-
Kaja Müller, som er August Müllers nye kone, driver pensjonat i Starvhusgaten i Bergen. Hun er blitt 38 år gammel nå.
-
Ola Hansson og Laura Marholm (Mohr) går inn i en stadig mer intens folie á deux med tiltakende alkoholisme og forfølgelsesmani. Dette skal komme til å vare frem til 1905. Da kommer Laura til å bli tvangsinnlegt.
-
Kristofer Janson får tilbake sin diktergasje.
-
Hilma af Klint begynner som tegner ved Veterinärinstitutet i Stockholm.
-
Ingeborg Janson, Kristoffer og Drudes datter, flytter inn hos Amalie og Småen, på Eriks rom.
-
Helen Keller, som er blitt år gammel, og er blind og døvstum, begynner med hjelp av sin guvernante Anne Sullivan på Radcliffe College.
Gjennom sin beundrer Mark Twain har Helen kommet i kontakt med oljemagnaten Henry Huttleston Rogers, som betaler for utdannelsen hennes.
-
Edvard Munch blir lagt inn på sanatorium i Sveits. Han er ikke frisk.
-
Camille Claudel viser tre arbeider på verdensutstillingen i Paris. Rodin står på høyden av sin karriere, og har sin ege paviljong på utstillingen. Camille møter en gallerist, Eugene Blot, som hjelper henne i karrieren.
-
Claude Monet er i London. Her maler han broer og elver.
-
De kommende ti årene skal fødselstallene i Norge komme til å synke.
-
Den første Michelin-guiden over europeiske hoteller og restauranter utgis.
-
Amalies roman Julehelg utkommer i København. Den har hun basert på broren Ludvigs dagbok, som hun mottok etter hans død.
Det har vært en lang og tung sorgprosess å lese seg gjennom dagboken, som strekker seg over tyve år, og som jo også omhandler deres felles barndom i Bergen.
Ludvig døde som en ulykkelig mann, og har betrodd seg til Amalie om sine sorger, blant annet om det ulykkelige ekteskapet med Lolly. Det er først og fremst i kjærlighetssaker at han har følt seg sveket av livet.
-
Albert Einstein er 21 år gammel, og tar avgangseksamen som fysiker.
Han får antatt en vitenskapelig artikkel i det ledende, tyske tidsskriftet Annalen der Physik. I artikkelen forsøker han å gi en forklaring på kapillærkreftenes egenskaper. I det samme nummeret av dette tidsskriftet publiserer Max Planck sin formel for intensiteten til sort stråling, dette representerer starten av kvantefysikken.
-
Dagny Juels tekster som er samlet under mottoet Sing mir das Lied står på trykk i det norske tidsskriftet Samtiden. Det er mørke og ekspresjonistiske tekster. den første av dem handler om en kvinne som sitter og ser på sin døde elsker, og føler på livets og dødens mørke tomhet, samtidig som hun nesten føler seg lettet og glad. Hun strekker armene ut i velvære, som en som har våknet fra et mareritt.
-
Rainer Maria Rlike slår seg ned i kunstnerkolonien Worpswede i Tyskland. Her treffer han skulptøren Clara Westhof, som han skal komme til å gifte seg med til våren.
De to skal komme til å få en datter sammen.
Maleren Paula Modersohn-Becker holder også til i denne kunstnerkolonien.
-
Auguste Rodin får dette året besøk av danseren Isadora Duncan, som er i tyveårene, og lei av den veloppdragne stilen til den klassiske balletten. Hun er i ferd med å utvikle sin helt egen stil, og koreograferer forestillinger som inneholder spontane, naturlige bevegelser som for henne betyr å danse med hele kroppen.
Hun opptrer ofte barfotet, hun vil leve sterkt, hun bryr seg ikke om vakkert eller stygt, hun vil gripe selve livet og se det i øynene. Det har hun til felles med Rodin, og som ham ser hun også til det antikke Hellas for inspirasjon.
-
Gunnar Heiberg bryter denne vinteren opp fra Kristiania og tar en tur til Stockholm og Italia sammen med Oda Krohg før de igjen slår seg ned i Paris.
Oda har en liten leilighet på Rue de la Grande Chaumiere på Montparnasse. Hun har sin sønn Per hos seg. Han er elleve år gammel.
-
Erik Skram går til innkjøp av en grønn almanakk og begynner å føre dagbok. Her skriver han om sine arbeidsdager i Rigsdagen, sine besøk i teatret, og de dagene han har datteren Johanne hos seg.
I sin nye tilværelse som skilt mann får han en rekke middagsinvitasjoner fra gamle venner.
-
Edvard Munch, som er lagt inn på sanatorium i Sveits, er ikke frisk. I fem måneder har han ikke kotnakt med sin forlovede Tulla Larsen.
Tulla skriver til ham at ikke et ord kan sies mellom dem uten at det kommer til et sammenstøt mellom dem. Edvard er opprevet og fortvilet, og han drikker mye. Stemningen blir ofte amper.
-
Edvard Munchs maleri Arv, som han har malt i løpet av de siste tre årene, blir vist i Kristiania dette året og neste år. På bildet har han malt en gråtende mor som sitter med det døende barnet sitt på fanget.
