Portrettbilde
Bosteder
Kjønn
Mann
Mor
Fødselsdato
3 desember 1684
Fødselssted
Dødsdato
28 januar 1754
Dødssted

Galleri

 • I dag blir Ludvig Holberg født i Bergen. Moren hans, Karen Lem, tilhører det bedre borgerskapet i byen, mens faren, Christian Nielsen Holberg, har steget fra enkel bakgrunn til stilling som oberstløytnant ved Bergenshus festning. Han kommer til å dø i løpet av det kommende året, mens Karen kommer til å dø når Ludvig er elleve.

 • I dag bryter det ut en voldsom brann i Bergen. Brannen oppstår nær Manufaturhuset ved Lille Lungeaardsvann.  Herfra sprer den seg mot Vågen, der den på Strandsiden raser fram til Holbergsallmenningen og på østsiden fram til Mariakirken. Det brenner i til sammen omtrent et halvt døgn.

  Latinskolen brenner også ned. En av elevene ved der er Ludvig Holberg. Etter brannen flytter han til København for å studere videre der.

 • Dorothe Engelbretsdatter, som har vært husløs etter den store bybrannen for ti år siden, får enkepensjon. Endelig kan hun bygge seg nytt hus.

  Presteenken og salmedikteren Dorothe Engelbretsdatter har i likhet med mange andre begrensere mistet alt hun eide i den store bybrannen for ti år siden. Men i år får hun enkepensjon, og da kan hun bygge nytt hus.

 • I dag er det 200 år siden Ludvig Holberg ble født. Dagen feires med storstilt avduking av en stor skulptur av John Børjeson på Vågsallmenningen, foran Børsen.Det er pyntet storslått, med flagg og bannere og dikterens navn i en æresportal.

  På fjellene rundt byen ligger det snø, men her nede i sentrum har et slått over til regn. Bergenserne har møtt mannsterke opp med sine mange paraplyer. De får høre utfremføringen av en kantate til ære for dikteren.

  Det er Edvard Grieg som har komponert musikken, mens Nordahl Rolfsen har skrevet teksten. Den fremføres av et mannskor.

 • Antonie Tiberg, som er Amalies første biograf, er på besøk i Bergen for å intervjue folk som har kjent Amalie i ulike faster av livet.

  Hun treffer både slektninger, tjenestefolk og venner av Amalie undre besøket. De har svært ulike syn på hvem Amalie var, men hovedinntrykket er at hun må ha gjort svært sterkt inntrykk på alle hun møtte.