-
Lars Hertervig blir født på Borgøya i Tysvær, som den tredje av det som skal bli en søskenflokk på ni. Her har foreldrene hans et lite gårdsbruk. Søsteren hans skal siden komme til å fortelle at etter hvert som Lars vokser til, blir han svært opptatt av å tegne. Alt som 5–6 åring kommer han til å tegne med trekull på tre; trær, skyer og ting han ser på turer på øya. Han kommer hele livet til å beholde et intimt forhold til Tysvær-naturen.
-
Lars Hertervig er en gutt på syv år som sammen med familien flytter til Rosenberggata 38 i Stavanger. Foreldrene hans er tilhengere av Vennenes samfunn, som er Stavangers kvekermenighet.
-
Lars Hertervig er en ung gutt på fjorten år som går i lære hos rosemalerne Peder og Salve Aanensen i Stavanger. De er brødre.
-
Lars Hertervig er en ung mann på nitten år som begynner som elev ved Bernhard Hansons private tegneskole i Stavanger.
-
Lars Hertervig er en ung mann på tyve år som får økonomisk hjelp fra Grosserer og skipsreder Hans G. B Sundt i Stavanger. Sundt går sammen med andre fremstående borgere i byen, Hans Lindahl, Henrich Svendsen og Jens Z. Kielland, om å finansiere Lars sin utdannelse ved Den kongelige Tegne- og kunstskole i Christiania.
-
Lars Hertervig maler sine første selvstendige malerier fra området rundt Düsseldorf. Han drar på studietur til Skånevikstraktene om sommeren og fortsetter høsten i Düsseldorf under Erik Bodoms veiledning.
-
Lars Hertervig er student i maleri i Düsseldorf. I sine brev til velgjøreren Sundt i Stavanger klager han over at han føler seg dårlig.
I april tillater Sundt ham å avbryte studiene og reise hjem.
Hertervig er passasjer og mannskap på Sundts skonnert "Sylphiden" fra august til november.
-
Lars Hertervigs malerier henger i Kitty og Alexander Kiellands barndomshjem. De gjør voldsomt inntrykk på Kitty. De er vakre og brutale på samme tid. Kitty begynner å kopiere dem på farens kontor. Det vonde benet hennes er bedre nå, bra nok til at hun kan stå ved staffeliet. Men hun skal komme til å møte motstand når hun ønsker å utdanne seg som profesjonell kunstner. Faren tviler på styrken i hennes talent og mener hun ville ha det bedre som lykkelig amatør enn som mislykket kunstner.
-
Lars Hertervig har det vanskelig. Han blir på oppfordring fra sin velgjører Sundt i Stavanger sendt til Gaustad Asyl ved Christiania.
I henhold til journalen lider han av melancholia.
-
Lars Hertervig er innlagt på Gaustad sykehus, og får sin diagnose endret fra melancholia til dementia.
-
Lars Hertervig Hertervig blir utskrevet som "ikke helbredet" fra Gaustad sykehus og flytter tilbake til Stavanger. Støtten fra velgjøreren Sundt opphører, og malesakene blir fratatt ham. Velgjørerne overtar oljemaleriene fra 1853-56. Papirarbeider skal fra nå av dominere den kunstneriske produksjonen, for Lars har ikke lenger mulighet til å male med olje på lerret. I stedet maler han med akvarellfarger og gouache på papirer som ikke er beregnet for slike arbeider. I noen bilder bygger han opp arbeidene av flere lag og biter av papirer som han limer sammen med hjemmelagd rugmelsklister.
-
Lars Hertervig er en mann på 29 år som flytter til sin onkel på Borgøya. Han deltar i arbeidet på gården, maler og tegner litt, men har ikke tilgang til større lerreter, og ikke til oljemaling.
-
Lars Hertervig er en mann på 35 år som vender tilbake til Stavanger fra sin onkel på Borgøya. Han blir ansatt som dagslønnet svenn hos Aanensen, og får igjen mulighet til å male større oljemalerier på lerret.
-
Lars Hertervig, som nå er 37 år gammel, blir sagt opp hos sin arbeidsgiver Aanensen i Stavanger. Etter dette skal han ikke lenger komme til å male store oljemalerier; han kommer bare til å ha råd til å male små akvareller og gouacher på underlag av avispapir, tobakkspapir, tapet og innpakningspapir.
-
Lars Hertervig produserer sammen med faren sybord, hyller, bokhyller, blomsterpinner o.l som de selger på torget i Stavanger. Torghandelen skal komme til å vare frem til 1875. Hertervig, som nå er 38 år gammel, tar også tilfeldige jobber for malermestrene i byen når det trengs, og småjobber for folk i lokalmiljøet, blant annet tapetsering, dekorering av trekors for graver etc. Mot slutten av livet skal han komme til å livnære seg blant annet av å sage ved til folk.
-
Lars Hertervig produserer sammen med faren sybord, hyller, bokhyller, blomsterpinner o.l som de selger på torget i Stavanger. Torghandelen skal komme til å vare frem til 1875. Hertervig, som nå er 38 år gammel, tar også tilfeldige jobber for malermestrene i byen når det trengs, og småjobber for folk i lokalmiljøet, blant annet tapetsering, dekorering av trekors for graver etc. Mot slutten av livet skal han komme til å livnære seg blant annet av å sage ved til folk.
-
Alexander Kielland skriver en artikkel om Lars Hertervig i Dagbladet, hvor han tolker Hertervigs motiv treet som maleren selv.
-
Lars Hertervig har sitt gjennombrudd ved den store jubileumsutstillingen i Kristiania. Kunstneren selv har vært død i tolv år.
Lars Hertervig
Andre navn
Lars Larsen Hertervig
Arbeid
Bosteder
Kjønn
Mann