Dato
juli 1894

August Strindberg skriver essayet "Falske krystaller". Her anlegger han et naturvitenskapelig perspektiv på folkeslag og nasjoner, og skriver om hvordan jødene i likhet med det mineralogiske begrepet pseudomorfose (det vil si det at et mineral har et annet minerals ytre) har til passet seg andre folkeslags tradisjoner og levesett.

Strindbergs kritiske syn på jøder er velkjent i Norden. For ti år siden publiserte han riktignok et forsøk på forsoning i en artikkel med tittelen "Mitt jødehat", som blant annet førte til forsoning med brødrene Edvard og Georg Brandes. Men nå undersøker han om dette essayet kan ha mulighet til å komme på trykk i et antisemittisk tidsskrift La libre Parole.

Artikkelen vekker imidlertid liten oppsikt. En av årsakene kan være at den moderne antisemittismen ikke først og frem er rettet mot rase- og religionsspørsmålet, men mot jøder som representanter for den internasjonale kapitalen.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Strindberg, A., et al. (2011). August Strindbergs samlade verk : 34 : Vivisektioner II. Stockholm, Almqvist & Wiksell. s. 330.