Portrettbilde
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
4 desember 1875
Fødselssted
Dødsdato
29 desember 1926

Galleri

 • Rainer Maria Rilke blir født i Praha, med navnet René Maria Rilke.

  Faren er mislykket militær, senere jernbaneoffiser. Moren kommer fra en rik familie. Ekteskapet er ulykkelig.

  Moren sørger over en datter som døde da hun var bare en uke gammel. Hun skal komme til å kle sin sønn opp i jenteklær i sorgen over datteren.

  Foreldrene kommer til å bli skilt i 1884.

 • Bjørnstjerne Bjørnson skriver til AmalieMüller at han nå har lest J.P. Jacobsens roman Niels Lyhne, som hun beundrer, men som han overhodet ikke er særlig imponert over.

  J. P. Jacobsen regnes som å være en av de danske gjennombruddsmennene, og en talsmann for natualismen. Bjørnson syns danskene er et dvaskt folkeslag, både litterært og politisk.

 • Friedrich Nietzsche skriver oppglødd til sin venn Overbeck at nå er heldigvis gullet i hans hender. Han skriver som en rasende på Slik talte Zarathustra. Men det havarerte eventyret med Lou Salomé og Paul Reé, disse to vennene som har betydd så mye for ham, skal komme til å følge ham resten av livet. Paul Reé skal komme til å forlate filosofien til fordel for medisinen, og leve et tilbaketrukket liv uten erotikk. Mens Lou kommer til å gifte seg med orientalisten F.C.

 • Rainer Maria Rilke blir presset av foreldrene til å begynne på militærakademiet i Praha. Her mistrives

  han sterkt, men han skal komme til å måtte bli her helt til han slipper ut på grunn av sykdom i 1891

 • Rainer Maria Rilke begynner å studere ved universitetet i Praha. Han studerer litteratur, kunsthistorie og filosofi. Siden kommer han til å flytte til München og studere videre der.

 • Rainer Maria Rilke er nitten år gammel, Han publiserer sine dikt hvert år i årene som kommer, og publikum øker ved hver utgivelse. Langsomt finner han sin form.

 • Carl Gustav Jung er en ung mann på tyve som er hjemme på sommerferie fra medisinstudiene i Basel. Han deltar på spiritistiske seanser med sin kusine, den femtenårige Helly Preiswerk.

  Sammen med studiekamerater har han allerede eksperimentert en del med det som kalles borddans. Barndomshjemmet hans var ofte hjemsøkt at poltergeist-fenomener, og var sterkt preget av overtro.

  Jung deler for øvrig denne interessen for spiritismen med forfattere som Thomas Mann og Rainer Maria Rilke, som også er på jakt etter alternativer til materialismen, og etter poetisk inspirasjon.

 • Rainer Maria Rilke treffer den femten år eldre Lous Andreas-Salomé i Jacob Wassermanns salong i Munchen, og forelsker seg dypt i henne. Han kjenner henne allerede gjennom essayet Jesus jøden, som han har lest.

  Den første kvelden de tilbringer sammen klarer han knapt snakke til henne, men snart blir hun bombadert av brev der han ber om å få treffe henne. Han slår seg ned i næheten av der hun bor med sin mann. De to innleder et forhold, til tross for at hun er gift.

 • Rainer Maria Rilke reiser på oppfordring fra sin venninne Lou Andeas Salomé til Italia for å studere italiensk språk og kultur. Han fører journal i form av en dialog med henne.

 • Rainer Maria Rilke og Lou Andreas Salomé resier til Russland sammen med hennes tolerante ektemann. De to elskende er ekstatiske, og denne reisen skal senere bli sett på som toppunktet av deres kjærlighetshistorie. De besøker dikteren Leo Tolstoy, hvor de riktignok får en kjølig mottakelse, men som likevel gjør et voldsomt inntrykk på dem.

 • Rainer Maria Rlike slår seg ned i kunstnerkolonien Worpswede i Tyskland. Her treffer han skulptøren Clara Westhof, som han skal komme til å gifte seg med til våren.

  De to skal komme til å få en datter sammen.

  Maleren Paula Modersohn-Becker holder også til i denne kunstnerkolonien.

 • Rainer Maria Rilke og Clara Westhoff gifter seg i Bremen. De tilbringer sin bryllupsreise i Weisser Hirsch, et eksklusivt sanatorim nær Dresden. Rainer er rekonvalesent etter lang tids sykdom.

 • Rainer Maria Rilke og og hans kone Clara Westhoff flytter inn i et lite landsens hus i Westerwede, ikke langt fra Worpswede. Her kommer de til å bli boende frem til sommeren 1902.