Han fikk ideen til bildet da han besøkte et sykehus for syfilissyke i Paris for noen år siden. Siden kommer dette bildet til å bli regnet som en symbolistisk framstilling av syfilis, og det kommer til å bli satt i sammenheng med Ibsens drama Gengangere (1881).
-
Dagny Juel forlater sin mann Stach (Stanislaw Przsybyzsewski). Det er som om de oppfører en destruktiv duett sammen; de kan ikke være fra hverandre, men heller ikke sammen.
-
Edvard Munch er blitt 37 år gammel, og dette året oppholder han seg blant annet på Ljan sammen med vennen Knut Hamsun. Her maler han et bilde av ham.
De går i Tivoli Cirkus sammen, og har det herlig; fra plassen sin oppe i losjen roper de ut sine kommentarer så selv klovnene mister fatningen.
Munch oppholder seg og maler også i Cosen i Thüringen dette året.
-
Carl Gustav Jung er en ung lege på 25 år som begynner i en stilling på sykehuset Burghölzli utenfor Zürich, sammen med Eugen Bleuler, som har kontakt med den østerikske nevrologen Sigmund Freud.
Bleuler har vært her ved sykehuset i to år nå. Om åtte år kommer han til å introdusere betegnelsen schizofreni som psykiatrisk lidelse.
-
Sigrud Høst hjelper kameraten sin, Edvard Munch, ved å selge malerier på bryggen i Åsgårdstrand når pappa-båten" legger til kai. Han selger to bilder til 10 kroner stykket, og hjelper på denne måten Munch ut av en pinlig pengeknipe.
Etter som årene går skal Høst komme til å hjelpe Munch både med utstillinger og salg, som personlig støtte og som kritiker i det konkrete arbeidet med bildene. Høst skal også komme til å bli en betydelig lærer og kulturpersonlighet i Bergen.
-
Sigurd Høst, som har giftet seg med Ludvig Alvers enke Lolly, og er blitt stefar til Ludvig og Lollys datter Inger, flytter med familien tilbake til hjembyen Bergen for å bli lærer ved katedralskolen.
-
Tuberkuloseloven forberedes i Norge. Arbeidet ledes av Klaus Hansen, Amalie Skrams gamle lege i Bergen. Han er bror av Gerhard Armauer Hansen, og har nok lært mye av innføringen av lepraloven i 1877/1885.
-
Sigmund Freud kjøper Nietzsches samlede verk og sier han håper at han her kan finne det som foreløpig er språkløst i ham selv.
-
Amalie og Småen er tilbake i Classensgade etter et opphold hos Achens. Erik har flyttet ut. Amalie er full av kvaler over hvorvidt hun har rett til å kreve skillmisse når han ikke vil, men hun føler det er nødvendig for at hun skal redde sitt liv.
Hun og Småen har hatt en fredelig dag med lekselesing og strikking. Amalie anklager sin venn Irminger for at han ikke har kommet og besøkt henne mens hun var hos Achens. Og hun er livredd for at han skal gi henne opp og fjerne seg fra henne.
-
Amalie Skram har nektet seg hjemme for Irminger, som på oppfordring har kommet for å besøke henne. Hun følte seg ikke fin nok i sin gamle morgenkjole.Hun føler seg sjuskete og er ikke pent kledt - og det vil hun være når hun viser seg for ham, skriver hun til ham i et brev.
Det er så mye å ordne i leiligheten, og hun har gått rundt og ordnet i kaoset. Hun ber ham instendig om å komme igjen, men da må han huske å gi beskjed på forhånd, så hun kan være forberedt, insisterer hun.
-
Amalie og Erik møtes hos Overpresidenten i København for å anmode om separasjon. Amalie kommer ti minutter for sent fordi Småen er syk. Erik sitter og venter på henne.
I papirene står det at de to ikke lenger kan leve med hverandre på grunn av sine forskjellige gemytt. Det er ingen skillsmisse, men en separasjon. Ingen av dem har rett til å gifte seg igjen. Slik skal det komme til å forbli så lenge Amalie lever.
-
Amalie Skram, som har brutt ut av ekteskapet med Erik etter lang tids kvaler og konflikt, har sterke og motstridende følelser: Hun føler lettelse, men er også bitter på at hun har blitt så lenge i et forhold der hun mistenker Erik for å ha vært utro. Samtidig bebreider hun seg selv for å ha oppført seg på en måte som har støtt ham fra henne.
Hun skriver i et brev til vennene Ane Cathrine og Georg Achen:
-
Amalie skriver til Edvard Brandes at hun skriver på fortsettelsen av Afkom.
-
Stanislaw, Maja og Tulla er sammen i Freberg (?). De sender et kort til Edvard Munch med spøkeulle hilsner, og ber ham om å møte dem på Café Monopol.
-
Erik er til stede på premieren av Ibsens Når vi døde vågner i København. Han er nyseparert og dypt nedbrutt. Men han invteres ofte hjem til venner som føler med ham i denne tiden. Og det fins flere kvinner som svermer for ham, og erklærer sin kjærlighet til ham.