-
Auguste Rodin er blitt åtte går gammel og blir sendt på kostskole i Beauvais. På denne måten er han trygg for revolusjonen som bryter ut i Paris dette året, og som gjør byen til et utrygt sted. Men skolepengene er en stor utgift for familien, og Auguste er en heller dårlig elev. Han skulker timer, og får dårlige karakterer, særlig i matte. En av årsakene kan være at han er svært nærsynt, og har problemer med å se hva som står skrevet på tavlen.
-
Maleriet Brudeferden i Hardanger bilr malt av de to malerne Hans Gude og A. Tidemand i Düsseldorf. Hans Gude er 23 år gammel. Adolph Tidemand er 34.
-
Adolph Tidemand, som nå er 34 år gammel, maler bildet Haugianerne. (Om fire år kommer han til å male en ny versjon av bildet på oppdrag fra Nasjonalgalleriet. )
-
Bjørnstjerne Bjørnson er en ung mann som er sterkt grepet av februarrevolusjonen i Frankrike. Tankene og inntrykkene han får skal komme til å prege ham for resten av livet. I tillegg blir han denne våren utsatt for store personlige påkjenninger: Faren, sognepresten Peder Bjørnson, han havnet i en langvarig konflikt med to militære embedsmenn. Etter en lang tids strid, som også har havnet i Romsdals Budstikke, blir faren suspendert som sogneprest i Nesset. Selv om Bjørnstjerne står i opposisjon mot farens autoritære livsholdning, syns han at han må være lojal mot faren og familien.
-
Gustaf Adolph Lammers er en 46 år gammel mann, dypt kunstnerisk begavet og interessert, som blir innsatt som sogneprest i Skien. Her kommer han raskt med i byens haugianske vekkelsesmiljø. Han er intens og alvorlig i sin prestetjeneste; idealet er trosekthet og trosalvor, han betoner gjenfødelsens nødvendighet. Mange reiser til Skien for å høre predikanten Lammers. Ibsens søster Hedvig er en av hans viktigste støttespillere. Etter hvert skal han komme til å bli mer og mer kritisk til kirkelige ordninger, og han refser folkelige forlystelser som dans og teater.
-
I Danmark utkjempes en politisk kamp om grunnloven.
-
Mons Monsen Alver, Amalie Alvers far, selger gården Alver, som er gården han kommer fra i Alversund, til sin bror Jon Monsen Alver for 270 spesidaler. Av disse må Jon låne 80 spesidaler.
-
Søren Kierkegaard skriver et brev til sin fetter Hans Peter Kierkegaard, som han har et nært og fortrolig forhold til. Hans Peter er krøpling, men intellektuelt sett er han en oppegående mann, og han er en av de få som har tillatelse til å besøke Søren på bestemte tidspunkter. Da snakker de to fetrene gjerne om Guds rike, og Hans Peter leser sin berømte fetters skrifter med stor iver. Han setter stor pris på Sørens kjærlige oppmerksomhet og gjestfrihet; han vet godt at fetteren helst holder fremmede på trygg avstand.
-
Den tredje koleraepidemien raser over verden.
-
Søren Kierkegaard skriver et brev til sin fetter Hans Peter Kierkegaard. Han vil gjerne gi fetteren noen råd om hvordan han skal forholde seg til livet. Særlig viktig er det å få frem betydningen av å elske seg selv. Søren bruker lang tid på brevet. Han skriver: «Kære Peter! Glædeligt Nytår! Gå omkring og gratulere gjør jeg aldrig; skrive en Gratulation gjør jeg kun sjeldent, undtagelsesvis - men Du hører også til Undtagelserne.
-
Den danske kong Christian den åttende, som Søren Kierkegaard for noen måneder siden var på audiens hos, dør av en forkjølelse han pådro seg da han stor barhodet på dekket av et skip for å ta avskjed med besetningen, som skulle til den fjerne østen. Hans livlege forsøker å helbrede ham ved årelating, men det går betennelse i såret, og den fører i sin tur til blodforgiftning, som fører til at han dør denne dagen, i en alder av 61 år. Allerede i morgen kommer Frederik den syvende til å bli utropt som ny konge.
