Portrettbilde
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
26 juli 1875
Fødselssted
Dødsdato
6 juni 1961
Dødssted

Galleri

 • Johann Wolfgang von Goethe er en 44 år gammel mann med en viktig stilling i den lokale administrasjonen, som er på besøk i Mannheim og har en affære med Sophie Ziegler, en gift kvinne som har tilknytning til teatret i Mannheim og byens litterære og kulturelle sirkler. Resultatet av affæren er et barn utenfor ekteskap som får navnet Carl Gustav Jung. Sophie opprettholder kontakten med Goethe, og blir en nær venninne med datteren til Charlotte Kestner (født Buff), som var modellen for Lotte i Goethes roman Den unge Werthers lidelser.

 • Carl Gustav Jung blir født som det fjerde, men eneste overlevende barn av en fattig pastor og hans kone i Kesswil i Sveits. Han skal siden komme til å få en søster. Moren kommer fra en rik og lærd familie, er mye deprimert, og har en eksentrisk personlighet. Hun holder seg for det meste på soverommet, hvor hun hevder at ånder besøker henne hver kveld. Forholdet mellom foreldrene er anspent.

 • Carl Gustav Jung er en fire år gammel gutt som flytter sammen med familien til en gammel prestegård fra 1700-tallet i Kleinhüningen i Sveits. Gården er full av gamle møbler og malerier. Det er spesielt et italiensk maleri av David og Goliath som fanger guttens interesse. Han sover på samme rom som sin far, presten. Fra morens rom kommer det skremmende lyder om nettene. Men moren er også en svært intuitiv person, som ofte kan si ting som hun ikke aner hvor kommer fra, men som passer situasjonen perfekt. Jung skal siden komme til å erfare den samme egenskapen hos seg selv.

 • Carl Gustav Jung er seks år gammel og får være med sin tante til Basel for å besøke museer. Ved synet av gamle, antikke statuer blir han nærmest overveldet; han har aldri sett noe så vakkert som dette før. Men tanten trekker ham med seg og roper at han skal lukke øynene og at han er en skitten liten gutt, for statuene er nakne

 • Carl Gustav Jung er en sju år gammel gutt som opplever den røde himmelen etter vulkanutbruddet på Krakatoa i Indonesia, som forårsaket store tsunamier og drepte minst 36 ooo mennesker, i over Kleinhüningen utenfor Basel hvor han bor med sin famillie. Han har skåret ut en liten trefigur, en liten mannsling, av linjalen sin. Sammen med en sten som han har malt i en øvre og en nedre del, har han gjemt den lille mannen på loftet. Av og til legger han små lapper han har skrevet ting på på et hemmelig språk, til den lille figuren. Alt foregår i den største hemmelighet.

 • Richard Freiherr von Krafft-Ebing, en tyskfødt baron, som er kjent som psykiater, hypnotisør og sexolog, utgir verket Psychopatia sexualis. Her blir begrepene sadisme og masochisme lansert.

  I forordet i 1890 beskriver han kliniske tilfeller som "personlighetssykdommer". Dette skal om noen år komme til å bli svært viktig for den unge legen Carl Gustav Jung, som skal føle at han her kan finne et felt å studere som kombinerer hans interesser for biologi og spiritisme; møtepunktet mellom natur og ånd. Jung skal komme til å bestemme at psykiatrien må bli hans felt.

 • Carl Gustav Jung er blitt tolv år gammel, og har det ikke enkelt for tiden. I dag tørner han sammen med en annen skolegutt så kraftig at han mister bevisstheten og må fraktes hjem. Hendelsen gjør at han får den tanken at nå trenger han ikke lenger å gå på skolen, og det er i grunnen en lettelse.

 • Carl Gustav Jung, som er fjorten år gammel, blir på grunn av helseproblemer  sendt til et hotell-sanatorium i Entlebuch, hvor han møter en vitenskapsmann, en kjemiker, som han blir svært opptatt av, for han tror kanskje denne mannen er en som virkelig kan noe om steiner.

 • Carl Gustav Jung er en femten år gammel gutt i Kleinhüningen i Sveits som ikke er særlig populær blant sine skolekammerater. Lærerne anser ham for det meste for å være både lat og dum. En dag ligger sju skolekamerater i bakhold og venter på ham, og angriper ham. Han er stor og sterk, og har en tendens til å få raserianfall. Han slår voldsomt rundt seg, og slenger flere av dem rundt etter armene. Etter dette blir han ikke angrepet mer. Av sin mor blir han oppfordret til å lese Goethes Faust. Det gjør han, og han opplever at dette verket omslutter hans sjel som en legende balsam.

