Fra dato

Til dato

 • Milly Bergh, som tidligere het Milly Thaulow og var gift med Carl Thaulow, og som etter en kort affære med Edvard Munch sommeren 1885 giftet seg med hans venn, skuespilleren Ludvig Bergh, som hun har en datter med, blir skilt for andre gang.

  Milly er en kjent skikkelse i Kristianias selskapsliv, og en av de første mote- og matskribenter i norsk presse.

 • Edvard Munch er en mann på 47 år som om sommeren flytter fra Skrubben ved Drøbak, hvor han gjerne skulle ha blitt, men som han ikke får lov til å kjøpe fordi det skal komme et skipsverft der, til Nedre Ramme på Hvitsten.

  Det er et landsted. Men han fortsetter å leie Skrubben i flere år, for det er der han syns han har trivdes best i verden.

 • Hans Jæger ligger denne vinteren døende, fattig og desillusjonert, på et billig hotellrom i øverste etasje i Tostrupgården i Kristiania, rett overfor Stortinget. Han har buken full av magekreft, og kommer langsomt til å sulte i hjel. Han er meget avkreftet, ansiktsfargen er gulhvit, han beveger seg ustøtt og langsomt.Han får besøk av sin bror Oskar, som er økonom, spesialist på Adam Smith og ivrig spiritist. Han har den siste tiden vært sammen med en skilt kvinne, fru Tiller, som spiller piano under kinoforestillinger og er meget musikalsk.

 • Tulla Larsen, som har vært gift med Arne Kavli i syv år, gifter seg med skipsmekler Hans Brecke Blehr. Han har forlatt sin kone, skuespilleren Agnes Mowinckel, og barna deres, for Tullas skyld.

  Tulla og Agnes skal imidlertid komme til å fortsette å være gode venner.

  Hans Blehr er en aktiv kulturpersonlighet i hovedstaden, og Dagny Jules fetter. Hans to søstre er gift med henholdsvis Sigurd Bødtker og Gunnar Heiberg.

 • Hans Jæger ligger denne vinteren døende, fattig og desillusjonert, på et billig hotellrom i øverste etasje i Tostrupgården i Kristiania, rett overfor Stortinget. Han har buken full av magekreft, og kommer langsomt til å sulte i hjel. Han er meget avkreftet, ansiktsfargen er gulhvit, han beveger seg ustøtt og langsomt.Han får besøk av sin bror Oskar, som er økonom, spesialist på Adam Smith og ivrig spiritist. Han har den siste tiden vært sammen med en skilt kvinne, fru Tiller, som spiller piano under kinoforestillinger og er meget musikalsk.

 • Ludvig Müller, Amalies yngste sønn, sender et brev til Edvard Munch i forbindelse med en skisse av Inge Vibe, som er søsteren til hans avdøde onkel Ludvig Müllers kone, Lolly Alver, og som som nå er gift med Sigud Høst, som er Munchs gode venn. Han skriver: «Det er blit mig fortalt, at dergaar Rygter om, at Ingse Vibe skulde ha solgt til mig Deres Skizze af hende for 400.– Kroner. Jeg skylder Ingse Vibe at berigtige dette feilagtige Rygte. Ingse forærte mig Billedet som Anerkjendelse for mit Forhold under \Deres/ Batalier med Karsten hin St.

 • Johanne Skram, Amalies datter, bor i Norge dette året. Hun er nå 21 år gammel.

 • Halleys komet kommer til syne på himmelen.

 • Bjørnstjerne Bjørnson dør i Paris. Det slitsomme dødsleiet har var i over et halvt år. Hele familien står ved sengen når døden inntreffer. Bergljot syns det er noe av det vakreste hun har opplevd. Det voksbleke ansiktet til Bjørnstjenre blir først lyseblått, så glattes det langsot ut og blir deretter blekt. De forrevne trekkene viker plassen for hans opprinnelige, vakre og edle ansikt. Etter å ha sett dette, skal hun aldri mer komme til å frykte døden. Liket fraktes til Kristiania. På veien føres båren gjennom Københavns gater. Den blir kjørt forbi det Kongelige teater i København.

 • Bjørnstjerne Bjørnson begraves i Kristiania. Rundt 75 000 mennesker har møtt frem. Sønnen Einar har fremhevet at en prestetale må unngås, men sogneprest Herman Lunde sørger likevel for at Bjørnsons kiste blir båret inn i kirken, og han holder talen. I talen kommer han inn på kirkens trangsynthet og dømmesyke som årsaken til splittelsen mellom dikteren og kirken. Bjørnson hadde tatt avstand fra kirken, men ikke med sin tro.

