 62 år gammel.