Image
Arne Garborg ca 1890
Dato
6 januar 1890

Arne Garborg er i Bruck ved München. Han er syk og føler seg elendig av influensa, Hulda og Tusten er også syke -- nesten hele Tyskland har influensa, skriver han til til sin venninne Kitty Kielland. Men han har endelig fått ferdig sin roman Hjaa ho Mor. Det har vært et forferdelig strev.

Bjørnstjerne Bjørnson har sendt ham sin Paa Guds veie, men Arne har ikke fått lest den ennå, kan han fortelle. Bjørnson tror visst Garborg er sint på ham, siden han en gang han uttalt at "Ja, Digter er de ikke, kjære Garborg".

Garborg syns Bjørnson er uhelbredelig dum.

Han mener dessuten at Kitty må få sin bror Alexander Kielland til å støtte utgivelsen av tiddskriftet Samtid, som landet så sårt trenger til.

Hjaa ho Mor handler om oppveksten til en ung jente hos en skilt mor.  Hovedpersonen Fanny Holmsen er i utgangspunktet et lekelystent naturbarn, men samfunnsmoral, økonomi og oppdragelse ødelegger gradvis kjærlighetsevenen henne, og de spirende forhåpningene hun har for et godt liv. Hun kan for eksempel ikke få tak i arbeid som betaler nok til at hun kan forsørge seg selv. Samfunnet er et korsett som snører seg om henne, “på sjæli som på kroppen”.

Hulda, som han giftet seg med i desember 1887, har vært en viktig samarbeidspartner i arbeid med boka. Hovedperonens liv har mange likhetstrekk med Huldas liv før hun traff Arne.

Garborg skriver først på dansk og kaller romanen Hos Mama, før han sammen Ivar Mortenson Egnund oversetter teksten til nynorsk. Slik kan boka komme ut i Norge og Danmark samtidig. Siden kal det vise seg at dette nok er det nærmeste forfatterparet kommerr å skrive en bok sammen.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Garborg, A., J. A. Dale and R. Thesen (1954). Mogning og manndom: brev. Oslo, Aschehoug.

og

https://nbl.snl.no/Arne_Garborg

og

https://www.jaermuseet.no/garborgsenteret/arne-og-hulda-garborg-sine-verk/