Dato
7 mars 1942

I dag står det i damebladet Urd et intervju med Inger Munch, Edvard Munchs søster, som i år er 54 år gammel. Intervjuet handler om hennes mormor som hun er oppkalt etter, Inger Marie Hansdatter Holm. Hun var datter av proprietær Hans Olsen Holm som eide Fuglenebb i Torsnesbygden, kan Inger forteller. Hun surrer litt med datoer og årstall i intervjuet (skal det siden vise seg, når noen sjekker kildene), men hun kan fortelle at slekten Holm var en begavet slekt. At en av dem ble professor i 1770 ved universitetet i København.

Inger og Edvards bestefar Andreas Larsen Bjølstad fra Kråkerøy begynte som sekstenåring å frate trelast med en liten jakt, forteller hun videre. Han var nitten år gammel da han ble gift, bruden var sju år eldre enn ham, en energisk, intelligent og arbeidssom kvinne,  til stor hjelp for sin mann, som hadde rask fremgang, ikke minst på grunn av henne.

Andreas Larsen Bjølstad hadde et skarpt og klokt hode med mange originale innfall, og var mannen for å realisere sine planer, forteller Inger videre. Han ble etter hvert kjøpmann, skipsreder og gårdeier. Hans kone var en slank, vakker og mørkhåret kvinne som det dessverre ikke fins noe bilde av.

Deres store sorg var at de først mistet et barn, og så, en gang da Andreas Bjølstad var på forretningsreise, ble tre av de store barna, den eldste, Hans Ludvig på ni år, angrepet av skarlagensfeber. Da faren kom hjem, satt Inger Marie bak et skjermbrett med tre døde barn.

Dette tok sterkt på henne, forteller barnebarnet Inger. Hun vandret ofte opp den lange veien til gamle Glemminge kirkegård, hvor hun dvelte ved minnene og stelte på graven deres. Mne hun kom seg snart. Den driftige, energiske kvinnen tok snart fatt igjen, har Inger fortalt journalisten.

 

 

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Stokkan, T., & Næss, A. (2013). Tante Karen : kvinnen bak Edvard Munch. Oslo: Orfeus. s. 16.