Dato
18 juni 1896

August Strindberg får nyheten om at Stanislaw Przybyszewski er arrestert, mistenkt for mordet på sin elskerinne Marta Foerder. Marta hadde tre barn med Stachu, og ventet det fjerde.

Strindbergs første reaksjon på hendelsen er lettelse. I brev til sin venn Torsten Hedlund tre dager senere skriver han at han alltid er blitt hjulpet mot sine fiender. Men etter hvert blir hans identifisering med Przyszewski enda sterkere. I sin okkulte dagbok, og siden i romanen Inferno, gir han Stachu navnet Popoffsky.

Forholdet til barna hanahr med Siri er et av Strindbergs ømmeste punkter. Han har selv foretatt et rituale for at datteren Kerstin skulle bli syk, og han mener at han har fått sin straff for det i og med at hans barn med Siri ble syke samtidig.

Vennen Stachu blir et bilde på Strindbergs egen dårlige samvittighet. Det han tror polakken har gjort i virkeligheten og med gift, har han selv gjort ved magi og onde hensikter mot sitt eget barn. Han føler seg som en trollmann som tiltrekker seg onde hendleser, og han vil frigjøre polakken fra fengselet. På den måten vil han få folk til å tro at det er han, Strindberg som er årsaken til mordet i Berlin.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Brandell, G. (1950). Strindbergs infernokris. Stockholm, Bonnier. s. 82 og Cullberg, J. (1994). Skaparkriser : Strindbergs inferno och Dagermans. Stockholm, Natur och kultur.

og

https://litteraturbanken.se/presentationer/specialomraden/OckultaDagboken.html

og

https://litteraturbanken.se/s%C3%B6k?avancerad&forfattare=StrindbergA&fras=popoffsky