Dato
6 november 1887

August Strindberg ankommer København med toget fra Bodensee og møter sin oversetter Axel Lundegaard, som er Victoria Benedictssons gode venn, på Roskilde jernbanestasjon.

Her i København vil han oppsøke Knud Pontoppidan, som er overlege overlege ved Kommunehospitalets psykiatriske avdeling, og som skal komme til å bli Amalie Skrams hovedfiende nummer en i forbindelse med innleggelsen hennes om sju år.

Strindberg ber Pontoppidan om å gi ham en attest på at han er ved sine fulle fem. Knud Pontoppidan er villig til å utstede en slik erklæring, men ikke uten innleggelse, slik at han kan foreta den nødvendige undersøkelsen av den skandaliserte dikteren. Men det har Strindberg hverken tid eller lyst til.

Siden spiser han og Lundegaard middag på Jernbanehotellet, og Lundgaard får en kort forklaring på ståa i Strindbergs ekteskap, idet en elegant, reisekledt dame i følge med barnepike og tre barn trer inn i restauranten. Strindberg forklarer at dette er hans forhenværende hustru, Siri. De er riktignok ikke skilt, kan han opplyse, men han betrakter henne ikke lenger som sin hustru, og har derfor heller ikke planer om å presentere henne for noen i København. Hun er imidlertid innvilget å være hans elskerinne, erklærer han.

På Hotell Leopold spiser familien sammen i restauranten i full taushet, og de to bor på hvert sitt hotellrom; Siri, barna og barnepiken på ett, og August på et annet.

Lundegaards rom er i samme korridor, og rett overfor ham bor Victoria Benedictsson. Hun har leid seg inn for en lengre periode for å kunne være i nærheten av Georg Brandes. Hun har det heller ikke godt.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Sondrup Andersen, D. (2009). Kærlighed i klunketiden : en kavalkade om Danmark 1880-1900. København, Gyldendal. s. 151