Image
Arne Garborg malt av Eilif Peterssen i 1894
Dato
mai 1892

Arne Garborg er tilbake fra Italia og har slått seg ned i hjemlige trakter på Jæren for å skrive ferdig det som skal bli romanen Fred. Hans kone Hulda og sønnenTusten bor på Sanddal hos Arnes bror Jon og hans kone Kristine.

Siden kommer Garborg til å skrive dette om romanen Fred og måten den står i forhold til Haugtussa, som blir det neste verket, i dagboken sin:

“Fred” er min naturalistiske Jær-Roman, ikkje lite rik, og heilt sann; der er ikkje noko eg kunde vilja brigde […] kvar line synest meg innhaldsfyllt […] Jamsides den stend “Haugtussa”, som er mitt Jærbu-dikt. Desse tvo bøkane saman er heimen min og eg, heimen min set med mine augo, og eg sjølv stigande fram gjenom denne skildringi,”

Hovedpersonen i romanen er bonden Enok Hove. På samme måte som Arnes far ender Enoks strev etter jordisk og himmelsk fred med at han tar sitt eget liv. Odelsguten Gunnar sier på samme måte som Arne selv fra seg gården og reiser bort i frustrasjon over vilkårene der hjemme.

Fred er likevel mer enn en personlig skildring fra et innestengt familiemiljø: romanen skildrer det norske bondesamfunnet, som er i stor forandring for tiden. Den handler dessuten om den psykologien og forståelsen av samfunnet som er knyttet til religion, og om noen av de problemene som er  resultatet av den pietistiske redselen for helvete.

Garborg bygger hovedpersonen Enok på faren Eivind, og hans kone Anna på moren Ane. Romanen er både psykologisk og lyrisk og modernistisk, selv om Garborg selv vurderer den som naturalistisk.

Siden kommer denne romanen fra Jæren ofte til å bli brukt som kilde til Garborgs vonde barndom med pietisstisk mørkesyn, sinnslidelese og helvetesangst, til tross for at den er en roman. 

Korrekturlest?
Nei