-
Oda Krohg og Christian er i Berlin fra februar til april.
-
Dagny Juel studerer musikk hos professor Holländer i Berlin fra februar dette året. Tidligere har hun blant annet studert under pianisten Erika Nissen, som også kommer fra Kongsvinger. Dagnys søster Ragnhild er også svært musikalsk. Edvard Munch har malt et bilde av de to søstrene, der Ragnhild synger og Dagny akkompangerer henne på piano.
-
I dag treffer sveitsiske Frida Uhl Augut Strindberg på et fødselsselskap hos noen litterære venner i Berlin. Det er de unge stjernene innenfor kunst og litteratur som samles. Middagen varer lenge og er lysende, men noen av plassene rundt bordet står tomme, siden noen av gjestene først vil ankomme etter at kveldens teaterforestillinger er slutt.
-
Sigmund Freud om hvordan han anser at nevrastesi, som er en slags slapphet, motstykket til hysteri, en diagnose som mange menn får for tiden, og som ofte har impotens som konsekvens, er resultatet av et unormalt seksualliv, som masturbasjon og avbrutt samleie. Han skriver om sine tanker om dette betente temaet til sin venn og kollega Wilhem Fliess i Berlin (her gjengitt i engelsk oversettelse -- originalen er på tysk):
-
August Strindberg skriver til sin venn Birger Mörner at han nå begynner å løsrive seg fra Sverige, "dette Satans land som han ønsker alt ondt" Denne gangen tror han at det skal gå. Han tror dessuten at vennen snart kommer til å få høre gode nyheter om ham: "Det vidunderlige!". Han lurer på om Frida Uhl, som han traff for tre dager siden, kan være en å gifte seg med.
-
I Berlin tillater myndighetene noen ganger i året et såkalt Tuntenball ("fjolleball"). Det er en maskerade for homoseksuelle under politiovervåkning. Maskeraden foregår til tross for at utøvelse av mannlig homoseksualitet er strengt forbudt. I kveld er August Strindberg, som nå er 43 år gammel, og to av hans kamerater, legen Schleich, en kriminalkommisar, antakelig Hans von Tresckow, og det han senere i sine notater fra hendelsen kommer til å kalle "en suspekt venn", tydeligvis Adolf Paul, besøkende på et slikt fjolleball.
-
Amalie Skram har huset fullt av syke folk: Både hennes mann Erik og tjenestepiken er riktig dårlige, med store smerter. Erik har problemer med nyrene og tjenestepiken med magen.
Amalie sliter med å få henne innlagt på sykehus. Hun vet ikke sin arme råd.
-
Amalie skriver til Bjørnstjerne Bjørnson og ber om hans hjelp til å få forfatterstipendium fra den norske staten. Hun er ikke sikker, men hun tror det er på vårparten at man pleier å gjøre slikt.
Her i Danmark er det umulig for henne å få noe, her heter det at hun er norsk, skriver hun. Hun syns at når det nå engang blir delt ut stipendier, og når hun selv har vist seg å være en mye bedre forfatter enn mange andre som får, hvorfor skal hun så utelukkes?