-
Ole Bull er i Nantes da han får nyheten om at februarrevolusjonen er brutt løs. Han drar umiddelbart til Paris. Sammen med den norske kapteinen Rosén, marsjerer Bull til revolusjonslederen Alphonse Lamartines (1790-1869) kontor og overrekker han et rent norsk flagg uten unionsmerket.
-
Johan Ludvig Alver, Amalie Alvers yngre bror, blir født i Bergen. Han blir født inn i en familie med to eldre søsken: Wilhelm, som er eldst, og Amalie, som nå er halvannet år gammel.
Familien bor i 14. rode nr. 35.
-
Friedrich Nietzsche, som nå er fire år gammel, får en liten bror. Han får navnet Joseph. Fra før har han søsteren Elisabeth.
-
Friedrich Nietzsche er blitt tre og et halvt år gammel. I familien kalles han Fritz. Februarrevolusjonen er kommet til den lille tyske byen han bor i sammen med sine to yngre søsken, foreldrene, farmoren og de to ugifte tantene. Men bortsett fra noen kampsanger i gatene setter ikke revolusjonen særlige spor etter seg i landsbyen. Det har imidlertid vært revolusjonært opprør i Berlin, og kong Friedrich Wilhelm IV, som Fritz er oppkalt etter, har vært nødt til å gi folket en fri forfatning.
-
Henrik Ibsens mormor Hedevig Christine dør i Skien, 84 år gammel.
-
Nicolai Wergeland dør på Eidsvold prestegård, 68 år gammel. Hans datter Camilla Collett er 35.
-
Søren Kierkegaard selger barndomshjemmet på Nytorv i København. Det betyr at han nå er fritatt for forpliktelsene som husvert for rundt førti leietakere i huset.
-
Søren Kierkegaard opplever denne onsdagen i påskeuken at hele hans vesen er forandret. Og omslaget har gjort at han har oppsøkt legen sin Bang. Han har riktignok snakket til ham og ikke med ham. Men det føles godt å ha tatt skrittet likevel. Han gir sin far rett i det han en gang sa, om at Søren aldri kom til å bli noe så lenge han hadde penger. Han skriver: "Mit hele Væsen er forandret. Min Skjulthed og Indesluttethed er brudt - jeg maa tale.Store Gud giv Naade!
-
Søren Kierkegaard har hatt besøk av sin bror Peter, presten. De to har snakket mye sammen under besøket, blant annet om Peters kone Jette, som har det svært vondt. Jette og Søren har tidligere snakket sammen om det å ha det vondt, og han har tenkt mye på henne siden han fikk vite hvordan hun hadde det. Nå setter han seg ned og skriver et inderlig brev til henne er et sart og forfinet menneske - og også svært nervøs. Hun har det vondt. Hun holder sengen. Hun og Peter har sønnen Poul, som nå er på fem år gammel.
-
I Danmark er det borgerkrig; den slesvigske krig. Den har sin årsak i den spente situasjonen i den danske helstaten. De tysksinnede, nasjonalliberale slesvig-holstenere krever Slesvigs og Holstens løsrivelse fra Danmark og sammenslutning til en tyskpreget slesvig-holstensk stat. Men danskene vil heller ha en atskillelse av hertugdømmene, det vil si at Slesvig som dansk skal integreres mer eller mindre i Kongeriget Danmark, mens Danmark på sin side vil gi avkall på det rent tyske Holsten (og Lauenburg). Den slesvig-holstenske opprørshæren kjemper mot den danske regjeringen.
-
Paul Gauguin blir født i en leilighet i 56, rue Notre-Dame-de-Lorette i Paris på denne revolusjonsdagen.
Faren kommer fra en småborerlig kjøpmannsfamilie i Orléans, med utpreget republikanske livsanskuelser, er journalist og svært aktiv i politikken. Moren Aline nedstammer fra en spansk familie som har slått seg ned i Peru. Fra før har paret datteren Marie på halvannet år.
-
Paul Gauguin blir født i Rue Notre Dame de Lorette i Paris. Faren er journalist og kommer fra Orleans. Moren nedstammer fra en spansk familie som har slått seg ned i Peru.
-
Paul Gauguin blir født i Paris. Moren Aline snakker sjelden om sin dramatiske fortid, så Paul får uklare forestillinger om sitt dramatiske opphav.
