Fra dato

Til dato

 • Edvard Munch er representert med et studiehode på den store industri- og kunstutstillingen i Kristiania.

  Utstillingen blir åpnet med stor festivitas av kronprins Gustaf, prins Oscar og en rekke andre notabiliteter til stede. Utstillingsbygget fyller hele Tullinløkka. Kunstavdelingen er lagt til slottsparken.

 • Alexander Kielland drar fra København til hjembyen Stavanger. Byen er preget av alvorlige økonomiske kriser, der det ene handelshus etter det annet står for fall. Inntrykkene av dette har satt sine klare spor i romanen Fortuna, som ifølge ham selv er en bok om "Penge og Pengemoralen".

  Selv har han også pengesorger: Inntektene fra hans forfatterskap er fallende, og han er blitt avhengig av lån, noe som ikke er så lett å skaffe. Han lever fortsatt på stor fot.

 • Vincent van Gogh lever sammen med Sien, en kvinne på 30 som har flere barn, har levd et hardt liv og er gravid når han treffer henne.

  Sien og barna hennes blir hans favorittmodeller. Men han får etter hvert store økonomiske problemer, og kommer i konflikt med Sien og hennes mor.

  Han bryter med fortiden og setter opp nye retningslinjer for fremtiden:Han anslår at han nå har fra seks til ti år igjen å leve, og innser at han må oppgi drømmen om å etablere en familie til fordel for arbeidet med maleriene.

 • Knut Hamsun blir med sin venn Will. T. Ager på sommerferie til Wills foreldre ved Lake Mason, fem mil øst for Elroy. Her holder han også Bjørnsonforedraget sitt i reprise. Han snakker på norsk, og begivenheten er en suksess.

 • Erik Skram skriver et av sine mange inderlige kjærlighetsbrev til Amalie Müller. Han har nesten ikke sovet i natt, det er en nydelig, grytidlig sommermorgen i den danske hovedstaden. Han har vært på middag med Alexander Kielland og hans familie, og har tatt med Kiellands to sønner i Tivoli.

  Han skriver:

 • AmalieSkrm kommer til å la Fie, sin hovedperson i romanen Afkom, fjerde og siste bind av Hellemyrsfolket, sende et brev til moren, datert i Kristiansand på denne datoen. Det er dette brevet som skal komme til å markere avslutningen av verket. Det er et rasende opprørsbrev der Fie anklager moren for å være årsaken til hele familiens misère. Amalie planlegger å skrive ett bind til etter dette. Det skal føre handlingen i Hellemyrsfolket frem til henne egen. Men det bindet kommer Amalie aldri til å få skrevet ferdig.

 • Erik Skram har truffet Edvard Brandes og fått vite litt om teksten som Bjørnstjerne Bjørnson snart er klar med. Edvard er hans venn, men det har skaffet Erik problemer at alle ser ut til å mene at Edvard har brukt ham som modell for kvinnenedleggeren i stykket Et Besøg. Han har diskutert der med Amalie Müller.

 • Alexander Kielland flytter med familien tilbake fra København til Stavanger. To novelletter fra Danmark og romanen Gift utgis.

 • Oda Engelhart  er på reise hjem fra kreftbehandling i Tyskland med sin bror Per. Denne dagen dør han. De når aldri hjem til Kristiania. Han er 24 år gammel, han er komponist, og en svært begavet ung mann. Oda er 23.

 • Henrik Ibsen skriver til Georg Brandes, som nå er tilbake i København, om sitt synspunt på doktor Stockmannn i En folkefiende, og om arbeidet med Vildanden, som han nå er i gang med.

 • Amalie skriver til sink venninne Elisa Knudtzon: «Vilhelm stakkar er i Ems. Han er meget syg; lægen her frygtede for strubetæring. Maske tog han fell. Jeg tror han endnu kan ræddes fra denne forfærdelige sygdom.» Om sin mor Lovise kan hun fortelle at hun i sommer skal være sammen med Amalies sønner og Ludvig på Hvaler. Der er det fint å bade og fiske, de treffer kammerater fra Fredrikshald, og de kan ta små turer til Strømstad. Deres far vil ikke ha dem hjem i år, og det synes Amalie er like greit, for så blir det enklere for henne selv å komme til Bergen.

 • Bjørnstjerne Bjørnsons En hanske trykkes i 6100 eksemplarer. Når Bjørnson får se slutten feridg trykt, krever han å få trykt den om. Han er ikke fornøyd. Han søker råd av Georg Brandes, som roser stykket, selv om han har sine tvil om den løsingen på menns og kvinners håndtering av egen seksualitet som den tar til orde for, er gjennomførbar i praksis. Brandes har tydeligvis lest både første og andre versjon av stykket.

 • Amalies storebror Wilhelm Alver dør i Ems, alene på sitt værelse på sanatoriet han har tatt inn på. Han har nettop fått brev hjemmefra, han har grått mens han har lest dem. I rommet rundt ham er levede lys i staker og stukket ned i flasker, og det er tomme og halvtomme ølflasker på bordet.

  Det blir Amalie som må reise til Tyskland og ordne med det praktiske rundt begravelsen. På veien ned stopper hun i København og treffer Erik - det er på denne tiden at planen var at han skulle komme til henne i Kristiania. Hun treffer ham også på hjemturen.

 • Amalie Müller lever som vanlig et hektisk sosialt liv i Kristiania, og har mye sladder å fortelle, blant annet om familiene Gad, Brandes og Thaulow. Hun planlegger hvordan hun og Erik kan få vært sammen så mye som mulig på reisen til Vestandet. Men alt  må skje i hemmelighet.