 • Carl Gustav Jung er medisinerstudent i Basel i fem år, frem til 1900. Han leser og diskuterer dessuten Schopenhauer og Kant med sine studiekamerater, i tillegg til andre teologiske og filosofiske spørsmål. Han drikker seg ikke ofte full, men de gangene det skjer, er han vært høyrøstet.

 • Carl Gustav Jung er en ung mann på tyve som er hjemme på sommerferie fra medisinstudiene i Basel. Han deltar på spiritistiske seanser med sin kusine, den femtenårige Helly Preiswerk.

  Sammen med studiekamerater har han allerede eksperimentert en del med det som kalles borddans. Barndomshjemmet hans var ofte hjemsøkt at poltergeist-fenomener, og var sterkt preget av overtro.

  Jung deler for øvrig denne interessen for spiritismen med forfattere som Thomas Mann og Rainer Maria Rilke, som også er på jakt etter alternativer til materialismen, og etter poetisk inspirasjon.

 • Carl Gustav Jungs far, Paul Achilles Jung, dør som 53-åring. Han har levd som en desillusjonert prest uten noen sterk personlig tro, og var mye deprimert siste del av livet. Enken er 48 år gammel.

  Carl Gustav er medisinerstudent, og ved farens død blir han svært opptatt av spørsmålet om det fins et liv etter døden. Han ser sin far flere ganger i drømme. Etter hvert blir han interessert i spiritisme, og han skal komme til å skrive sin medisinske avhandling om de okkulte fenomenenes patologi i 1902.

 • Carl Gustav Jung opplever denne sommeren hjemme på den gamle prestegåren i Kleinhüningen en rekke okkulte fenomener. En varm sommerettermiddag hvor han sitter og leser i gamle bøker om spiritisme, hører han et høyt smell, som et pistolskudd.

  Han løper til spisestuen sammen med moren og søsteren, og oppdager at et 70 år gammelt valnøtt-spisebord arvet fra hans farmor, Sophie Jung-Frey, er blitt delt i to langs midten.

 • Carl Gustav Jung er en ung lege på 25 år som begynner i en stilling på sykehuset Burghölzli utenfor Zürich, sammen med Eugen Bleuler, som har kontakt med den østerikske nevrologen Sigmund Freud.

  Bleuler har vært her ved sykehuset i to år nå. Om åtte år kommer han til å introdusere betegnelsen schizofreni som psykiatrisk lidelse.

 • Carl Gustav Jung, som er en ung legestudent, unner seg en reise til München etter sine medisineksamener. Han er i byen en uke, og opplever for første gang opera: Han ser Bizets Carmen (som Nietzsche også har vært svært opptatt av.)

  I Glyptoteket ser han klassisk kunst, og føler at han befinner seg i nærvær av guder. Han studerer også alle slags arkeologiske gudestatuer fra ulike kulturer.

 • Carl Gustav Jung skriver sin medisinske avhandling om de okkulte fenomenenes patologi. Han har studert en kvinnelig slektning som er medium, og deltar i spiritistiske seanser. Han er på denne tiden av den oppfatning at en psykose er en personlighetssykdom.

 • Sigmund Freud og Carl Gustav Jung er sammen ombord på et skip som skal krysse Atlanterhavet for en forelesningturné i USA. De to mennene analyserer hverandres drømmer, slik de har fått for vane når de er sammen.

  Men denne gangen vil ikke Freud fortelle detaljer fra sin drøm, av frykt for å miste sin autoritet over sin kollega. Dette skuffer Jung dypt, og blir begynnelsen på slutten på forholdet mellom de to. Bruddet blir svært smertefullt for dem begge, og Jung skal heretter komme til å utvikle seg i en annen retning enn Freud.

 • Sigmund Freud og Carl Gustav Jung sitter sammen hos Freud i Wien og diskuterer hvordan de skal forholde seg til okkulte fenomener. Jung forholder seg aktivt til det paranormale, mens Freud er skeptisk.

  De to hører en høy lyd bak bokhyllen, som Jung identifiserer som en poltergeist. Dette er ikke Freud med på, men Jung spår at lyden vil komme igjen -- og det gjør den.

  Motstrebende blir Freud overbevist.

  Senere skal han imidlertid komme til å vende tilbake til sin gamle skeptisisme.

 • Sigmund Freud besvimer rett før møtet i den psykoanalytiske kongress. Dette er hans siste møte med Jung. Jung bærer Freud til en sofa, der han etter hvert kommer til seg selv igjen.