Dato
mars 1883

I København åpner Dagmartheatret. Det er et privat teater, en kombinasjon av restaurant, hotell og teater som ligger på hjørnet av Jernbanegade og Halmtorvet, det som siden skal bli Rådhusplassen -- det er her grensen mellom by og land går for tiden.

Teatret er oppkalt etter keiserinne Dagmar, som ble gift i Russland for et par år siden. Foreløpig har Det kongelige Theater enerett på oppførelsen av all vesentlig dramatikk, så Dagmarteatrets repertoar kommer til å begynne med først og fremst til bestå av operetter, farser, syngespill og folkekomedier.

Men etter hvert kommer teatret til å ruste opp for å kunne være også en litterære scene, og da kommer man til å spille både Ibsens Peer Gynt (1885-86) og Bjørnsons En Handske og En Fallitt her (1887-88).

Det er også her August Strindberg kommer til å presentere sitt nyetablerte Forsøksteater i 1889. Og i 1895 kommer Erik Skrams stykke Ungt Bal til å bli oppført her. Han kommer mange år senere til å gifte seg med hovedrolleinnehaveren i oppsetningen, Caroline Aagaard.

Sted
Korrekturlest?
Nei