Image
Bertha Pappenheim 1882
Dato
april 1882

Bertha Pappenheim, som er Jospeh Breuers pasient, begynner nå å bli merkbart bedre i sine hysteriske symptomer. Det har gått ett år siden hennes far døde og hun ble sengeliggende med alle slags plager, men nå er det som om hun blir både klarere og mer systematisk, syns Breuer. De to atskilte formene for bevissthet som hun har vært preget av så langt, det hun kaller den gode og den onde siden, veksler nå på en slik måte at det om dagen og ettermiddagen er den drømmeliknende tilstanden der hun gjenopplever gruvekkende opplevelser som dominerer. Når hun befinner seg i denne tilstanden er det som om hun iscenesetter ting som har skjedd for ett år siden. Men de to tilstandene glir mer over i hverandre nå, observerer Breuer,. Det er som om hun faktisk lever mer i fortiden enn i nåtiden. Og så er det slående at det er som om hun har glemt alt som har skjedd i mellomtiden. Det eneste hun synes å være helt og prekært klar over er farens død den 5. april i fjor.

Hun blir gjennom hypnose ført tilbake til hendelsene rundt dødsfallet med så stor intensitet at hun hallusinerer: hun ser den gamle, syke mannen i det nye rommet i den nye leiligheten som hun nå bor, som om det skulle være den gamle leiligheten hun befant seg i, og når hun skal gå mot døren her i den nye leiligheten, dumper hun for eksempel borti ovnen, siden den er plassert i forhold til vinduet der døren i den gamle leiligheten var.

Vekslingen fra en tilstand til en annen skjer raskt og sponant, og skiftet kan lett trigges ved at Breuer presenterer henne for et inntrykk som er knyttet til fjorårets hendelser.

Under farens sykeleie spiste hun for eksempel ikke så mye annet enn appelsiner, og når Breuer nå holder en appelsin opp foran henne, forflyttes hun umiddelbart tilbake til fjorårets hendelser. Og det hele skjer helt systematisk; hun gjenopplever fjoråret dag for dag, i riktig rekkefølge.

Breuer har i dette arbeidet stor hjelp av en dagbok som Berthas mor i hemmelighet holdt i løpet av fjoråret. Ved hjelp av den kan han sjekke hav det var som plaget Bertha på de ulike dagene i fjor. Lege og pasient kommer til å fortsette dette arbeidet frem til juni.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Breuer, S. F. a. J. (2004). Studies in hysteria. New York.

og

Borch-Jacobsen, M. (2012) Fanny Moser (1848-1925). https://www.psychologytoday.com/blog/freuds-patients-serial/201207/fanny-moser-1848-1925

og

Appignanesi, L. and J. Forrester (2005). Freud's women. London, Phoenix.