 • Inga Syvertsen, som skal komme til å bli Gustav Vigelands modell, elskerinne, assistent i atelieret og husholderske gjennom 20 år, har tatt et tre måneders kurs hos K A. Trønnes Handelsskole i Kristiania. Vitnemålet viser at hun har fått undervisning i bokholderi med karakteren «nesten utmerket godt», handelsregning med karakter «nesten utmerket godt» og i skriving «meget godt». Vitnemålet er undertegnet av Trønnes.

 • Margrethe Vullum sitter i Valdres og skriver på oppfordring til Amalie Skrams biograf Antonie Tiberg om Amalie. Hun har mange refleksjoner om sin venninnnes personlighet, og om ulike aspekter av hennes liv. Hun skriver blant annet at den eneste som virkelig ville kunne beskrive Amalie er hennes venninne Kathinka Heiberg, som hun mener Amalie har skildret i det hun kaller «det deilige mennesket i stykket Agnete, som lar sin egen penger falle under bordet, uten å nevne noe om det.»

 • Margrethe Wullum sitter i Valdres og skriver på oppfordring til Amalies biograf Antonie Tiberg om Amalie. Hun har mange refleksjoner om Amalies personlighet, og om ulike aspekter av hennes liv. Hun skriver blant annet at den eneste som virkelig ville kunne beskrive Amalie er hennes venninne Kathinka Heiberg, som hun mener Amalie har skildret i «det deilige mennesket i stykket Agnete som lar sin egen penger falle under bordet, uten å nevne noe om det.»

  Wullum skriver videre:

 • Ragna Nielsens bror Viggo Ullmann dør en tragisk død på Gaustad Asyl utenfor Kristiania: Han setter gebisset i halsen ved frokosten og blir kvalt. I kirkeboken står dødsårsaken imidleritd oppført som «paralysis generalis». Det betyr siste fase av syfilis. Han er blitt innlagt på Gaustad av sin kone etter å ha vært på Dedichens Asyl siden 1909. Ragna skriver om broren sin i studentårboken om artianerne fra 1866 at han hadde et reservert, innesluttet vesen, og at det var noe som trykket omgivelsene.

 • Ingeborg Krog Janson er innlagt på Dr. Jacobsons klinik på Fredriksberg i København. En av de ansatte ved klinikken, Linke Jørgensen, skriver til Edvard Much, som også har vært innlagt her, om at Amalies datter ofte kommer på besøk til henne. Hun er uvanlig vakker, Munch ville ikke kunnet unngå å ville male henne, hun har så vidunderlige farger

 • Antonie Tiberg skriver til Johanne Skram fra Hamar og forteller at hun nå har vært i trykkeriet i Kristiania og signert et eksemplar av boken til henne. Johanne vil nok motta den nå en av dagene, tror hun. Bøkene var fortsatt ikke ferdig innbundet, men Tiberg ville spare tid og få den av gårde så fort som mulig.

 • Hulda Garborg leser Antonie Tibergs bok om Amalie, som nettopp er utkommet. Hun syns Tiberg har fått med mye informasjon, men merker likevel at hun ikke selv har kjent Amalie. Hulda beskriver Amalie slik: "Hun var som en glimrende salamander, vexlende betagende og farlig, helt sine stemninger ivold, med tusinde tankelys gjennem hovedet i et øjeblik. Og det lynet høyt. Tankerne ramlet hende ofte ud af munden i vill, strålende forvirring.

 • Georg og Anne Cathrine skriver til Erik at de ikke kan ta til seg Småen for godt

 • Jacob Worm-Müller skriver en rasende og indignert protest i Ørebladet i Kristiania mot Antonie Tibergs biografi om Amalie, hans mor. Han forsvarer varmt begge sine foreldre mot det han hevder er Tibergs sladder og usannheter.

  Her er hva han skriver:

  "Det er inge ringe Opgave at skildre Amalie Skram som Kunstner og Menneske. Det e ren Opgave, som kræver sin Mand. Frk. Antonie Tiberg har ikke løst den.

 • I dag er det folketelling i Kristiania. Christian Krohg står oppført på adressen Uranienborgveien 23. Her bor han sammen med sine to søstre Helene på 60 og Amalia på 49. Begge søstrene er ugifte, og begge jobber i et forsikringsselskap som henholdsvis kontorist og bokholder.

  Christian, som nå er 58, står oppført som «Kunstmaler og Professor ved Kunstakademiet».