 • Rainer Maria Rilke og Clara Westhoffs datter Ruth blir født i Westerwede.

 • Rainer Maria Rilke får i oppdrag om å skrive en biografi om Rodin. Han reiser til Paris, men stopper i fem uker på Haseldorf slott nær Hamburg.

 • Rainer Maria Rilke og Auguste Rodin sitter i hagen i Paris og snakker sammen. Rilke skriver siden et vakkert brev til sin kone Clara om dette møtet.

 • Rainer Maria Rilkes kone Clara har latt deres datter Ruth bli igjen hos foreldrene i Obernauland og drar for å være med Rainer i Paris.

 • Rainer Maria Rilke forlater Paris for en tid og slår seg ned for et kort opphold i Viareggio, hvor han tidligere har vært for å komme seg til hektene. Clara blir igjen i Paris.Han er tilbake i Paris i slutten av april.

 • Rainer Maria Rilke og hans kone Clara forlater Paris, og takker ja til en invitasjon fra Heinrich Vogeler om å besøke ham og hans kone i Westerwede. I slutten av august reiser de til Italia.

 • Rainer Maria Rilke og hans kone Clara er i Worpswede, i nærheten av Bremen, på besøk hos venner. Rainer føler seg elendig, både fysisk og psykisk, og han klarer ikke å skrive. Han trenger stillhet og ensomhet.Han tror de fysiske plagene kan ha å gjøre med uregelmessigheter i blodsirkulasjonen. Han har hodepine, tannverk, en stikkende smerte i øyenene og influensaliknende symtpomer med feber. Han forsøker dampbad, og går barføtt for å hjelpe på plagene. Ute regner det, og rommet han har fått, er fuktig og utrivelig. Det er vanskelig for ham å være sammen med mennesker.

 • Rainer Maria Rilke skriver lange brev til sin gamle venninne Lou Andreas-Salomé, som han lenge ikke har hatt kontakt med etter at hun giftet seg, om hvordan han har det. Det er som om ingenting vondt kulle ha skjedd mellom dem, brevene flyter fritt mellom dem nå, med den gamle fortroligheten. Rilke forteller som til en skriftefar om hvordan alt slikt som han var redd for som barn, fremdeles plager ham. Han er så følsom, skriver han, noen ganger er det som om han blir invadert av andre menneskers liv.

 • Rainer Maria Rilke og hans kone Clara er sammen i Roma. Datteren deres, Ruth, er hos deres foreldre. De blir i Roma til juni 1904.

 • Rainer Maria Rilke bestemmer seg for å lage seg sin egen, private plan for sin videre utvikling. Alle timene han har tilbrakt på nasjonalbiblioteket i Paris har ikke resultert i særlig mye mer enn side på side med notater om andres tanker og arbeider - det er ikke blitt egen diktning ut av det. Han legger ut på reise igjen. Planen han lager for seg selv er ambisiøs. Han vil lære seg dansk, lese biologibøker, lese brødrene Grimms ordbok, og han vil skrive monografier om J.P. Jabobsen, Erik Skrams gamle ungdomskammerat.

 • Rainer Maria Rilke er på reise. Han har en stund vært sammen med sin kone Clara Westhoff i Roma, i en villa de har leid etter råd fra Rodin, som selv har hatt glede av å gjøre studier i Roma i sin tid. Clara er skulptør, hun har behov for å arbeide med kunsten sin. Datteren Ruth har de latt være tilbake hos Claras foreldre i nærheten av kunstnerkolonien de har levd i, Worpswede. De besøkte Ruth i fjor sommer, Rilke syns hun var blitt en vill, liten jente, hun løp naken rundt utendørs, og til å begynne med kjente hun ikke igjen foreldrene sine. Hun hadde alvorlige, blå øyne.

 • Rainer Maria Rilke er blitt kastet ut fra Auguste Rodins atelier, og fra stillingen som hans privatsekretær, for et par uker siden. Rodin, som er kjent for sine voldsomme sinneutbrudd, har oppdaget at Rilke har mottat et privat brev fra en av Rodins forretningskontakter. Rodin er rasende, han anser dette som et svik, han har aldri gitt noen tillatelse til at hans privatsekretær skal kunne ha noen privat kontakt med hans egne forretningsforbindelser. Rilke mener det hele beror på en misforståelse, men han har pakket sammen og reist umiddelbart.

 • Sigmund Freud og Rainer Maria Rilke møtes i Munchen, på Bayerischer Hof hotell, i forbindelse med den fjerde internasjonale psykoanalytiske kongress.