-
I USA utkommer Charlotte Perkins Gilmans novelle "The Yellow Wallpaper". Gilman er en sosialaktivist som holder til i California. Hun lider i perioder av dyp depresjon, og novellen er blitt til etter et besøk på hvilehjem, der hun av legen er blitt ordinert total hvile, akkurat som den kvinnelige jegfortelleren blir av sin mann i novellen - og akkurat slik Amalie Skram kommer til å bli om et par år i København.
-
Oda Krohg maler bildet En-to-tre. Det stilles ut på Høstutstillingen
-
Ola Hansson nyter stor suksess som "tysk" forfatter i Belrin, mens han kone Laura Marholm på sin side nyter stor anerkjennelse som en autoritet i tysk presse. Paret utgjør for tiden et sentrum for det unge Tyskland.
I november ankommer August Strindberg for en måneds katastrofesamvær som markerer slutten på deres kollegiale vennskap. Ola Hansson utgir Kärlekens trångmål.
-
Harriet Backer starter malerskole i Kristiania, hvor de fleste betydelige kunstnere av neste generasjon studerer for lengre eller kortere tid.
Hennes korrektur får stor betydning som bindeledd mellom den franske akademiske tradisjonen som hun selv er en del av, og den nye fremgangsmåten som yngre malere senere skal komme til å møte hos Matisse i Paris.
Hun skal komme til å drive malerskolen frem til 1910.
-
Edvard Munch er i Åsgårdstrand og maler Melankoli (andre versjon) av sin venn Jappe Nilssen
-
Edvard Munch møter den danske kunstneren Jens Ferdinand Willumsen og hjelper ham å organisere en utstilling i Kristiania. Selv stiller han ut egne bilder på Tostrup Gaard.
-
Christian Krohg underviser på Harriet Backers malerskole. Det skal han komme til å fortsette med i t par års tid.
-
Claude Monet gifter seg med sin Alice, som han har levd sammen med i flere år.
-
Dagny Juell reiser til Berlin for å studere pianospill. Sammen med sin søster Ragnhild har hun allerede fått mye undervisning i Kristiania av pianisten Erika Nissen fra Kongsvinger.
Oppholdet i Berlin blir kort denne gangen, men Dagny skal komme tilbake hit om et års tid, og da kommer mye til å være annerledes.
-
Den tyske kritikeren Felix Holländer utgir en ironisk artikkel der han kommenterer den merkverdige likheten mellom Hamsun og andre forfattere, bl.a. Dostojevkij. Men han bruker ikke ordet plagiat. Artikkelen blir oppfattet såvidt kritisk at forlaget kutter videre samarbeid med Hamsun.
-
Camille Claudel innser at hun og hennes elsker Auguste Rodin aldri kommer til å leve sammen som ektefolk. Rodin har på sitt vis forblitt trofast mot sin kone Rose Beuret; hver kveld, etter å ha arbeidet sammen med Camille i deres atelier på boulevard d'Italie, drar han hjem til Rose i rue des Grands-Augustines.
-
August Müller forliser med dampskipet Edison i Den engelske kanal.
-
Amalie Skram er nervøs og urolig. Hun bor hos sine venner Ane Cathrine og Georg Achen på Lindevangen på Fredriksberg. Hun forsøker å arbeide. Ektemannen Erik og datteren Johanne er hjemme i Store Kongessgade.
-
Rainer Maria Rilke begynner å studere ved universitetet i Praha. Han studerer litteratur, kunsthistorie og filosofi. Siden kommer han til å flytte til München og studere videre der.
-
Stanislaw Przbyszewski utgir tre "psyko-fysiologiske studier" om Nietzsche, Chopin og den svenske poeten Ola Hansson på tysk i Berlin.
-
Ragna Nielsen og hennes mor Vilhelmine flytter inn i bestyrerleiligheten på toppen av Ragnas skole i Nordahl Brunsgate etter at Ragnas søster Ebba og ungdommene hennes nå flytter ut, og bosetter seg i Rosenborggaten 2, i leiligheten der Peder Chr. Asbjørnsen før har bodd, -- og der Amalie Müller (Skram) også i sin tid bodde noen hus lenger ned i gaten.
-
Edvard Munch er i Åsgårdstrand og maler Melankoli (andre versjon) av sin venn Jappe Nilssen. Han møter den danske kunstneren Jens Ferdinand Willumsen og hjelper ham å organisere en utstilling i Kristiania.
Selv stiller han dette året ut egne bilder på Tostrup Gaard, og han stiller også ut bilder som lager skandale i Berlin. Og han maler bildet Døden i sykeværelset. Det tar utgangspunkt i erindringen søsteren Sophies død i 1877.
