Dato
9 juni 1896

Dagny Juels polske ektemann Stanislaws mangeårige elskerinne Marta Foerder begår selvmord i Berlin.

Marta har vokst opp i en stor søskenflokk i en jødisk familie, med fem søstre og tre brødre, i en den prøyssisk-okkuprte delen av vestre Polen. 

Som ung mann har Stachu (som Stanislaw blir kalt) gitt pianotimer til Marta og hennes eldre søster Roza, som han hadde en pågående flørt med. Etter at henne mann døde, to Martas mor med seg hele familine og flyttet til Berlin.

Sammen med Stachu reiser Dagny, som etter et opphold hos foreldrene på Rolighed på Kongsvinger på grunn av pengemangel har vært sammen med Stanislaw i Københavns siden mai, til Berlin. Her blir Stachu blir fengslet i to uker, før det blir endelig fastslått at det har dreid seg om et selvmord.

Det var her i Berlin at Martas forhold til Stachu ble innledet. Den gangen var hun bare nitten, en spinkel, blond kvinne, middels høy, alltid smilende, til tross for dårlige tenner og et øye som på grunn av en sykdom var litt uklart.

Da Stachu giftet seg med Dagny i 1893, hadde han allerede levd med Marta i to år. Hun hadde født ham sønnen Boleslaw et år tidligere, og hun var gravid med deres andre barn. Datteren Mieczyslawa ble født et par måneder senere. Ved hennes død er Boleslaw fire og et halvt og Mieczyslawa tre.

Dagny og Marta har kjent hverandre godt: Dagny levde i flere måneder sammen med Marta og Stachu før hun giftet seg med ham. Og selv etter att de ble gift, når Dagny reiste hjem på besøk til sin norske famlie på Rolighed på Kongsvinger, gjenopptok Stachu forholdet til Marta igjen. Han er ikke en mann som er villig til oppgi en del av sin tilværelse til fordel for en annen, siden han anser seg som talsmann for den nakne sjelen, og er av den oppfatning at det betyr at han dermed må tillate seg å være prinsippsvak, og følge sin dype overbevisning om at det er viktig å erfare alt som fins der i ens natur.

Hans tredje barn med Marta, datteren Janina, er nå halvannet år gammel.

Marta var gravid igjen da hun døde. Det er fortvilelsen over den umulige livssituasjonen hennes som gjør at hun har gått til det skrittet å ta sitt eget liv.

Stachu blir først anklaget for å ha gitt henne giften som tok livet av henne, og for å ha ønsket livet av henne, og han blir arrestert for en kort periode. Han må også overvære obduksjonen av Marta, som altså er gravid med hans barn.

Siden skal Dagny komme til å fortelle at Martas selvmord er resultatet av et mislykket forsøk på abort.

Ryktet om at deres venn Stachu når også Edvard Munch og August Strindberg i Paris.

Hendelsen med Marta Foerder gjør det umulig for Stachu å fortsette sin karriere i Berlin. Om et par år kommer han til å takke ja til tilbudet fra et lite, litterært magasin i Krakow, Liv, om å bli dets redaktør, for å få en løsning på sine økonomiske utfordringer.

Dette er en svært vanskelig tid for Dagny. Flere venner snur dem ryggen.

 

 

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press. s. 10-11

https://books.google.no/books?id=61VJ2eRFZsMC&pg=PA62-IA5&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false

og

https://kvinnemuseet.no/dagnys_liv

og

https://kvinnemuseet.no/en/marta_foerder

og

Cullberg, J. (1994). Skaparkriser : Strindbergs inferno och Dagermans. Stockholm, Natur och kultur.s 49