-
Søren Kierkegaard reiser til Fredensborg og tar inn på Hotel Store Kro i Slotsgade. Her håper han å møte sin elskede Regines far, etatsråden, for å forklare hvorfor han har måtte bryte forlovelsen med henne. Men den eldre mannen vil ikke snakke med ham. Han har tårer i øynene, og han snakker med dempet lidenskapelighet. Når Søren likevel går nærmere, legger den gamle mannen på sprang. Søren klarer ikke å holde følge med ham. Han får likevel ropt: Nå gjør jeg Dem ansvarlig for at de ikke vil høre meg. Søren er 35 år, etatsråden 64.
-
Aasmund Olavsson Vinje, som er 30 år gammel, har kommet til Christiania og blitt student ved det som blir kalt Heltbergs Studentfabrik. Her kommer han sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie.
-
Søren Kierkegaard gjør et notat til seg selv om den gangen i begynnelsen av forholdet til Regine, da han snakket med henne om sin tanke om at det i hver generasjon fins noen som må ofres for de andre. Regine kunne ikke forstå en slik tanke. Og kanskje forsto han den heller ikke selv. Det var først da, skriver han, da han så sin egen mørke ulykke sitte der ved siden av hennes lyse lykke, at han fikk en målestokk for sin egen sinnsstilstand. Før hadde han ikke forstått hvor ulykkelig han var.
-
Helena Petrovna von Hahn, som skal bli kjent som Madame Blavatsky, blir yngre enn sytten år gammel gift med den 40 år gamle Nikifor V Blavatsky, som er viseguvernør i Jerevan. Tre måneder etter bryllupet rømmer hun og kommer seg ombord på en dampbåt fra Tbilisi til Istanbul.
-
Søren Kierkegaard starter avisføljetongen ¨ "Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv" af Inter et Inter i Fædrelandet.
-
Søren Kierkegaard trykker teksten Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv i Fædrelandet. Den handler om Johanne Luise Heibergs tolkning av Shakespeares Julie, i en alder av 34 år.
-
Fanny Sulzer-Wart blir født i inn i en svært rik sveitsisk patrisierfamilie. Det er Fanny som skal komme til å bli kjent som Emmy von N. i Joseph Breuer og Sigmund Freuds bok om hysteri som skal komme om nesten femti år.
Siden skal det komme til å bli sagt at det er hun som oppfant det som skal komme til å bli hetende «snakkekuren», psykoanalysen.
-
Norge får sin første sinnsykelov. Den skal komme til å vare frem til 1961, og gjør omsorg for sinnsildende til en nasjonal oppgave. En viktig motor i arbeidet har vært Herman Wedel Major. Danmark må vente helt til 1938 med å få en tilsvarede lov. Danmark har ingen offentlige retningslinjer for tvangsinnleggelse, eller regler for hvor lenge pasienter kan holdes på sykehusene. Det er overlegen som bestemmer. Behandlingen består av medisin: morfin og opium brukt som beroligende midler, kloral for å få sove. Isolasjon, sengeleie, fjerning av alt som blir betraktet som unødvendig.
-
Søren Kierkegaard bor i Rosenborggade 156 A i København sammen med snekkeren Frederik Christian Strube (1811-67) og hans familie.
-
Charlotte Brontë er 32 år gammel og har nettopp begynt på sin andre roman, Shirley, når hun opplever at broren Bramwell dør. Han har drukket tett, og er kjent som opiumsmisbruker, og dør av bronkitt, mens Charlotte tror dødsårsaken er tuberkulose.
-
Ole Bull returnerer til Norge fra Paris. Han har mange ideer i bagasjen; han har blant annet kjøpt et gårdsbruk utenfor Kristiansand, Andøen. Han holder en rekke vellykkede konserter i Christiania og arrangerer en konsert med Myllarguten (1799-1872) i januar, som han har blitt kjent med en gang på 1830-tallet. Det blir en populær forestilling, til tross for at dette er temmelig eksotisk for byfolket. Bull komponerer også stykket Seterjentens søndag.
-
Fjodor Dostojevskij utgir Hvite netter og Den sjalu ektemann
-
Søren Kierkegaards leieboer, Frederik Christian Strube, blir innlagt Frederiks Hospital, medisinsk avdleing. Han er eksaltert og sinnssyk, frembrakt av "ergrelser og sjikane"