-
Oda Krohg har denne våren et forhold til Sigbjørn Obstfelder.
-
Hans Jæger får jobb i en liten bod på Boulevard de Italiens i Paris, hvor han selger forsikringer for The New York Life Insurance Company. Her møter han en annen ansatt, dansken Jean Jacques Ipsen, som introduserer ham for anarkistisk litteratur. Jæger skal aldri komme til å delta i noen organisert anarkistisk virksomhet, men han diskuterer flittig og gjerne anarkitsisk filosofi, og ulike former for revolusjon, både med og uten våpen.
-
Auguste Rodin lager en marmorskulptur av sine elskerinne Camille Claudel som han kaller la Concalescente eller L'Adieu. Den viser hodet og hendene hennes som nesten er i ferd med å bli oppslukt av stenen, som om den er en bølge som oversvømmer henne, og er full av vedmod og ømhet. Hun legger hendene til leppene som et siste tegn på farvel.
-
Alvilde Prydz utgir romanen Mennesker. Hovedpersonen er en kvinnelig lærerinne i en avsides fjellbygd som er på vei inn i et kristens forsamlingslokale for å møte en mann hun aldri har glemt. Men en avskyelig mannsfigur som minner om et underjordisk vesen stiller seg mellom dem. Han lukter vondt, men er sanselig og erotisk, og blikket hans forteller at de to har noe sammen; de deler en hemmelighet. Det er virkelig skummelt.
-
Lous Andreas-Salomé, som kjenner Sigmund Freud og er påvirket av hans teorier, utgir en bok om Henrik Ibsens kvinneskikkelser der hun analyserer hvordan kvinner kommer i samvittighetskonflikter på grunn av samfunnets undertrykkende konvensjoner. Hun oppfatter kunst, erotikk og religion som tre forskjellige uttrykk for den samme fundamentale livskraften i mennesket.
-
Peder Severin (Søren) Krøyer har en rekke besvimelsesanfall. Først nå forteller han sin kone Marie at han har syfilis.
-
Henrik Ibsen, som nå har flyttet tilbake til Kristiania, skriver til Ragna Nielsen i Nordal Brunsgade 22 (hvor Amalie engang har bodd) og takker for innbydelsen hun har sendt ham til et møte i Kvindesagsforeningen. Han kan fortelle at han har bestemt seg for at at ikke høre på foredrag om hans egne arbeider, og beklager at han derfor ikke kan komme.
-
Ragna Nielsen holder et foredrag i Norsk kvinnesaksforening om Ibsens Hedda Gabler. Hun er nå på høyden av sin popularitet som samfunnsdebattant og foredragsholder
-
Arne Garborg, som er på vei med Hulda og deres lille sønn Tusten til Roma, skriver til Amalie Skram, som de planlegger å besøke i København om noen dager. Han er glad for at hun og Erik liker hans siste roman Trætte Mænd. Men som en kommentar til at Amalie har gitt uttrykk for at hun ikke liker råskapen i beskrivelsen av kvinnen, minner han henne på at hun ikke må forveksle ham med romanfigurene hans. Det er romanpersonen som uttaler seg om kvinner -- ikke ham selv. Selv har han har hatt behov for å ta avstand fra sin helt.
-
Erik Skram sitter i leiligheten i København og skriver til sin kone Amalie om hvordan datteren Småen har det. Han nedtegner alt hva den lille jenta foretar seg. Han skriver: «Kære Amalie, Småen har det udmærket, hun sidder for Øjeblikket på sin lille Potte inde hos mig og hører på Spillemanden i Gården. Der vaskes i hendes Stue, så Højtideligheden med at lave stort må ske hos mig. Nu meddeler hun mig triumferende: Kan Du se Pappa, at jeg har taget min Støvle af? Hun har snøret den helt op og får nu Skænd af Magdalene, fordi det ene Snørebånd er trukket helt op.
-
Edvard Munch, som befinner seg i Nice, skriver dette i dagboken sin: «Jeg gik bortover veien med to venner - solen gik ned - Jeg følte som et pust av vemod - Himmelen ble plutselig blodig rød - Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden - så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by - Mine venner gik videre - jeg sto der skjælvende av angst - og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.»
-
Amalie er syk og nedtrykt og bor hos sine venner Ane Cathrine og Georg Achen på Lindevangen for å få pleie og hvile mens Erik er i byen med Småen. Hun har en forferdelig hoste. Garborgs har meldt sin ankomst, de er på vei til Roma. Amalie vil meget gjerne treffe dem, men helst Arne alene, skriver hun til Erik.
De inviteres til Achens.